ACTUALITATE 3 februarie 2015

Keresztély Irma: „Niciun copil nu va rămâne fără loc în școală”

de Székely Emőke | 915 vizualizări

Populația școlară a județului a scăzut dramatic în ultimii 5 ani

După ce zilele trecute au apărut mai multe zvonuri şi acuzaţii despre posibilitatea ca unii copii să nu aibă loc la școală din cauza cifrelor de școlarizare, mai ales în clasele a IX-a, inspectorul şcolar general Keresztély Irma a declarat marți că cifrele de școlarizare sunt realizate pe baza unor studii, și că în toamnă vor fi destule locuri pentru elevii covăsneni în școli.

„IȘJ Covasna nu este administrație publică locală, în deciziile pe care le luăm ne bazăm pe studii. Nu facem dezbateri publice și nici campanie electorală. Experții noștri întocmesc studii, pe baza cărora se naște proiectul planului de școlarizare care este trimis la minister. Inspectoratul își asumă toată răspunderea privind cifrele de școlarizare, și vă spun că nu va rămâne nimeni fără clasă, fie că vorbim de linia română sau cea maghiară” – a declarat Keresztély Irma. Aceasta a mai spus că IȘJ a elaborat proiectul planului de școlarizare și l-a trimis spre aprobare la Ministerul Educației.

Studiu pentru elevii de clasa a opta

Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică a efectuat un studiu în rândul elevilor de clasa a opta pentru a vedea care sunt opțiunile acestora în ceea ce privește învățământul liceal. Rezultatele relevă faptul că 51,3% dintre elevii de clasa a opta vor să urmeze un liceu teoretic, în timp ce 48,7% vor opta pentru profilul tehnologic ori profesional. Opţiunile elevilor diferă de la o localitate la alta, și dacă la Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc raportul este în jur de 50-50%, elevii din zona Baraolt sunt mai interesați să învețe o meserie, în timp ce colegii lor din Întorsura Buzăului vor să meargă la liceu. „La Întorsura Buzăului liceul nou atrage mulți copii” – spune inspectorul șef Keresztély Irma.

Balanța între teoretic și tehnologic se schimbă

Pentru următorul an şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean a propus formarea a 72 de clase a IX-a la zi, dintre care 31 la învăţământul teoretic şi vocaţional şi 41 la învăţământul tehnic şi profesional. Keresztély Irma a spus că IȘJ vrea astfel „să forțeze” elevii și părinții să opteze pentru învățarea unei meserii, amintind că şi în ţările din Uniunea Europeană balanţa înclină spre şcolile profesionale, iar în unele judeţe din România, cum ar fi Sibiu sau Braşov, raportul este de 25 la 75% în favoarea celor tehnice şi profesionale.

Noi cu greu putem acţiona asupra mentalităţii părinţilor şi copiilor, în judeţul Covasna în continuare se preferă profilul teoretic, cel profesional fiind greu acceptat. Am forţat puţin oferta pentru anul şcolar următor pentru că judeţul are nevoie de meseriaşi profesionişti fără de care nu se poate dezvolta, iar în unele domenii relansa. Fără economie judeţul nu se poate dezvolta” – a declarat Keresztély Irma.

Cifrele de școlarizare

În ceea ce privește numărul de clase a IX-a care vor porni de la toamnă, situația se arată în felul următor: la linia de predare în limba română vor fi la nivel de județ 8 clase teoretice (4 la CNMV), o clasă vocațională, 5 clase tehnologice și 7 clase profesionale. „În total la nivelul județului vor fi 2.016 locuri la învățământ liceal (linia română și maghiară), ceea ce depășește cu mult numărul elevilor care sunt momentan în clasa a VIII-a, și anume 1.770. Pentru că la începutul anului școlar erau înscriși în clasa a VIII-a 2075 de elevi, însă doar 93% dintre ei, adică 1937 frecventează școala, restul au abandonat-o sau au plecat cu părinții în alte localități. Dintre acești 1.937 de elevi 167 au spus că vor să plece la liceu în alte localități, în special la liceele militare, așadar iată o dovadă a faptului că cifrele de școlarizare la învățământul liceal sunt mai mari decât numărul elevilor” – spune Keresztély.

Cifrele pentru grădinițe, școli primare și gimnaziale

În ceea ce privește învățământul preșcolar, primar și gimnazial, IȘJ a propus următorul număr de clase: la grădinițe cu predare în limba română vor fi 21 de grupe la Sfântu Gheorghe, 3 la Târgu Secuiesc, 6 la Covasna și 8 la Întorsura Buzăului. Numărul claselor pregătitoare va fi următorul: la Sfântu Gheorghe 6 clase, la Târgu Secuiesc o clasă, la Covasna două clase, iar la Întorsura Buzăului 4 clase. În ceea ce privește clasele a V-a, situația stă în felul următor la linia cu predare în limba română: Sfântu Gheorghe 7 clase, Târgu Secuiesc o clasă, Covasna două clase și Întorsura Buzăului 4 clase.

Populația școlară este în scădere

Keresztély Irma a spus că a efectuat o analiză a evoluției populației școlare din ultimii 5 ani și a constatat că aceasta a scăzut cu peste 2.800 de copii. „În anul școlar actual față de 2013/2014 numărul elevilor a scăzut cu 978, iar în ultimii 5 ani scăderea a fost de 2.855 de copii. Asta ar însemna să reducem și posturile, conform cerințelor Ministerului trebuia să reducem numărul posturilor cu 197. Nu am reușit, avem o depășire de 40 de posturi. Nu ne putem încadra în numărul cerut de minister, în special din cauza situației din mediul rural, unde dreptul la educație trebuie asigurat, așadar școlile funcționează și cu câțiva elevi” – a spus Keresztély.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Guruianu Madalin, 4 februarie 2015
Coerent și consecvent cu vorbele și faptele mele, eram cât pe-aci să pun mâna pe telefon și să-mi cer scuze de la doamna Inspector Șef de la IȘJ Covasna, Keresztely Irma, când am citit citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.