Judeţul Covasna are cea mai activă comunitate de voluntari din ţară
Voluntarii anului în judeţul Covasna, premiaţi în cadrul Balului organizat de Centrul de Voluntariat HITI
Sub cupola sloganului „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”, 38 de organizaţii, respectiv 150 de voluntari covăsneni au participat sâmbătă, 3 decembrie a.c., la a VII-a ediţie a Balului Voluntarilor din judeţul Covasna. În cadrul evenimentului, coordonatorii au dezvăluit faptul că judeţul nostru se remarcă la nivel naţional prin cea mai activă comunitate de voluntari, raportat la numărul de locuitori.
„Am avut un an plin cu proiecte şi cu evenimente. Merităm să ne distrăm, să avem o seară foarte plăcută. Judeţul nostru merită să aibă acest eveniment pentru că am dovedit şi anul acesta că suntem cea mai activă comunitate de voluntari din ţara noastră”, a spus, în cadrul discursului de deschidere, președintele executiv al Asociaţiei Tinerilor din județul Covasna HARIT, Kocsis Boldozsár János.
Informaţia a fost confirmată şi completată de coordonatoarea Centrului de Voluntariat HITI din județul Covasna, principalul organizator al Balului Voluntarilor, Grüman Éva-Orsolya, care ne-a declarat: „În seara aceasta au participat 38 de organizaţii non-guvernamentale şi mai sunt încă tot atâtea care funcţionează în judeţ, dar nu au putut să fie azi alături de noi. Fiind cel mai mic judeţ, eu cred că avem o cifră foarte bună”.
În discursul care a deschis evenimentul dedicat voluntarilor covăsneni, Grüman Éva-Orsolya a mai spus: „Participăm la împlinirea visurilor noastre comune: în 2008 am visat la un eveniment cu 150 de participanți, o viață de tineret activă în județ, instituții publice partenere, despre Centru de Voluntariat și nenumărate proiecte de tineret. Toate acestea au devenit realitate, și nu există un lucru mai frumos când trăim visele noastre. Doar dacă adunăm proiectele cu cel mai mare număr de participanți avem 8.515 și aceştia sunt doar participanții de la un eveniment de la fiecare organizație. Am un sentiment de bucurie enorm, mulțumesc că suntem împreună azi”.
Voluntarii anului în judeţul Covasna
Conform tradiţiei, în cadrul Balului au fost premiate organizaţiile prezente şi cei mai activi voluntari din cadrul acestora. Tot aici au fost premiaţi şi liderii pe anumite categorii.
Anul acesta cea mai tânără voluntară a fost Bajcsi Bíborka, o fetiță de patru ani, care în ciuda vârstei a luat parte la numeroase evenimente de voluntariat în cadrul asociației Tineretul Maltez din Sfântu Gheorghe.
Premiul pentru cel mai experimentat voluntar a fost acordat doamnei Bába Berta, din cadrul Fundației Creștine Diakónia din Sfântu Gheorghe.
De asemenea, au fost premiate două asociații cu cei mai mulți participanți înregistrați în anul 2016, respectiv festivalul SIC Feszt 2016, care a reușit să întrunească peste 4.000 de participanți, tineri și adulți deopotrivă, programe atractive pentru 3 zile, punctul culminant fiind „Ziua familiilor”, dar şi festivalul de povești „A fost odată...”, organizat de Asociaţia TIPE-TUPA, la care a luat parte un număr de 800 de persoane, copii și adulți, care au aflat cât de importante sunt poveștile în viața de zi cu zi.
În premieră, participanţi şi din Întorsura Buzăului
În cadrul celei de-a VII-a ediţii a Balului Voluntarilor s-a marcat şi o premieră prin prezenţa a două organizaţii din zona Întorsurii Buzăului: Grupul de iniţiativă „Be Free”, conceput şi coordonat de tinerii întorsureni, şi Asociaţia „Alexandra Ducancea”, formată din profesorii şi elevii Liceului Teoretic „Mircea Eliade”.
În cadrul galei, „Be Free” a obţinut titulatura de „cel mai activ grup de iniţiativă din judeţul Covasna”.
„Acum avem şi mai multă motivaţie să mergem mai departe. O să ne facem auziţi şi o să demonstrăm că vocea tinerilor chiar contează şi la nivel local, judeţean şi naţional. (...) Ne bucurăm foarte mult că ne sunt recunoscute proiectele. Pentru noi nu este muncă, pentru că tot ce facem, facem din plăcere, pentru ca noi să fim schimbarea pe care o vrem în lume, cum se zice. (...) De unul singur e greu să faci ceva, dar când ne adunăm împreună putem să facem ca visele să devină realitate”, ne-a spus coordonatorul grupului „Be Free”, Bianca Crăciun.
Obiectivul pentru 2017: Reţeaua Coordonatorilor de Voluntari
Balul Voluntarilor a fost un prilej pentru organizatori de a dezvălui cel mai important obiectiv pentru anul 2017: „Ne dorim să înființăm Rețeaua Coordonatorilor de Voluntari din județul Covasna cu parteneriatul asociațiilor și instituțiilor covăsnene. (...) Când am ajutat la înfiinţarea mai multor organizaţii de tineret, ne-am dat seama ulterior că acestea nu prea ştiu cum să managerieze organizaţiile şi voluntarii. Atunci am zis că ar trebui să facem ceva. Astfel, în 2010, cu ajutorul organizaţiei naţionale Pro Vobis am devenit membru în reţeaua naţională a Centrelor de Voluntariat şi am înfiinţat şi la noi în judeţ un Centru de Voluntariat. Anul acesta având şi un birou, un centru unde putem să ţinem traininguri, am zis că următorul nostru obiectiv este să începem cursuri de managementul voluntarilor şi să constituim o reţea de coordonatori de voluntari, deci să fie nişte tineri care coordonează voluntarii din organizaţiile din judeţe”, ne-a explicat Grüman Éva-Orsolya.
Voluntariatul în judeţul Covasna
Unul dintre cei mai experimentaţi lucrători de tineret din judeţul Covasna, directorul Centrului de Voluntariat covăsnean, Grüman Éva-Orsolya, ne spune că voluntariatul urmează un trend ascendent în judeţul nostru şi că tinerii consideră voluntariatul ca fiind la modă.
„Am aflat de la tineri că voluntariatul este la modă şi că fac acest lucru în primul rând pentru dezvoltarea personală. Tinerii covăsneni fac voluntariat ca să se simtă valoroşi. Oferă din timpul lor, dar primesc în schimb o mulţime de abilităţi şi beneficii. Cred că aşa este normal. (...) În urmă cu doi-trei ani am avut la eveniment maxim 25 de organizaţii. Anul acesta vorbim deja de 38 de organizaţii care sunt prezente aici. Eu spun că tendinţa este pozitivă. Nu e corect să spunem că tinerii sunt pesimişti şi nu se implică, pentru că cifrele spun altfel. Noi am făcut un calcul şi am adunat participanţii de la câte un eveniment coordonat de câte o organizaţie şi am ajuns la numărul total de 8.515 participanţi implicaţi în proiectele de voluntariat. Asta arată că anual avem foarte mulţi beneficiari în judeţ. (...) Ceea ce pot să spun este că tinerii sunt foarte deschişi şi au foarte multă iniţiativă şi e păcat să nu ne folosim de această putere”, a subliniat aceasta.
5 decembrie, Ziua Internaţională a Voluntarilor
Balul Voluntarilor din judeţul Covasna este o activitate organizată cu scopul de a marca Ziua Internaţională a Voluntarilor, sărbătorită încă din 1985 la data de 5 decembrie.
Potrivit organizatorilor, acest program este conceput pentru a mulţumi voluntarilor pentru munca depusă pe parcursul anului. „Balul Voluntarilor din județul Covasna este o recunoaştere adusă voluntarilor cu care organizaţiile din judeţul Covasna lucrează, pentru contribuţia pe care ei o aduc la dezvoltarea durabilă a comunităţii locale. Această reuniune a propus să se constituie într-un mecanism de dialog între actorii sociali din comunitate pentru a sărbători realizările de peste an ale voluntarilor acestora”, arată un comunicat de presă.
Mai mult decât o petrecere, Balul Voluntarilor se dovedeşte a fi un spaţiu de întâlnire al celor mai curajoşi, implicaţi şi devotaţi tineri covăsneni, care au înţeles că o adevărată comunitate se clădeşte pe valori spirituale, nu neapărat materiale, dar şi că orice efort depus din suflet pentru comunitatea din care provin le poate aduce satisfacţii nelimitate.
Sursă foto: Mátyás Zsolt și Adrian Dascăl