ACTUALITATE 8 martie 2015

La mulţi ani Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”!

de Székely Emőke | 321 vizualizări

Ziua Vanatorilor de Munte martie 2015 - 01

Ziua Vanatorilor de Munte martie 2015 - 04

Ziua Vanatorilor de Munte martie 2015 - 11

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a participat vineri la aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea Batalionului

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Dușa, arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, PS Andrei Moldovan, reprezentanți ai autorităților locale, militari și rezerviști au participat vineri la ceremonia de aniversare a 75 de ani de la înființarea Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” din Sfântu Gheorghe. Cu această ocazie, ministrul Mircea Duşa a decorat steagul de luptă al Batalionul cu Ordinul „Virtutea militară în grad de cavaler cu însemn de pace”, conferit de preşedintele României cu prilejul aniversării.

Istoric al Batalionului

Evenimentul de sărbătoare a avut loc vineri la Garnizoana Sfântu Gheorghe, unde mai mulți preoți au ținut o slujbă, apoi oficialitățile și-au ținut discursurile. Comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, col. Vasile Cristea, a vorbit despre istoria Batalionului, precum și despre activitatea pe care o desfășoară. „La aniversarea a şapte decenii şi jumătate de existenţă, Batalionul 22 Vânători de Munte se prezintă ca o unitate modernă, pregătită pentru operaţionalizare, în care întregul personal depune eforturi pentru menţinerea la standarde înalte a capacităţii de luptă, pentru a fi în măsură să-şi îndeplinească cu succes misiunea de bază – apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României precum şi misiunile încredinţate atât pe teritoriul naţional cât şi în teatrele de operaţii” – a spus col. Vasile Cristea.

Militarii vor merge în misiune în Afganistan

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a spus că militarii din Sfântu Gheorghe, alături de colegii lor de la Miercurea Ciuc, vor participa anul acesta la o misiune în Afganistan. „Brigada 61 Vânători de Munte Miercurea Ciuc, de care aparţine şi Batalionul din Sfântu Gheorghe, împreună cu Brigada din Bistriţa vor pleca în Afganistan în luna august pentru misiunea NATO Resolute Support. Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” face parte din trupele de elită ale Armatei Române, care sunt pregătite să facă faţă oricărei misiuni militare atât în interiorul ţării, pentru apărarea graniţelor şi suveranităţii României, cât şi în misiuni externe, alături de partenerii NATO şi ai Uniunii Europene” – a declarat Mircea Dușa.

Flori pentru femei

Dat fiind faptul că evenimentul a avut loc în jurul datei de 8 Martie, Mircea Dușa a ținut să le felicite în primul rând pe doamnele și domnișoarele care au ales o carieră militară, dăruindu-le flori. „Le-am urat sănătate, o primăvară frumoasă şi tradiţionalul La mulţi ani! Sunt multe doamne care îşi desfăşoară activitatea în Armată Română, este un sector de activitate mai complicat, mult timp s-a crezut că e specific numai bărbaţilor, dar iată că doamnele sunt alături, cot la cot cu bărbaţii, şi în teatrele de operaţiuni şi îndeplinesc funcţii de comandă” – a declarat Mircea Dușa. Acesta a adăugat că doamnele sunt capabile să facă faţă oricăror misiuni.

„Pentru a promova femeile în Armată, după cum se ştie, a fost stabilit şi un criteriu încă de la învăţământul militar, un anumit număr de locuri le este alocat în învăţământul liceal şi superior. Procentul doamnelor care lucrează în Armata Română este de 12-13% şi nu e vorba despre cele care muncesc în compartimente administrative, ci de cele care lucrează ca militari de profesie în unităţile şi subunităţile operative ale Armatei” – a subliniat Mircea Duşa.

Evenimentul de sărbătoare s-a încheiat seara printr-o ceremonie de retragere cu torțe, precum și cu un foc de artificii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.