La blocurile sociale din Lunca Oltului, apa menajeră iese în curte și în apartamente
Apa menajeră de la blocurile sociale de pe strada Lunca Oltului iese în curte, formând băltoace, dar și în unele apartamente podeaua băilor este udă din cauza canalizării. În plus, au fost momente când apa murdară a canalului a inundat apartamente de la parterul blocului verde.
„Între cele două blocuri, în partea dinspre sediul unei firme de transporturi, apa menajeră vine cu bulbuci, iar canalele sunt pline. La început, s-a predat doar blocul verde, iar apa menajeră a inundat unele locuințe de la parter. Pe urmă s-a întâmplat și în blocul galben să se inunde parterul. Ulterior, acum vreo două luni, s-au inundat apartamentele din blocul 9 (scara din fundul curții de la imobilul verde - n.red.), înspre firma de transporturi”, ne-a declarat șefa de scară de la blocul 9, Kovács Mária Magdalena.
O locatară de la parterul blocului verde ne arată că ține o cârpă la baza toaletei, pe podeaua camerei de baie fiind ud. „Vine de jos apa. Nu se poate așa, avem copii mici”, s-a plâns ea. Pe de altă parte, alt locatar ne-a spus că dacă are probleme cu apa în apartament, cheamă întreprinderea de gospodărire comunală și plătește din banii proprii.
La intrare în scările blocului verde este zugrăvit, însă în scara dinspre capătul curții vezi țânțarii cum roiesc deasupra unei trape, pe culoarul de la parter. Mirosul se simte încă de pe acum și se intensifică odată ce trapa este înlăturată. În subsolul tehnic se vede apa murdară. Potrivit şefei de scară, conducătorul Direcției de Asistență Comunitară (DAC), Tankó Vilmos, le-ar fi zis locatarilor că Direcția poate plăti o singură dată pe an Gospodăria Comunală, neavând fonduri, iar dacă e nevoie de a doua intervenție, locatarii sunt cei care trebuie să plătească. Totuși, contractul încheiat de DAC cu locatarii nu prevede acest lucru pentru instalațiile din spațiile comune.
În cealaltă scară, dinspre Lunca Oltului, nu am simțit la început miros, poate și datorită geamului deschis pe culoarul de la parter. Însă când dăm la o parte, cu ajutorul unui vecin, capacul greu al subsolului, trebuie să ne ținem respirația. În acest subsol tehnic nu este atâta apă, dar se vede murdăria care, probabil, a ieșit dintr-o țeavă.
„Întotdeauna se infiltrează și avem probleme, mai ales dacă aruncă anumite lucruri în toaletă și se strică țeava. Anual avem de două-trei ori probleme, Gospodăria Comunală trebuie să curețe, să meargă. Anul acesta nu mi s-au plâns locatarii”, ne-a declarat viceprimarul Tischler Ferenc, adăugând că, dacă este cazul, se vor lua măsuri.
„La canalizarea comună nu trebuie să plătească pentru intervenții, dar nici Direcția nu trebuie să plătească, la gurile de canalizare e de resortul Gospodăririi Comunale. Dacă sunt probleme în blocuri, alea-s problemele noastre”, a declarat conducătorul Direcției de Asistență Comunitară, Tankó Vilmos. Cât despre locatarii care s-au plâns că li s-a cerut să plătească pentru a doua intervenție în caz de inundație, directorul a avut următoarea replică: „S-au plâns cumva că aruncă în canalizare tot feluri de haine? Ei nu folosesc aceste instalații conform destinației. Când curățăm o dată la două săptămâni acele canale, scoatem sute de kilograme de haine murdare și alte obiecte care nu ar trebui să ajungă acolo”.