ACTUALITATE 2 aprilie 2010

Judeţul Covasna se ambiţionează să finalizeze retrocedările în 2010

de Covasna Media | 718 vizualizări
02apr2010-retrocedariPrimarii covăsneni au participat ieri la o întâlnire cu conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna şi reprezentanţi ai Prefecturii şi Direcţiei Silvice Covasna, tema discuţiilor fiind finalizarea retrocedărilor în judeţ. La întâlnirea cu primarii au luat parte preşedintele CJ, Tamas Sandor, subprefectul Benedek Kaplar Gabor şi directorul Direcţiei Silvice, Ion Cosneanu. Punctând faptul că în judeţul Covasna nu s-a reuşit

02apr2010-retrocedariPrimarii covăsneni au participat ieri la o întâlnire cu conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna şi reprezentanţi ai Prefecturii şi Direcţiei Silvice Covasna, tema discuţiilor fiind finalizarea retrocedărilor în judeţ. La întâlnirea cu primarii au luat parte preşedintele CJ, Tamas Sandor, subprefectul Benedek Kaplar Gabor şi directorul Direcţiei Silvice, Ion Cosneanu.

Punctând faptul că în judeţul Covasna nu s-a reuşit, în zece ani, finalizarea retrocedărilor, preşedintele CJ, Tamas Sandor, a făcut apel la mobilizarea primarilor, a comisiilor şi a tuturor celor implicaţi în procesul retrocedărilor, astfel încât 2010 să semnifice „ieşirea din groapă” în ceea ce priveşte acest proces.

Directorul Direcţiei Silvice, Ion Cosneanu, a vorbit despre implicarea într-o rezolvare mai accelerată a retrocedărilor, arătând însă că există şi probleme de comunicare cu primarii şi comisiile.

„Nu doresc să enumăr pe fiecare primărie problemele, însă din acţiunile de acum am rezolvat unele probleme referitoare la măsurători ale suprafeţelor aflate în litigiu. Pentru un sistem de lucru mai complet, dorim o prezentare, până pe 14 aprilie, a problemelor ce va fi trimisă la ocoalele silvice, deoarece Direcţia Silvică tot prin acestea lucrează. După 16 aprilie, până pe 30, noi vom trece pe la fiecare primărie şi ocol, vom analiza problemele alături de cei din ocoale silvive şi comisii locale, astfel încât apoi fiecare primărie să primească în scris modul de soluţionare a problemelor. După analiza problemelor, din luna mai şi până în iulie inclusiv, ne vom deplasa săptămânal la fiecare ocol pentru soluţionarea şi discutarea problemelor”, a explicat Ion Cosneanu, solicitând implicarea tuturor factorilor care sunt părţi ale procesului de retrocedare.

La rândul lor, primarii au vorbit despre problemele întâmpinate punctual de fiecare, dintre acestea distingându-se lipsa de teren necesar retrocedărilor, urmare a unor retrocedări mai mult sau mai puţin corecte din trecut, teama de aplicare a legilor în unele cazuri ori costurile ridicate pe care le presupun măsurătorile. Întâlnirea s-a finalizat prin acordul de implicare cât mai puternică în problemele retrocedărilor, astfel încât la finele planului de prezentare a problemelor pe care le întâmpină părimăriile în procesul de retrocedare, să existe o imagine de ansamblu asupra întregului judeţ, pentru idenificarea măsurilor necesare a fi luate imediat.

La nivelul judeţului Covasna, nu există nicio localitate în care retrocedările să fi fost finalizate în totalitate; din 172.000 de hectare de suprafaţă revendicată, până în prezent au fost retrocedate 140.000.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gigi, 2 aprilie 2010
Ar fi si timpul tovarasi. Dupa 20 de ani. Se retrocedeaza ce a ramas nefurat, pentru ca in acesti 20 de ani unii s-au imbogatit foarte mult de pe urma padurilor si a terenurilor exploatate.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.