La Reci e cald? Nici berzele nu mai țin cont că iarna nu-i ca vara
De aproximativ trei zile, în localitatea Reci din județul Covasna, o barză albă a fost observată pe un cuib. Suntem în toiul iernii, așa că apariția înaripatei a stârnit interes printre localnici. Dar nu e motiv de îngrijorare, ne spun specialiștii. Potrivit informațiilor furnizate de Asociația „Rara Avis”, unele berze decid să rămână în țara noastră din motive de adaptare naturală la mediu, nu din cauza problemelor de sănătate. Observațiile de-a lungul anilor indică faptul că aceste exemplare care rămân pe loc se descurcă bine în condițiile locale. Ele rezistă la frig și supraviețuiesc cu o cantitate redusă de hrană.
Președintele Asociației „Rara Avis”, Kelemen László, a explicat pentru covasnamedia.ro și Observatorul de Covasna că, în general, berzele sănătoase care se află pe cuib sau pe acoperișuri sunt capabile să zboare și nu necesită intervenția umană. Acestea pot trece cu bine peste perioada de iarnă, hrănindu-se doar cu câțiva șoareci zilnic.
„În fiecare an rămân câte patru-cinci berze. Nu migrează. Nu mai sunt nici gerurile de acum 10-20 de ani, ca în copilăria noastră. Ele rezistă, se adaptează. Rezistă bine la frig și le ajunge puțină mâncare ca să poată trăi. Adică, dacă prind câțiva soareci zilnic, pe câmp, atunci pot ierna liniștite. Posibil că dacă vine zăpadă mare sau ger, barza să migreze către sud, unde e mai cald. Ele fac 200-300 de km imediat. Cea din Reci cu siguranță vine din altă zonă, este doar de vreo două zile aici. Când o barză este pe acoperiș sau pe cuib, atunci înseamnă că e sănătoasă, poate zbura și nu trebuie ajutată de oameni neapărat. Nu mănâncă așa mult, și atunci energia e mai scăzută, nu se mișcă mult. Dacă o alungăm, pierde energie. Barza din Reci, de pe cuib, e sănătoasă, dar o monitorizăm”, a spus, joi, pentru redacția noastră, Kelemen László.
Acesta a subliniat importanța intervenției umane în cazul în care o barză este rănită, este pe sol și nu poate zbura. Oamenii sunt încurajați să raporteze astfel de cazuri Asociației „Rara Avis” la numărul de telefon 0722.31.33.71. În astfel de situații, este necesară acordarea de ajutor.
Cu toate că fenomenul poate părea neobișnuit, comunitatea locală este sfătuită să nu intervină decât atunci când este absolut necesar, asigurând astfel că berzele sănătoase pot să-și continue ciclul natural de viață fără perturbări semnificative.
În primăvara acestui an, prima barză a sosit în 6 martie în județul nostru, în cuibul ei din Bicfalău, comuna Ozun. De șase ani, aceasta s-a încăpățânat să fie prima vestitoare înaripată a primăverii.
Sursa foto: Demeter Csaba/Kelemen László