ACTUALITATE 2 februarie 2017

ITM Covasna, în lupta împotriva cancerului

de Iulia Drăghici - Taraș | 2054 vizualizări

Din martie, se anunţă inspecţii la locurile de muncă ce expun oamenii la agenţi chimici cancerigeni

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna s-a alăturat demersurilor iniţiate la nivel european, de Comisia Europeană şi de Parlamentul de la Bruxelles, de a promova lupta împotriva cancerului, principala cauză a deceselor legate de muncă în UE. Anunţul vine ca urmare a faptului că sâmbătă, pe 4 februarie, la nivel mondial se sărbătoreşte Ziua de luptă împotriva cancerului.

Sub sloganul „Să învingem cancerul mai curând”, ITM Covasna transmite că va efectua, începând din luna martie, inspecţii la locurile de muncă în care lucrătorii pot fi expuşi la agenţi chimici cancerigeni, întâlnite mai ales în domenii precum: agricultura, industria extractivă, coafor, construcţii, gaz, tratamente ale metalelor, transporturi feroviare, imprimerii, industria textilă, industria materialelor plastice, sectorul sanitar, industria lemnului, industria de parfumuri, industria sticlei, industria cauciucului şi altele.

Mai mult, aceştia vor publica pe site-ul instituţiei informaţii utile pentru sensibilizarea şi conştientizarea lucrătorilor.

„Este timpul ca angajatorii să revadă măsurile pe care le aplică pentru reducerea expunerii lucrătorilor la substanţe cancerigene”, informează instituţia.

Potrivit ITM Covasna, angajatorilor le revin o serie de măsuri pentru a proteja muncitorii supuşi riscului de contaminare cu factori cancerigeni. „Angajatorii trebuie să ţină la zi o listă nominală a lucrătorilor implicaţi în activităţile pentru care rezultatele evaluării de risc evidenţiază un risc pentru sănătatea sau securitatea lor, cu precizarea expunerii la care ei au fost supuşi. Se menţionează că, în general, expunerile semnificative au loc cu ocazia activităţilor de întreţinere şi reparaţii care se desfăşoară ocazional. Prin urmare, lista nominală trebuie să cuprindă aceste activităţi, care pot dura o ora, o lună etc. Angajatorul este obligat ca, pentru orice activitate în care există risc de contaminare cu agenţi cancerigeni, să ia măsuri adecvate pentru a se asigura că lucratorii nu mănâncă, nu beau şi nu fumează în zonele de lucru în care există riscul contaminării cu substanţe cancerigene şi să le pună la dispoziţie grupuri sanitare şi duşuri suficiente”, arată un comunicat de presă în care se mai menţionează şi obligativitatea angajatorului de a pune la dispoziţia lucrătorului echipament special de protecţie.

„Cancerul este considerat principala cauză a deceselor legate de munca în UE. Anual, aici se  înregistrează, conform estimărilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de accidentele de muncă şi de bolile profesionale. În România, aproximativ 50 de mii de oameni mor anual din cauza cancerului. Se estimează că în anul 2011 s-au produs 4.233 de decese din cauza cancerului profesional. Expunerea profesională la substanţe cancerigene este un factor de risc cancerigen şi, prin urmare, sunt necesare soluţii inteligente pentru a reduce expunerea la agenţi cancerigeni la locul de muncă”, arată acelaşi comunicat de presă transmis de ITM.

 

Teme articol: control cancer ITM
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cristina, 8 februarie 2017
Știu că nu are legătură, dar ar fi bine ca ITM-ul să îi facă o vizită și doamnei Taflan Cristina de la Secția de Oncologie. Nu chiar ITM-ul, dar cineva care să-i mai taie din tupeu!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.