ACTUALITATE Acum 5 ore, 13 minute

IPJ Covasna: reguli de bază pentru o navigare sigură pe internet

de Ștefania Găvăneci | 106 vizualizări

În ultima vreme, în mediul online circulă tot mai multe metode de înșelătorie, iar fraudatorii devin din ce în ce mai inventivi în încercarea lor de a păcăli utilizatorii. IPJ Covasna transmite, cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet, celebrată în fiecare an în a doua zi de marți a lunii februarie, câteva sfaturi pentru a te simți în siguranță pe internet.

Un exemplu de fraudă recentă este solicitarea unui vot online într-un concurs care nu există. Utilizatorii sunt redirecționați către site-uri false, unde datele lor personale sunt furate și dispozitivele lor pot fi infectate cu programe malițioase. În plus, există și alte metode frecvente de înșelătorie, cum ar fi phishing-ul bancar, în care utilizatorii sunt păcăliți să își dea datele personale pentru actualizări de securitate, sau mesajele despre „premii câștigate”, care îi fac pe oameni să ofere informații confidențiale. De asemenea, mulți cumpărători sunt atrași să plătească în avans pentru produse care nu există.

Pentru o navigare sigură în mediul online, IPJ Covasna transmite următoarele recomandări: 

  • Nu accesați link-uri suspecte primite prin mesaje nesolicitate, chiar dacă provin de la contacte cunoscute;

  • Verificați autenticitatea platformelor înainte de a introduce date personale;

  • Evitați furnizarea codurilor de autentificare pentru accesarea unor conturi online;

  • Contactați direct persoana care vă trimite o solicitare suspectă, folosind un alt canal de comunicare;

  • Raportați imediat orice activitate frauduloasă autorităților”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Covasna. 

Prin utilizarea unor parole puternice, activarea autentificării în doi pași și instalarea unor soluții de securitate actualizate ne putem proteja telefonul de tentativele de fraudă online, mai informează IPJ Covasna. 

Tinerii sunt printre cele mai  vulnerabile victime ale fraudatorilor în mediul online. Astfel, pentru evitarea unor situații nefavorabile este nevoie de comunicare deschisă în familie și între elevi și profesori, evitarea contactului cu persoane necunoscute pe rețele sociale, protejarea datelor personale – informațiile private nu trebuie distribuite fără acordul părinților și nu în ultimul rând, raportarea agresiunilor online – orice formă de hărțuire digitală trebuie semnalată autorităților competente.

Despre siguranța tinerilor pe internet și trenduri am mai discutat în cursul săptămânii, iar un alt aspect esențial este educația digitală și responsabilitatea pe care o au aceștia în fața riscurilor online. Pe măsură ce noi provocări și trenduri, precum „Paracetamol Challenge”, capătă popularitate, tinerii devin mai expuși la influențe dăunătoare.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici:

„Paracetamol Challenge”: cum ajung adolescenții de la un trend viral pe TikTok la un pericol real?

„Paracetamol Challenge”: ce se ascunde în spatele unei singure supradoze

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.