La Sfântu Gheorghe, lupta anticorupție s-a dus în stradă
Asociația Pro Democrația în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție au adus joi la Sfântu Gheorghe, Labirintul Anticorupție – care este parte din Proiectul „Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine” și care are drept scop informarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la pericolul la care se expun atunci când decid să mituiască, dar și referitor la instrumentele pe care le au la îndemână pentru a sesiza faptele de corupție. „În Sfântu Gheorghe, astăzi avem o acţiune inedită de informare a cetățenilor, un Labirint anticorupție prin care încercăm să conștientizăm cetățenii să fie activi, să ia atitudine, prin reclamarea faptelor de corupție”, ne-a declarat Iuliana Iliescu, manager proiect Asociația Pro Democrația.
Concret, cetățenii din Sfântu Gheorghe care au trecut prin fața hotelului Bodoc au avut prilejul de a citi informațiile expuse pe afișele din care erau formați pereții labirintului, apoi au fost invitați să completeze un formular cu un set de întrebări despre corupție și consecințele ei. „Îi invităm să intre în labirint, primesc un chestionar cu cinci întrebări și trei variante de răspuns. Răspunsul corect îl găsesc pe pereții labirintului și va trebui să bifeze răspunsul corect. La final, colegii noștri, în special experții de la Direcția Generală Anticorupție, verifică chestionarele și, dacă răspunsurile pe care le-au dat sunt corecte le dăm materiale promoționale pentru a transmite mai departe altor cetățeni. Dacă nu au răspuns corect, au greșit o întrebare, două, încercăm să le explicăm. Tricoul are un mesaj „Nu pica în capcana corupției!” și TelVerde gratuit unde pot semnala faptele de corupție 0800 806 806”, ne-a povestit Iuliana Iliescu.
Managerul de proiect a precizat că, în opinia sa, proiectul are succes și că oamenii sunt interesați de ceea ce se petrece în labirint. „Într-o oră au venit 100 de persoane între care majoritatea a dat răspunsuri corecte pentru că sunt simple”, ne-a spus aceasta.
Pe lângă inițiativa cu labirintul, Asociația Pro Democrația a derulat și un sondaj de opinie diferit cu trei instituții care sunt mai apropiate de cetățean și sunt non-politice. Pe o masă s-au așezat trei cilindre pe care era scris numele instituției al cărei grad de corupție trebuie să fie apreciat de oameni. „Cetățenii au fost invitați să verse câte un pahar cu apă în cilindrul care reprezintă instituția care cred ei că este cea mai coruptă din România. Între Educație, Sănătate și Justiție, cea mai coruptă instituție a fost desemnată Justiția, care conduce sondajele și în alte orașe ale țării, urmată la foarte mică diferență de Sănătate, care are cea mai slabă reputație aici în Sfântu Gheorghe, față de alte orașe”, a mai spus Iuliana Iliescu.
Labirintul anticorupție este un proiect demarat în 2013 și a ajuns deja în mai mult de 20 de orașe, anul acesta ajungând chiar și în Republica Moldova. „Am văzut cât de interesați au fost cetățenii și, după ce am postat acțiunile noastre, am primit invitații de la alți cetățeni, așa că ne-am dus cu labirintul mai departe”, ne-a declarat managerul de proiect.
Contrar entuziasmului organizatorilor, cetățenii din Sfântu Gheorghe privesc cu scepticism acest proiect, dar mai ales șansele lui de a schimba mentalități și de a avea succes în eradicarea corupției. „Eu cred că acțiunile astea sunt făcute absolut degeaba. Nu-mi imaginez un politician care va ezita să ia șpagă pentru că a văzut în stradă Labirintul Anticorupție. Ei sunt așa cum sunt și nici Dumnezeu nu-i mai schimbă”, a afirmat un cetățean în vârstă.
De o părere similară a fost și o doamnă care crede că rezolvarea unei probleme va prevala întotdeauna în faţa corectitudinii oamenilor. „Pot să se facă oricâte acțiuni de acest gen. Nu cred că se schimbă nimic. Lumea face tot ce știe ca să-și rezolve treburile. E greu să schimbi asta pentru că așa se cere la noi în societate”, a spus ea.
Un punct de vedere mai optimist l-a avut un tânăr care este de părere că asemenea acțiuni sunt binevenite. „Mi se pare un proiect interesant. Poate dacă s-ar face mai des, am ajunge să scăpăm țara de corupți și am schimba mentalitățile. Corupția cred că vine și din vechiul sistem, când erau încurajate pilele și relațiile. Dar mai avem nevoie de timp să schimbăm ceva”, ne-a mărturisit el.