„Kean”, spectacolul care a revelat un talent autentic
Ziua Culturii Naționale nu putea trece neobservată la Sfântu Gheorghe, așa încât, la inițiativa Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, sâmbătă seara, în noul sediu al Teatrului „Andrei Mureșanu”, s-a jucat spectacolul „Kean”, un proiect independent care reunește trei proaspeţi absolvenţi ai UNATC Bucureşti: Mihai Niţu (regizorul spectacolului şi actorul care îl interpretează pe Kean), Iulia Verdeş şi Vladimir Albu.
Deși a fost un proiect de licență, „Kean” este un spectacol matur, cu toate ingredientele unui spectacol bun, de la regie, la interpretare actoricească. Sâmbătă seară, publicul din Sfântu Gheorghe a aplaudat actorii în picioare, ceea ce vorbește de la sine despre impactul pe care spectacolul l-a avut asupra lui.
Pentru cei cărora le place să meargă la teatru, seara de sâmbătă a fost un prim prilej de întâlnire cu noul angajat al Teatrului „Andrei Mureșanu”, tânărul actor Mihai Nițu, acel gen de actor care, după primele gesturi și mișcări scenice, îți dă semnale că este înzestrat și te anunță că ești pe cale să urmărești o interpretare aparte. Prin statura sa impozantă, prin siguranța de sine specifică actorilor profesioniști și prin pasiunea cu care își spune fiecare replică, Mihai Nițu are acel dar de a face publicul să nu-l uite, chiar dacă l-a văzut numai într-o singură reprezentație. Este genul de actor pe care simți că poți să îl revezi fără să te plictisești și care pare că dă totul pe scenă, știind să îți arate că nu a dat suficient, că mereu păstrează ceva și pentru următorul rol.
Pornind de la povestea lui Edmund Kean, un celebru actor shakespearian al secolului al XIX-lea, care s-a remarcat atât pe scenă prin talent, cât și în viața privată prin câteva episoade scandaloase pentru vremea respectivă, printre care și acuzații de adulter, „Kean” în varianta montată de Mihai Nițu scoate la iveală dramele lăuntrice, nebănuite, ale actorilor care dincolo de aplauze și strălucire sunt adesea suflete zdruncinate, mereu în căutare, mereu în schimbare, bântuite de incertitudini și confuzii, măcinate de perpetua oscilare între împlinirea profesională și neîmplinirea în plan personal. Aparent frivol, nestatornic și supus viciului băuturii, Kean trăiește într-o lume proprie, în care el este centrul universului tuturor spectatorilor care îl iubesc necondiționat, o lume total diferită de realitatea de care fuge voit, pe care o neagă cu toată energia și pe care refuză să o accepte ca atare. Însetat de iubire, Kean nu reușește să se bucure de ea și ajunge într-un final într-un punct în care nimeni nu intuiește că ar putea ajunge.
Deși spectacolul în sine este o dramă, publicul râde mult, căci, pe lângă interpretarea actoricească remarcabilă, textul abundă de replici pline de ironie și umor. Replici de genul „Cea mai punctuală femeie este aceea care te interesează cel mai puțin” sau dialoguri de tipul „– Nu vă supărați! / – Eu încerc!” stârnesc hohote de râs în sală și fac ca timpul să se scurgă aproape insesizabil până la sfârșitul spectacolului. „Este un spectacol foarte reușit. Te răscolește. Nu știu cum se vede el de către spectatorul obișnuit, dar pe noi, actorii, ne izbește tare. Jumătate din trăirile lui Kean sunt fumate de noi toți”, ne-a mărturisit o actriță de la TAM prezentă în sală.
Pentru cei care nu au reușit să ajungă la spectacolul de sâmbătă, vestea bună este că el va putea fi revăzut curând, însă cu o altă distribuție formată din actorii de la „Andrei Mureșanu”, în repertoriul căruia urmează a fi inclus. „Când vom avea cinci minute de respiro, cu siguranță vom adapta spectacolul „Kean” al noului coleg, Mihai Nițu, și o să-l preluăm în repertoriul nostru, cu distribuţia compusă din actorii noștri”, a declarat Anna Popa, care a adăugat că regia va rămâne tot a lui Mihai Nițu, ceea ce este o veste foarte bună.