ACTUALITATE 15 noiembrie 2022

Jandarmul patruped Lex, proaspăt „angajat“ al IJJ Covasna

de Diana Pantelimon | 708 vizualizări

Lex, un patruped de numai cinci luni din rasa Malinois Ciobănesc Belgian, s-a alăturat colectivului Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Covasna. Lex va face echipă cu sergentul major Simo László József. După o perioadă de acomodare în Sfântu Gheorghe, cei doi vor pleca la Centrul Chinologic din Sibiu pentru antrenamente. 

„Avem un nou camarad patruped! De câteva zile, patrupedul din rasa Malinois Ciobănesc Belgian, în vârstă de 5 luni, născut la Centrul Chinologic din Sibiu, va avea o nouă casă, aici la noi în curte! Lex și sergent major Simo Laszlo Iozsef formează de astăzi o echipă, marcând astfel începutul unui parteneriat îndelungat ce se va baza pe loialitate și încredere reciprocă. Noul partener al subofițerului face parte dintr-o rasă recunoscută pentru loialitate, inteligență și agilitate, cu un miros unic canin, rezistență și dăruire. Va fi partenerul ideal în misiunile de zi cu zi, datorită intelectului dezvoltat și devotamentului înnăscut pentru proprietar. După perioada de acomodare, cei doi se vor întoarce împreună la Centrul Chinologic din Sibiu, pentru a dobândi competențele necesare în vederea desfășurării activităților specifice de ordine publică. De-a lungul timpului, câinii de serviciu și-au demonstrat eficiența în executarea cu succes a misiunilor din competența Jandarmeriei Române, fiind considerați parteneri de nădejde“, au transmis pe Facebook reprezentanții IJJ Covasna.

La sediul din Sfântu Gheorghe mai sunt trei astfel de câini care sunt de un real ajutor. Sunt membri în misiunile jandarmilor și sunt pregătiți pentru a îndeplini anumite sarcini.

„Avem trei câini și toți sunt specializați pe însoțire patrulare în timpul misiunilor împreună cu colegii. Ca și activități specifice, pot menționa descoperirea unor obiecte suspecte, ascunse, pierdute sau abandonate. Dacă sunt anumite persoane, pot fi identificate dintr-un grup. Ei participă la acțiuni de menținere a ordinii publice în zona de responsabilitate. În orice zonă poate fi însoțit și îl poate sprijini pe conductorul său.

La Sibiu este un Centru Chinologic al ministerului nostru unde se face pregătirea. Acolo toți patrupezii urmează niște cursuri de specializare. Numai acolo se pot face aceste cursuri“, a declarat, pentru redacția CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Ionel Mănăilescu, purtătorul de cuvânt al IJJ Covasna.

Jandarmii covăsneni își iubesc camarazii patrupezi, dovadă fiind, printre altele, organizarea unei ceremonii la „pensionarea“ câinelui Rex, în 2020. Evenimentul a fost, atunci, organizat în premieră și a însemnat predarea simbolică a ciobănescului german, Rex, către un nou proprietar, jandarm din cadrul IJJ Covasna. 

Sursa foto: Facebook/Inspectoratul de Jandarmi Judetean Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.