ACTUALITATE 26 ianuarie 2014

Județul Covasna, pe primul loc în țară la creșterea și exportul taurinelor

de Székely Emőke | 147 vizualizări

Intalnire fermieri Sita Buzaului ianuarie 2014 - 1

Fermierii covăsneni și-au dat întâlnire la Sita Buzăului, unde l-au așteptat pe ministrul Agriculturii, care însă nu a mai venit

Asociația Crescătorilor de Bovine din Județul Covasna, în parteneriat cu mai multe organizații și instituții de profil agricol, a organizat duminică la Sita Buzăului o întâlnire cu fermierii și reprezentanții deconcentratelor din domeniul agriculturii. Peste 100 de fermieri au răspuns prezent la această întâlnire, dorind să își spună păsurile ministrului agriculturii, care și-a anunțat prezența la acest eveniment. Fermierii l-au așteptat însă degeaba pe Daniel Constantin, pentru că acesta nu a mai venit din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Proiect îndrăzneț

Fermierii au înființat o cooperativă la Sita Buzăului și au scris un proiect european prin care agricultorii din comună să își desfășoare activitatea în mod optim. Primarul comunei, Nicolae Stoica, a prezentat proiectul și a spus că la Sita Buzăului anul acesta vor cumpăra o mașină pentru transportarea laptelui, precum și un tanc de răcire a laptelui. Acestea sunt necesare pentru a corespunde noilor cerințe europene în domeniu. „Astfel dorim ca fermierii din această zonă să poată încheia contracte cu orice fabrică de lapte din țară, nu numai cu cele din apropiere” – a spus primarul. Edilul s-a gândit și la un centru de răcire și ambalare a fructelor de pădure, un garaj pentru utilaje și un depozit de cereale. De asemenea, a propus ca mai multe asociații agricole din județ să cumpere o combină care ar putea fi depozitată în garajul sus menționat și folosită de agricultorii din județ.

Intalnire fermieri Sita Buzaului ianuarie 2014 - 3

Exemplu de bună practică

Directorul general din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Neața, a declarat că proiectul prezentat de primar este un exemplu pentru toți edilii din țară. „Propun ca aici la Sita Buzăului să se organizeze un schimb de experiență cu toți primarii din țară, pentru ca toată lumea să vadă că se poate. Aici ați reușit ceva, despre care mulți cred că este imposibil. Județul Covasna este pe primul loc pe țară în ceea ce privește creșterea și exportul taurinelor. Acest lucru este foarte important. Cred că în acest județ vă puteți axa pe mai multe aspecte: producție de carne, dar și de lapte. De asemenea, Ministerul Agriculturii desfășoară proiectul alternativ de creștere a oilor de carne, ceea ce ar avea succes și în această zonă” – a declarat Gheorghe Neața.

Atenție la controale!

Directorul adjunct al APIA Covasna, Marius Popica, a vorbit despre faptul că instituția pe care o reprezintă are ca scop ajutarea fermierului, și nu amendarea acestuia. Dar pentru acest lucru este nevoie de legalitate din partea agricultorului. „Nu vrem să dăm cu o mână și cu alta să luăm. Momentan cele mai mari probleme le avem cu penalizările. Fermierul trebuie să înțeleagă foarte clar că dacă în gospodărie are 100 de capete de animale, nu poate avea 200 de capete în evidențele naționale. Dacă se constată nereguli, agricultorul va fi penalizat atât pentru capetele de animal, cât și pentru teren” – a explicat Marius Popica.

Tancuri de răcire pentru toți

Una dintre problemele intens discutate a fost cea a tancurilor de răcire necesare pentru conformitatea laptelui. Fermierii au cerut explicații referitoare la achiziționarea acestor tancuri și au reclamat faptul că pentru a accesa fonduri pentru acest scop, este necesară o birocrație stufoasă. Directorul Neața a spus că nu există problemă la care să nu se poată găsi soluții. „Proiectele pot fi depuse de asociațiile deja existente, pe baza unui tabel în care să fie incluse acele persoane care dețin un număr de maxim 5 capete de vaci, nu este necesară constituirea unei noi asociații. De asemenea, se pot cumpăra mai multe tancuri de capacitate mai mică, și amplasate apoi în locații cât mai apropiate de fermieri, nu este o regulă ca o asociație să cumpere un singur tanc mare” – spune directorul.

Președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din Județul Covasna, Ötvös Mózes, a încheiat discursurile prin a spune că fermierii din Covasna vor lupta pentru drepturile lor și le-a cerut oficialităților prezente, în speță lui Gheorghe Neața, senatorului Marius Obreja și deputatului Horia Grama să transmită doleanțele agricultorilor covăsneni ministrului Daniel Constantin. În încheiere au fost premiați fermierii din zonă, iar tinerii din Sita Buzăului au prezentat un moment artistic.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.