ACTUALITATE 22 noiembrie 2016

Județul Covasna are cea mai mare concentrație de firme profitabile din România

de Iulia Drăghici - Taraș | 2720 vizualizări

Judeţul Covasna se află pe primul loc în România în ceea ce privește numărul de firme profitabile raportat la numărul total de firme înregistrate în județ, arată un raport realizat recent de CreditInfo, o companie specializată în furnizarea produselor și serviciilor de management al riscului comercial.

Raportul vorbeşte despre faptul că 6,72% din firmele înregistrate în judeţul Covasna îndeplinesc criteriile de profitabilitate luate în considerare în studiu, adică au cifra de afaceri peste 100.000 lei, sunt pe profit, au vechime în piață de peste 2 ani, nu au datorii la bugetul de stat, au istoric pozitiv de plată, au credit scor cu risc mic sau normal, au lichidare curentă mai mare de 1.0 şi au rentabilitatea capitalului mai mare de 20%. În ideea în care calculele realizatorilor acestui studiu sunt corecte, atunci acest procent de 6,72% este unul important pentru că media pe ţară este de doar 4%.

„După părerea mea, aceasta este o caracterizare foarte pozitivă a întreprinzătorilor din judeţul Covasna. (...) Lumea este disciplinată, nu fură şi este conştiincioasă. Asta înseamnă că firmele din judeţ raportează tot ce vând şi că economia „neagră” este foarte scăzută în judeţul Covasna. (...) Mentalitatea oamenilor din Covasna, indiferent de etnie, este pozitivă, înspre a respecta legislaţia în acest sens. (...) În plus, sunt firme mari (n.red. fabrici de pantaloni, lactate etc.) care nu se compromit să ascundă profitul”, ne-a explicat expertul contabil Debreczeni János, președintele de onoare al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați (CECCAR) din Covasna și administratorul firmei Cont-Exp din Sfântu Gheorghe.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Édler András, spune că rezultatele acestui raport sunt binevenite pentru că ar putea să contrabalanseze imaginea negativă pe care o are judeţul Covasna în ceea ce priveşte salarizarea, imagine care nu reflectă pe deplin realitatea. „Noi nu am făcut astfel de analize, pentru că nu avem date de la nivel naţional, dar dacă cineva a făcut calculele şi este aşa, atunci bineînţeles că este un lucru pozitiv pentru că reprezintă judeţul Covasna într-o lumină favorabilă, care vine să contrabalanseze puţin acea imagine negativă pe care o avem noi, în legătură cu salariile mici, care nu arată un adevăr absolut pentru că sunt instituţii (n.red. de exemplu băncile) unde salariile nu se raportează la noi în judeţ”, a explicat acesta.

Fruntaşele şi codaşele României

În categoria fruntaşelor clasamentului care arată numărul de firme profitabile raportat la numărul total de firme înregistrate în județ, după Covasna (6,72%), se găsesc judeţele Mureș (6,44%), Harghita (6,31%) și Sibiu (6,11%). În coada acestui clasament se află județele Mehedinți (2,33% ) și Teleorman (2,94%).

„Am folosit date din sursele publice şi oficiale precum Ministerul Finanţelor, Registrul Comerţului etc. Au fost verificate toate companiile din România, adică 1,4 milioane de entităţi. 4% din firmele din România, peste 60.000, reprezintă motorul economiei pentru că produc 92% din profitul României”, a declarat managerul general al companiei care a realizat studiul, Aurimas Kacinskas, potrivit unui comunicat de presă.

Industria manufacturieră, cel mai profitabil domeniu de activitate

Raportul CreditInfo mai evidențiază faptul că industria manufacturieră (14,28 miliarde de lei), comerțul (12,63 miliarde de lei), instituțiile financiare (5,43 miliarde de lei), transporturile (4,47 miliarde de lei) construcțiile și imobiliarele (4,39 miliarde de lei) sunt cele mai profitabile domenii de activitate din România.

Şi în cazul judeţului Covasna domeniile profitabile se înscriu în tendinţele prezentate de CreditInfo. Cifra de afaceri în industria din judeţul Covasna a fost anul trecut de 2.178.960.200 de lei. Pe locul II se găseşte Comerţul, cu o cifră de afaceri de 1.663.827.915 de lei, urmate de Servicii, cu 684.294.323 de lei. Construcţiile şi Agricultura, pescuitul şi silvicultura completează topul covăsnean cu cifre de 411.618.305 de lei, respectiv 263.473.452 de lei.

„Este al doilea an când industria este pe primul loc în judeţul Covasna. Foarte mulţi ani comerţul a fost pe primul loc, ceea ce nu este bine. Într-o economie dezvoltată, comerţul trebuie să fie undeva pe locul IV sau V. Toate cifrele, inclusiv cea de afaceri, profitul, salariaţii, prezintă o creştere”, declara la sfârşitul lunii septembrie președintele Camerei de Comerț şi Industrie Covasna, Édler András.

„Economia județului Covasna merge într-o direcție bună!”

În cadrul celei de-a XXIII-a ediţii a galei Topul Firmelor din judeţul Covasna, Camera de Comerț și Industrie a județului Covasna a premiat 793 de firme, iar potrivit CreditInfo, 762 de firme din judeţ îndeplinesc criteriile de profitabilitate luate în considerare în cadrul studiului.

Cifrele înregistrare de Camera de Comerţ şi Industrie Covasna vin să completeze latura pozitivă prezentată de acest studiu şi arată că afacerile din judeţul Covasna au înregistrat o tendinţă de creştere în 2015 faţă de 2014. Cifrele de afaceri s-au majorat de la 5 miliarde la 5,3 miliarde de lei, iar profitul de la 386 de milioane la 430 de milioane. Chiar dacă schimbarea nu este semnificativă, şi numărul de salariaţi a crescut, de la 28.312 la 28.842.

„Economia județului Covasna merge într-o direcție bună! Acest lucru este susținut inclusiv de cifre. Avem o cifră de afaceri mai mare, avem un profit mai mare la nivel de județ, avem mai mulți salariați la nivel de județ, deci direcția este bună!”, a declarat, în cadrul galei desfăşurate luna trecută, Édler András, care a mai ţinut să sublinieze că antreprenorii de succes sunt cei care duc judeţul într-o direcţie pozitivă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
zoli, 23 noiembrie 2016
Cata dreptate ai biciclistule !
un biclist pieton, 23 noiembrie 2016
Pai, dolmnilor economisti-experti-contabili Debreczeni János si Édler András, tocmai faptul ca salariul mediu in judet este mic determina profitabilitatea firmelor care activeaza in judet! Uitati citeste integral
Chapeau, 23 noiembrie 2016
...precum stiu, majoritatea firmelor particulare din zona se afla in mana unor proprietari maghiari. Asta inseamna ca secuii sunt foarte buni gospodari, au simtul banului, au simtul rentabilitatii. citeste integral
lili, 23 noiembrie 2016
Doamne ajuta! Un scurt exercitiu de imaginatie vreti?! Cum ar fi aratat azi, la anul 2016 economia judetului daca fostul Primar de la UDMR, Albert Almos(Dumnezeu sa-l ierte), primar timp de 16 ani citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.