ACTUALITATE 4 februarie 2014

Keresztély Irma se întâlnește cu părinții de la Școala „Nicolae Colan”

de Monica Vrânceanu | 82 vizualizări

Inspectorul școlar general al județului Covasna, Keresztély Irma, a ținut să clarifice chestiunea legată de reorganizarea sistemului de învățământ, care a generat mai multe proteste la Sfântu Gheorghe. Keresztély s-a referit inclusiv la luările de poziții și publicarea unor scrisori deschise, prin care cadre didactice și părinți de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” insistă în continuare pe responsabilitatea Inspectoratului Şcolar de a „salva” școala de la desființare.

Keresztély a ținut să sublinieze că totul a pornit încă de la finele anului trecut, când conducerii IȘJ Covasna i s-a pus în vedere de către Ministerul Educației că are prea multe cheltuieli în comparație cu numărul de elevi – iar asta se referea la Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, inclusiv la grădinițele cu program prelungit de aici, nu doar la școli. De altfel, șefa IȘJ a explicat public situația la acea vreme, arătând că este necesară o reorganizare a sistemului de învățământ, astfel încât finanțarea de la minister să acopere cheltuielile cu salariile profesorilor prin finanțarea per capita. Pornind de aici, primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a transmis apoi o circulară către toate unitățile de învățământ din oraș, solicitându-le să identifice soluții astfel încât să nu mai fie necesare mai multe rectificări de buget, în condițiile în care ministerul anunțase că nu le va mai onora.

S-a recomandat de către minister eficientizarea rețelei școlare pentru reducerea costurilor, iar în calitatea de inspector școlar general am anunțat primarii. Le-am atras atenția atunci că problema trebuie tratată cu atenție, căci învățământul este un butoi cu pulbere. Consiliul Local a încercat să rezolve cumva problema și atunci a izbucnit totul. Toată lumea recunoaște că actuala organizare a claselor și grupelor este una exagerată, dar se știe pe de altă parte că în spatele unor mișcări de protest stau alte interese. (…) Problema este că protestele continuă deși s-a rezolvat totul, s-a anunțat că reorganizarea se va face lent și gradual”, a declarat Keresztély.

Potrivit acesteia, propunerea sa de reorganizare a vizat implicarea comunităților, care ar trebui să arate unde doresc să-și concentreze învățământul. Astfel, comunitatea română, de exemplu, ar trebui să-și concentreze învățământul în trei-patru școli din Sfântu Gheorghe, problemele urmând a fi rezolvate prin reglarea sistemului la intrare – adică urmarea claselor primare, gimnaziale și liceale cu o anumită fluență, fără mutări inutile și nejustificate de la o școală la alta.

„Nicolae Colan” şi „Ady Endre” nu vor fi închise

Keresztély susține însă că modul său de gândire a fost expus la nivel de sugestie primarului, căci în definitiv decizia aparține Consiliului Local, care se pare că a agreat-o.

Pornind de aici, șefa IȘJ s-a referit și la situația creată între școlile gimnaziale Nicolae Colan și Ady Andre și a precizat că deși autoritățile locale au arătat că nu se va închide niciuna, neînțelegerile persistă. Keresztély s-a referit punctual la situația creată luni, când nu a reușit să primească în audiență comitetul de părinți de la Școala gimnazială Nicolae Colan. Șefa IȘJ susține că nu a fost rău-intenționată, ci pur și simplu programul foarte încărcat nu i-a permis acest lucru, astfel că a reprogramat întâlnirea cu părinții.

Cineva de la Nicolae Colan a trimis la minister o scrisoare electronică, prin care mă acuză personal că doresc să desființez școala. (…) Au mai venit și alte scrisori, toate adresându-mi-se și spunând că nu se dorește desființarea. Cu toate că primarul Antal a spus că nu se mai reorganizează nimic, cu toate că au fost și la doamna viceprimar Sztakics Éva, părinții au trimis și la mine o petiție semnată de 60 de persoane, rugându-mă să intervin eu la Consiliul Local. Scrisoarea în sine e corectă, bine argumentată, dar nu mai e cazul acum, căci s-a zis clar că nu se face o reorganizare brutală. Cu toate acestea, părinții au venit cu toții la secretariatul IȘJ, au vorbit toți deodată, o doamnă s-a isterizat… au plecat furioși că nu au fost primiți, nu a contat că eram într-o ședință din care nu puteam pleca. Ideea e că tema nu mai e de actualitate, dar voi merge să mai explic încă o dată ”, a spus Keresztély.

Șefa IȘJ a mai arătat că, dacă oamenii vor să primească asigurările din partea sa, se va întâlni cu ei – de altfel a și fost reprogramată o astfel de întâlnire, pentru ziua de miercuri, astfel că va merge și va susține argumentația autorităților locale, prin care reorganizarea se va face cu o gândire strategică, nedorindu-se închiderea imediată a unor școli.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.