Kerekes Emese, singura femeie geamgiu din judeţ
Într-o locuință întunecoasă de pe strada Ciucului, într-un atelier cu sobă, lucrează probabil singura femeie geamgiu din oraș sau chiar din județ, Kerekes Emese. Acum 16 ani, ea s-a alăturat partenerului său de viață, Séra Imre, în această meserie. „Din 2000 lucrez, înainte lucram la IAIA, ca operator chimist. Când am rămas șomeră am venit, să nu stau acasă și să iau banii de la stat degeaba. Imre deja avea afacerea asta, a început-o imediat după revoluţie, iar mai înainte era geamgiu pe șantier”, povestește ea.
În 16 ani, cererea de geamuri, sau în limbaj de specialitate, de foi, a scăzut un pic. „Toamna lucram mai mult, când venea frigul. Aduceau cu lăzile, o mașină mare aducea șase-opt lăzi de sticlă. O ladă avea 200 de foi de geam de 3 mm. Cele opt lăzi le lucram într-o lună, iar acum numai la foi aducem cam șaizeci de foi, și simplu și cu ornament, și cu oglindă. Șaizeci de foi într-o lună”, spune Kerekes.
Între timp, intră niște clienți cu un tablou. Tabloul este pentru un bar din Sfântu Gheorghe și clienții vor o oglindă pe spatele lui. În timp ce Kerekes măsoară și taie oglinda, cu mișcări sigure, unul dintre clienți o laudă: „Eu aici vin. E o doamnă drăguță și lucrează. E rar în meseria asta să fie o femeie, e de apreciat. Ca doamnele care conduc camioane”. „Numai eu sunt femeie geamgiu aici în județul Covasna”, punctează Kerekes. „Nu e doar geamgiu, ci și de treabă și rapidă și cu lucru de calitate”, subliniază clientul.
În 16 ani, Kerekes Emese spune că nu s-a tăiat niciodată: „Suntem prudenți, ne mai uităm ce facem. Dacă vă spun? De aia sunt mănușile. Câteva zgârieturi se mai întâmplă, dar aia nu e nimic”. Cei doi geamgii spun că nu au mai putut ține angajat, din cauza cererii puține: „Am avut angajat vreo șapte ani. Apoi nu mai mergea treaba”. Séra spune că, deși a avut două ucenice, acestea trăiesc acum la țară și nu se mai ocupă cu această meserie, iar băiatul său și fiul lui Kerekes s-au orientat către alte cariere. Kerekes Emese nu vrea să iasă la pensie decât peste câțiva ani. Îmi spune asta, apoi aud un zgomot de sticlă spartă. S-a spart vreun geam? Aș! E tonul de apel al telefonului ei mobil.