ACTUALITATE 27 mai 2020

Județul Covasna are certificate 70 de „produse montane”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2397 vizualizări

În județul Covasna sunt 11 producători care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă de „produs montan” pentru 70 de produse lactate. Lista este în continuare deschisă anunță autoritățile, care arată și că recent s-a lansat site-ul www.produsmontan.ro , unde oferta se întâlnește mai simplu cu cererea.  

Laptele de vacă, brânza de burduf, cașul sărat de oaie, caș afumat de vacă, urda, telemeaua de vacă sau brânză de vacă sunt câteva dintre produsele lactate care iau naștere din mâinile producătorilor covăsneni și sunt comercializate cu deviza, sigla oficială de „produs montan”. 

„Mențiunea de calitate „produs montan” are recunoaștere la nivel european și vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile, care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

De asemenea, Comisia Europeană dorește să se evite folosirea termenului „munte” într-un mod abuziv și să reglementeze faptul că produsul care a obținut dreptul de utilizare a acestei mențiuni este verificat și certificat ca fiind din zona montană”, arată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) într-un comunicat de presă. 

Platformă online 

Produsele celor 11 fermieri atestați, din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Arcuș, Barcani, Sărămaș, Covasna, Bățanii Mari sau Ghidfalău, pot fi achiziționate mai nou și prin intermediul platformei www.produsmontan.ro, unde sunt menționați toți cei care au obținut certificarea de „produs montan”. Site-ul a fost lansat de Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM),  în vederea promovării produselor montane.

Prin această inițiativă, ANZM dorește să informeze consumatorii din România că, pe lângă produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs tradițional, ecologic, DOP, IGP, STG, există și produsele montane.  

În România, autoritatea competentă cu verificarea datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan” este Agenția Națională a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Cumpărătorul trebuie să aibă siguranța că atunci când ia de pe raft un produs cu logo-ul produs montan, acesta este într-adevăr un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană.

Un produs montan va fi privit de către cumpărător ca un produs de calitate superioară, cu o origine recunoscută, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare”, se mai arată în comunicatul de presă transmis redacției Observatorul de Covasna. 

Fiecare producător are afișate datele de contact pe platforma în discuție, iar unii dintre aceștia au și site propriu de prezentare. Astfel, consumatorii au posibilitatea să contacteze direct producătorii pentru a achiziționa produsele de care sunt interesați.

Producătorii sunt înregistrați pe site-ul www.produsmontan.ro de către reprezentanții agenției după ce au primit Decizia de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan”, se mai punctează în comunicat. 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin AFIR, a mai creat o platformă, sub forma unei aplicații denumită „CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate)” - cpac.afir.info, care îi duce pe cei interesați direct la producătorii autentici din România, fie că sunt montani, tradiționali sau certificați pe o altă schemă de calitate.

Prin intermediul acestei aplicații (disponibilă pe sistemele Android și iPhone), aveți acces la toate produsele din România atestate printr-o schemă de calitate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare și contact direct din aplicație, căutare în lista de atestate a producătorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit județ sau pe o anumită rază, în funcție de tipul atestatului și categoria de produs, precum și posibilitatea de citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii despre produse”, transmite sursa citată. 

Procedura de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan” se realizează integral de către Agenția Națională a Zonei Montane, prin intermediul structurii teritoriale, respectiv Oficiul de Dezvoltare Montană Bodoc și Oficiul de Dezvoltare Montană Întorsura Buzăului. Informații suplimentare se pot obține de la consilierii Crișan Maria – maria.crisan@azm.gov.ro sau Marius Dănilă – -marius.danila@azm.gov.ro. 

Până în prezent, la nivel național există un număr de 173 de producători care dețin dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan” pentru 662 de produse montane. Aceste date se regăsesc și în Registrul Național al Produselor Montane.

Informații despre cum se obține mențiunea de calitate facultativă „produs montan” sunt disponibile și pe www.produsmontan.ro/despre-produs-montan/.

LISTA PRODUCĂTORILOR DIN JUDEȚUL COVASNA CARE AU OBȚINUT MENȚIUNEA DE CALITATE FACULTATIVĂ „PRODUS MONTAN”

 

Nr.crt

Denumire producător

Localitatea

Produse înregistrate

1

Cristea Ioan

 Întorsura Buzăului

 Brânză, Caș afumat, Telemea, Urdă, Cașcaval

2

Hosu Ioan

Sita Buzăului

 Lapte de vacă, Brânză de burduf, Caș sărat de oaie, Caș afumat de vacă, Urdă, Telemea de vacă, Brânză de vacă

3

Soc. Agric. Spicom

Arcuș

lapte

4

Tohănean Vasile

 Întorsura Buzăului

 Brânză de burduf, Brânză de vacă, Caș dulce, Urdă, Telemea, Caș afumat

5

Marton Gheorghe

 Barcani

Telemea, Caș, Urdă, Brânză de burduf

6

Sbarcea Victoria

 Sărămaș, com. Barcani

Brânzică, Caș, Telemea, Urdă, Brânză de oaie

7

Salca Ioana Eugenia

 Sita Buzăului

Lapte de vacă, Brânză de vacă, Caș afumat, Telemea, Urdă

8

SC Prestări Servicii Coni Trans Covasna SRL

 Covasna

Lapte crud integral de vacă, Caș de vacă, Caș afumat de vacă, Urdă de vacă, Brânză de burduf

Sana 3,6% grăsime, Iaurt 2,8% grăsime, Smântână 25% grăsime, Brânză de vaci (maxim 5% grăsime), Telemea de vacă, Cașcaval, Cașcaval afumat, Lapte pasteurizat (degresat 1,5% grăsime), Unt

9

PP Grig Srl

Bățanii Mari

caș de vacă, brânză de burduf, iaurt, smântână, brânză de vaci, telemea de vacă, brânză topită

10

SC Producție MILKOM  SRL

 Sărămaș, com. Barcani

Lapte crud integral de vacă, Cașcaval, Telemea,

Brânză fermentată cu pastă semitare „Sărămaș”, Brânză de vacă proaspătă, Brânză burduf, Sana 3,6% gr, Lapte bătut 2% gr, Smântână fermentată, Smântână frișcă, Unt, Lapte consum 1,8% gr, Lapte consum 3,6% gr

11

SC Agrobio Prod. Serv. si Com.SRL

Com. Ghidfalău sat Zoltan

Lapte de vacă, cașcaval de Covasna ”Roby”, cașcaval afumat de Covasn ”Roby”

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.