Kürtös-kalács lung de 10 metri
Zilele comunei Ozun au atras la sfârşit de săptămână un mare număr de localnici dar şi vizitatori dornici să asiste la demonstraţiile cu cai, concurs de motociclete, concerte, spectacole sau pur şi simplu să bea o bere cu prietenii. Vedeta sărbătorii comunei a fost însă un kurtos-kalacs lung de 10 metri pe care o echipă din satul Sântionlunca l-a pregătit la faţa locului, marcând un nou record naţional în materie. Cu ocazia Zilelor comunei Ozun, o echipă din satul Sântionlunca a preparat sâmbătă cel mai lung kürtös kalács din ţară, având o lungime de 10 metri. Zilele comunei Ozun au atras la sfârşit de săptămână un mare număr de localnici dar şi vizitatori dornici să asiste la demonstraţiile cu cai, concurs de motociclete, concerte, spectacole sau pur şi simplu să bea o bere cu prietenii. Vedeta sărbătorii comunei a fost însă un kurtos-kalacs lung de 10 metri pe care o echipă din satul Sântionlunca l-a pregătit la faţa locului, marcând un nou record naţional în materie. Totul s-a întâmplat în apropiere de mesele amenajate pentru concursul gastronomic la care bucătarii pregăteau tocăniţe la ceaun. 1.700 de metri de aluat Pentru a prepara kurtos-ul de 10 metri, echipa din Sântionlunca a folosit un „băţ“ mai gros din lemn de brad, pe care au răsucit aproape 1.700 de metri de aluat. Şeful echipei, Csutak Melinda, a spus că pentru a face coca s-au folosit 28 de kg de făină, 28 de pachete de unt, 15 kg de zahăr, un kilogram de zahăr vanilat, coaja rasă de la patru kg de lămâi, 15 litri de lapte şi un litru de ulei, plus sare. Aluatul odată obţinut a fost răsucit pe băţul de brad, a fost îmbrăcat în zahăr şi a fost copt pe jar timp de un sfert de oră, după care a fost împărţit celor prezenţi. Kurtos-ul uriaş este cel mai lung preparat vreodată de locuitorii de aici dar şi din ţară, oamenii de aici fiind cunoscuţi pentru kurtoskacalcs-ii pe care îi vând la marginea DN11, împreună cu pâinea de casă. Anul trecut, aceeaşi echipă a pregătit un kurtos lung de 5 metri, însă anul acesta au vrut să-şi depăşească recordul, mai ales după ce au văzut că şi alţii se iau după ei şi prepară kurtoskalacsi lungi de câţiva metri, cum s-a întâmplat la Zilele Sfântu-Gheorghe. Localităţile din Covasna sunt cunoscute pentru preparatele gigantice, anul trecut cei din Turia au reuşit să intre în Cartea Recordurilor cu un bulz de peste 150 de metri, la Covasna s-a preparat o îngheţată de 100 de metri, iar la Comandău o tocăniţă din câteva sute de kg de ciuperci. Acum ne pregătim pentru Zilele Turismului Covăsnean, în cadrul cărora în data de 23 mai va avea loc Festivalul Cârnaţilor. Mai multe echipe s-au înscris deja la acest concurs de cârnaţi, atât din ţară cât şi din străinătate. Ana Sidon