ACTUALITATE 17 aprilie 2020

Județul Covasna va avea cinci centre de prim ajutor dotate cu aparate de oxigen

de Iulia Drăghici - Taraș | 2733 vizualizări

Clubul Rotary din Sfântu Gheorghe și Crucea Roșie Covasna, în parteneriat cu autoritățile județene, vor operaționaliza în perioada următoare cinci centre de prim ajutor în județul Covasna, în cele două municipii și trei orașe din județ. Spațiile vor fi dotate cu concentratoare de oxigen și aparate de ventilație non-invazivă, care vor putea ajuta, într-o primă fază, de urgență, în caz de nevoie, bolnavii de coronavirus. 

O parte a aparaturilor necesare, respectiv 45 din cele 200 de concentratoare de oxigen și 103 aparate de ventilație non-invazivă închiriate au sosit la Sfântu Gheorghe, de la București, iar restul urmează să fie livrate în cel mai scurt timp, spun coordonatorii proiectului. 

„Dorim să implementăm acest proiect împreună cu Crucea Roșie, pentru că ei au personal care este pregătit pentru prim ajutor și sunt mai aproape de acest domeniu decât noi. Trebuie să facem și școlarizare, că sunt aparate speciale. (...) Ideea este că dacă salvarea este suprasolicitată, oamenii care o să aibă probleme o să fie ajutați cu aceste aparate, până la sosirea specialiștilor”, ne-a declarat președintele Rotary Sfântu Gheorghe, Árpád Bartók, care a punctat că este o activitate importantă, necesară, menită să salveze vieți. 

„Meritul principal este al Clubului Rotary, pentru că asigură fondurile necesare închirierii aparatelor și sunt costuri foarte ridicate. (...) S-au făcut sesiuni de instruire și se vor mai face. Noi venim cu logistica și cu partea de organizare, împreună cu Prefectura, cu ISU, cu medicii de familie. (...) Vom avea cinci centre, în cele două municipii și trei orașe ale județului, în așa fel încât să acoperim cu o arie de 20 de kilometri de fiecare centru, ca să reducem la minimum timpul de reacție,  pentru a ajunge la bolnavi cu aparatele între 10 și maxim 60 de minute. O să asigurăm aceste servicii până la sosirea Salvării. Și asta în contextul în care, Doamne ferește, o să avem așa de multe cazuri, încât spitalele și sistemul de urgență o să fie blocate. Noi ne pregătim pentru ceea ce e mai rău. S-ar putea să nu fie nevoie nici de jumătate din aparate, nici de un sfert sau 10%, dar nu știe nimeni ce va veni. Dacă trece valul și nu va fi nevoie, nu e nicio problemă”, a spus și președintele Crucea Roșie Covasna, Papp Adolf.

Acesta a punctat că centrele vor fi operaționalizate împreună cu parteneri din rândul autorităților județene, printre care și Prefectura. 

Trebuie să fim parteneri și să punem cu toții osul la treabă în folosul comunității”, a mai spus Papp Adolf. 

Clubul Rotary a comandat și pentru secția de ATI a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe încă cinci aparate de ventilație mecanică și cinci monitoare, care vor fi livrate în perioada următoare. Totodată, recent, organizația a dotat și medicii de familie din județ cu echipamente de protecție. 

Organizația a reușit să strângă peste 100.000 de euro într-o campanie de donații inițiată în urmă cu trei săptămâni, în scopul sprijinirii autorităților în lupta cu noul coronavirus. 

Sursă foto: Rotary Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.