ACTUALITATE 7 mai 2017

IȘJ Covasna: Emoții privind transportul elevilor la competiții și premierea acestora

de Iulia Drăghici - Taraș | 2009 vizualizări

Asigurarea transportului pentru elevi și cadre didactice la etapa națională a olimpiadelor școlare a dat bătăi de cap în acest an Inspectoratului Școlar Judeţean Covasna și cel mai probabil majorității Inspectoratelor Școlare din țară. Cele mai recente schimbări legislative din învățământ spun că fondurile pentru aceste deplasări nu mai sunt acoperite de Ministerul Educației Naționale, ci din bugetele locale.

Anul acesta 189 de elevi din 12 localități din județ (peste 100 din Sfântu Gheorghe) au participat la etapele naționale organizate în 28 de locații din țară. Astfel, având în vedere că la olimpiadele naționale se califică elevi din tot județul, nu doar dintr-o singură localitate sau dintr-o singură școală, decontarea cheltuielilor de transport a creat emoții inspectorilor și coordonatorilor elevilor.

„Până anul trecut toate aceste fonduri erau alocate de Minister, pe baza calculelor justificative. Anul trecut în iulie a apărut o hotărâre de Guvern care modifică în totalitatea cheltuielile de desfășurare și organizare a competițiilor școlare. Pentru etapa națională transportul se suportă din bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale de care aparțin. Inspectoratul nu avea nici resursa financiară, nici posibilitatea de a trimite elevii la aceste olimpiade. (...) Nefiind în atribuțiile IŞJ, nu știam cum să facem să fie bine, dar se pare că fiecare a ajuns cu bine”, a spus inspectorul școlar general al județului Covasna, Kiss Imre.

Acesta a precizat că soluția la care s-a ajuns a fost ca o singură instituție de învățământ să comande prin SEAP mijlocul de transport, iar mai apoi să adune banii de la toți participanții și să facă plata.

Schimbări sunt nu doar în ceea ce privește transportul la competiții, ci și premierea elevilor cu rezultate la competițiile județene și naționale. Dacă până acum Inspectoratul deținea un fond pentru acest scop, acum primăriile vor avea de alocat fonduri în acest scop din bugetul local.

„Premiile se vor acorda ulterior, ca să știm cât de cât de unde sunt elevii”, a mai spus inspectorul Kiss Imre.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.