ACTUALITATE 22 noiembrie 2016

La Sfântu Gheorghe se lansează sezonul de concerte lecții pentru copii

de Covasna Media | 1499 vizualizări

Oferta sezonului de concerte din acest an în Sfântu Gheorghe se extinde cu o serie de concerte lecții destinate copiilor. Ideea seriei de concerte lecții îi aparține unei personalități determinante din mediul muzicii clasice din Transilvania: muzicianul și pedagogului muzical dr. Filip Ignác. Scopul programului este stârnirea interesului generației tinere față de muzica clasică, descoperirea în comun a influenței pozitive a experienței muzicale asupra personalității, precum și educarea viitorului public de muzică clasică.A3 concerte lectii

Conform concepției organizatorilor, concertele pot fi urmărite în limbile maghiară și română deopotrivă. Spectacolele seriei compusă din patru ediții vor fi prezentate de două ori în sala mare a Teatrului Tamási Áron. Astfel, de la ora 10, elevii din clasele I-IV pot face cunoștință cu muzica clasică, iar de la ora 12, instrumentele vor povesti elevilor din clasele V-VIII. Abonamentele costă 20 de lei și pot fi cumpărate de la Biroul de Organizare Evenimente Culturale. Biletele de intrare valabile pentru un singur spectacol costă 5 lei.

Oare peste zece ani va exista la Sfântu Gheorghe un interes față de muzica clasică? – și-au pus întrebarea organizatorii ținând cont de grupa de vârstă a publicului sălilor de concerte. Cu accent pe stârnirea interesului tinerilor, aceștia doresc să se apropie de cei mai mici, prin intermediul învățării și educării prin joc, având ca scop declarat ca elevii să continue să frecventeze concertele de muzică clasică și ca adulți și fiind și cunoscători. Însușirea cunoștințelor muzicale de bază pentru aprecierea, iubirea muzicii simfonice începe încă din copilărie. Concertele lecții doresc să fie un partener în acest demers, făcând posibilă cunoașterea celor mai importante opere ale literaturii simfonice, și determinându-i pe copii să prețuiască și să iubească muzica clasică. „Dacă acum se plantează o sămânță bună, există toate șansele ca aceasta să înmugureze și să crească” – a arătat Filip Ignác, organizatorul și inițiatorul programului despre importanța experienței muzicale timpurie. „În timpul ascultării active a muzicii funcționează imaginația, se mobilizează ideile și spiritul prinde aripi. Influențează în mod pozitiv dezvoltarea personalității. Metodele ce preferă creativitatea fac cunoscută elevilor bucuria creației, încurajează gândirea activă și stimulează funcționarea fanteziei. Dorim să aplicăm acest stil de interpretare a lecției în cadrul concertelor.” Oferta programului se adresează mai ales elevilor din clasele III-VIII. Chiar fără orice fel de pregătire muzicală, concertele lecții pot fi o plăcută experiență muzicală.

Seria de concerte ce va dura până la primăvară este încadrată în Cele patru anotimpuri ale lui Vivaldi, concertele având în distribuție un solist și un narator. În noiembrie vor răsuna temele Toamnă și Iarnă din opera arhicunoscută a lui Vivaldi în colaborare cu violonistul Péter Ernő și naratorul Adorján Csaba. Această muzică cunoscută și apreciată a fost auzită de toți deja, aceasta se consideră prima adevărată muzică de program, adică asocierea unor întâmplări și evenimente concrete cu părți muzicale, astfel permițând ascultătorilor o mai ușoară asociere. Muzica deschide receptorul, poveștile stârnesc fantezia, pasajele muzicale concrete, melodiile pot fi asociate în mod spectaculos cu imagini din natură, stări de spirit, întâmplări. Apoi, în ianuarie, cu ocazia concertului intitulat „Muzică din timpul regilor” oferit de formația Codex, elevii vor primi o „gustare” din muzica veche, atât de apropiată lumii copiilor. În luna februarie, formația Codex îi invită pe elevi la o aventură în lumea instrumentelor din perioada renașterii și a barocului. În martie vor răsuna operele Primăvara și Vara ale lui Vivaldi datorită artiștilor invitați: naratorul și violonistul.

Organizatorii consideră că în timpul concertelor, pe lângă experiența artistică este importantă și abordarea pedagogică pentru ca aceste concerte simfonice să devină o muzică de plăcere dar să îndeplinească și scopuri didactice.

Program organizat de Casa de Cultură Kónya Ádám şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

(Biroul de Imagine al Primăriei)

Teme articol: copii concerte lectii
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.