ACTUALITATE 28 iunie 2017

ITM Covasna: munca la negru a scăzut în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2729 vizualizări

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că în județul Covasna munca la negru s-a redus foarte mult comparativ cu anii trecuți. În cele peste 340 de controale făcute în această primă jumătate a anului, doar 12 persoane au fost depistate la muncă fără forme legale. În urma acestor controale s-au aplicat amenzi de circa 120.000 de lei.

Potrivit inspectorului șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM Covasna), Liliana Balmuș, în anii trecuți, numărul persoanelor descoperite fără forme legale de muncă în urma controalelor se ridica la sute. „Angajatorii covăsneni chiar respectă legea”, a mai precizat aceasta.

Domeniile unde s-au descoperit cele mai multe angajări la negru sunt cele ale construcțiilor și alimentației publice, mai spun specialiștii ITM Covasna.

În ideea descurajării muncii la negru, la nivel național se desfășoară, în perioada 15 iulie –31 august, o campanie de informare a cetățenilor despre munca fără forme legale și despre dezavantajele pe care le aduce aceasta.

„Practicarea muncii la negru prezintă o multitudine de dezavantaje pentru salariat, fără a exista, însă, vreun avantaj pentru acesta: angajatul este lipsit de protecție socială, fiindu-i afectată pensia, siguranța materială a familiei și chiar sănătatea ei. De asemenea, și statul este prejudiciat, astfel că, la nivel global, este afectată, practic, întreaga societate civilă, deci toți cetățenii. Singurul care are de câștigat este angajatorul, care plătește salarii foarte mici către salariat și nu achită taxele și impozitele pe veniturile plătite „la negru” către stat”, arată datele unui material informativ distribuit de ITM.

Aceeași sursă mai arată și că problema angajării la negru nu este una națională, ci se extinde la nivel european. „Aproximativ unul din zece europeni (11%) admite că, în anul precedent, a cumpărat bunuri sau servicii care implică munca la negru, în timp ce 4% recunosc că ei înșiși au fost plătiți la negru în schimbul muncii fără forme legale. În plus, unul din 30 (3%) a fost plătit parțial în numerar de către angajatorul său („remunerație în plic”). Acestea sunt câteva dintre constatările unui sondaj Eurobarometru, care arată că munca la negru continuă să fie larg răspândită în Europa, deși amploarea și percepția problemei variază de la o țară la alta”, arată datele unui material informativ distribuit de ITM.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.