ACTUALITATE 22 iulie 2021

Laboratorul de biologie moleculară al Spitalului Județean rămâne în continuare doar pentru testări COVID

de Iulia Drăghici - Taraș | 553 vizualizări

SJU are în plan să înceapă să înlocuiască totuși testările PCR cu cele rapide, pentru că sunt mai ieftine 

Laboratorul de biologie moleculară al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe nu va fi folosit prea curând pentru alte analize medicale, așa cum s-a mai anunțat, a spus miercuri, managerul unității spitalicești, argumentând că încă este nevoie de teste RT PCR, pentru COVID-19. 

András-Nagy Róbert a spus că posibilitatea realizării unor alte tipuri de analize în cadrul acestei unități, intenție declarată și anterior, este una de perspectivă, pentru „perioada următoare, însemnând când se așază cât de cât lucrurile în ceea ce privește COVID. În momentul de față nu putem să ne concentrăm și pe alte investigații. Colegii mei învață și alte investigații, tot în zona de laborator PCR, se documentează, dar deocamdată nu vorbim de noi servicii în această privință, în cadrul laboratorului. Dar este o țintă viitoare”, a declarat managerul. 

Tot acesta a spus că în cadrul laboratorului se fac lunar peste 1.800 de teste PCR și chiar și în perioada aceasta cu puține sau zero cazuri de COVID, pentru că toți pacienții internați sunt testați. Și, de pildă, de la începutul lunii iulie până în prezent, au fost înregistrate 766 de externări la nivelul SJU, un număr mare în condițiile actuale, al distanțării și restricțiilor încă valabile, explică managerul. 

Ne gândim ca de pe 1 să schimbăm și să trecem pe teste rapide, din considerente financiare, în primul și în primul rând. Noi încă triem pacienții pe baza testelor PCR, plus cei care se încadrează în metodologie, pentru servicii de spitalizări de zi”, a mai declarat András-Nagy Róbert. 

Încă de la deschiderea laboratorului de biologie moleculară, din mai 2020, s-a vorbit despre faptul că investiția va fi utilă în viitor și pentru a depista alte boli, ca de exemplu hepatite, virusuri gripale și altele. 

Spațiul, situat în zona Gării, este dotat cu aparatură performantă, de ultimă generație. 

Consiliul Județean Covasna a alocat 300.000 de lei pentru realizarea acestui laborator, din care 180.000 de lei este suma utilizată pentru reabilitarea și pregătirea spațiului, iar restul, de 120.000 de lei, a mers către achiziționarea a 1.000 de kit-uri de testare. 

Tehnica de ultimă generație a fost cumpărată dintr-o donație de 100.000 de euro făcută de o companie privată către autorități. Laboratorul are o capacitate maximă de prelucrare a 48 de probe în trei ore.

După trei luni de la deschidere, Ministerul Sănătății a inclus laboratorul, unul dintre cele mai performante din regiune, în programul național de testare COVID. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.