ACTUALITATE 27 aprilie 2009

La Bursa Generală a locurilor de muncă de la Sfântu-Gheorghe, îmbulzeală şi geamuri sparte

de Covasna Media | 964 vizualizări
Peste o mie de oameni s-au înghesuit pentru 225 de locuri de muncă, ofertă înjumătăţită faţă de alţi ani

Peste o mie de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă s-au îmbulzit vineri la Bursa generală a locurilor de muncă din Sfântu-Gheorghe, din cauza presiunii mulţimii şi a înghesuielii unul dintre geamurile de la o uşă intermediară fiind spart. La bursă s-au prezentat 1.082 de persoane, pe un număr de 225 de locuri de muncă, în condiţiile în care la ediţiile anterioare oferta era de 5-600 de locuri de muncă. La final 7

Peste o mie de oameni s-au înghesuit pentru 225 de locuri de muncă, ofertă înjumătăţită faţă de alţi ani

Peste o mie de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă s-au îmbulzit vineri la Bursa generală a locurilor de muncă din Sfântu-Gheorghe, din cauza presiunii mulţimii şi a înghesuielii unul dintre geamurile de la o uşă intermediară fiind spart.

7 persoane, angajate pe loc

La bursă s-au prezentat 1.082 de persoane, pe un număr de 225 de locuri de muncă, în condiţiile în care la ediţiile anterioare oferta era de 5-600 de locuri de muncă. La final 7 persoane au fost angajate în domenii de muncă necalificată şi ca zidari sau tâmplari. Alte 89 au afirmat într-un chestionar că au găsit un loc de muncă corespunzător şi ar urma să se prezinte la o probă de muncă, în schimb alte 993 de persoane susţin că nu au găsit la bursă un loc de muncă corespunzător.

Doar 4 job-uri pentru studii superioare

Din cele 225 de locuri de muncă, doar 4 au fost pentru absolvenţi de studii superioare, şi o treime au fost pentru confecţii, plus alte posturi în construcţii, servicii şi altele. „Din punctul nostru de vedere a fost o bursă care s-a lăsat şi cu spargeri de geam la o uşă intermediară, doar acum 5 ani din cauza presiunii am mai avut aşa ceva. Situaţia lor este motivată de dorinţa de a găsi un loc de muncă. Acum am avut 225 de locuri de muncă, faţă de 500-700 altădată. Cu peste o mie de oameni care au venit, sunt 4 persoane pe un loc”, a declarat directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din judeţ (AJOFM), Kelemen Tibor. Acesta estimează totuşi o revigorare a ofertei locurilor de muncă în următoarea perioadă. În ceea ce priveşte salariile oferite la bursă, acestea nu s-au îndepărtat prea mult de limita minimă.

38 de firme prezente, din 470 invitate

La bursa locurilor de muncă au fost invitate 470 de firme, din care s-au prezentat numai 38, cu o ofertă de 225 de locuri de muncă în confecţii, construcţii, turism, servicii şi altele. Din cei 1.082 de participanţi, 795 au fost şomeri în plată şi 164 aflaţi în căutarea unui alt loc de muncă, plus 3 absolvenţi. Cei mai mulţi care s-au prezentat - 440 la număr – au peste 45 de ani, iar ca şi grad de şcolarizare majoritatea aveau pregătire de învăţământ profesional.

Confecţiile nu au avut priză

Spre deosebire de alţi ani, persoanele care au participat la Bursă s-au ferit de standurile cu oferte de muncă în domeniul confecţiilor, într-un judeţ în care industria uşoară domină şi asigură un mare număr de locuri de muncă, de unde şi numele judeţului de „Valea Pantalonilor”.

Potrivit directorului AJOFM, Kelemen Tibor, persoanele care au venit la bursă au ocolit oferta din confecţii şi au refuzat inclusiv oferta de a urma cursuri în acest domeniu, deşi o treime din locurile de muncă oferite la bursă erau în confecţii.

„Nu a avut priză oferta de confecţii, nu îi interesează confecţiile. Este surprinzător, se explică poate şi prin ponderea mai scăzută a femeilor la bursă, dar oferta din acest domeniu nu a oferit o atractivitate, chiar dacă erau oferte nu doar de la fabricile de pantaloni, ci şi de la croitorii”, a afirmat Kelemen Tibor. Acesta a spus că nu îşi explică dezinteresul pentru confecţii decât eventual printr-o experienţă din anturajul oamenilor care au venit la bursă, referitoare la complexitatea şi greutatea muncii în confecţii. Potrivit sursei citate, angajatorii din industria uşoară încearcă să îi atragă pe oameni, însă din păcate femeile deocamdată nu vor să meargă.

În opinia lui Kelemen, după mesajele primite de la fabricile de confecţii din judeţ nu există semnale că acestea ar vrea să-şi mute fabricile în alte zone, numai la Târgu-Secuiesc existând disponiblizări mari în confecţii, în luna februarie. În schimb, la Sfântu-Gheorghe deocamdată nu s-a ajuns la asemenea măsuri, dimpotrivă, continuă angajările.

„În vară, când se fac noile contractări pentru linia de iarnă, atunci ne vom crea o imagine reală - dacă au sau nu piaţă şi contracte fabricile de confecţii. Dacă nu contractează noile produse, posibil să vedem apoi primele măsuri de declin”, a spus Kelemen. Judeţul Covasna are în jur de 13 fabrici în domeniul confecţiilor, care asigură mii de locuri de muncă. Aici se produc mărci ca Hugo Boss sau Sansiro, iar fabrica Secuiana din Târgu-Secuiesc a realizat echipamentul pentru lotul olimpic al României.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
unu, 29 aprilie 2009
auzi cucoana, asta se numeste reclama? ca nu-i gratis nici reclama nici situl care te invata cum sa dai limbi
Mihaela, 28 aprilie 2009
Buna, am observat in ultimul timp ca o tema foarte dezbatuta este cea a limbilor straine. O prietena de-ale mele mi-a recomandat un site, cu ajutorul caruia am reusit sa invat limba germana. Dar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.