„Paracetamol Challenge”: ce se ascunde în spatele unei singure supradoze
După ce am discutat cu un psiholog despre motivele care îi determină pe adolescenți să accepte provocări periculoase de pe internet, precum „Paracetamol Challenge”, revenim acum cu perspectiva medicală: ce se întâmplă, de fapt, în organism atunci când cineva ia o doză prea mare de paracetamol? Cât de ușor poate fi depășită limita sigură și care sunt riscurile reale ale unei supradoze? Pentru a înțelege consecințele acestui gest, am stat de vorbă cu dr. Bianca Vașvari - medic rezident medicină de familie, originară din Barcani, care ne-a explicat efectele intoxicației cu paracetamol asupra ficatului și altor organe, dar și cât de repede poate deveni fatală o astfel de situație.
Un simplu exces poate părea inofensiv la început, dar efectele supradozării devin tot mai grave pe măsură ce timpul trece.
„Supradozarea paracetamolului determină în primele ore după ingestie o paletă largă de manifestări, cele mai pregnante fiind la nivel digestiv. Durerile abdominale, greața și stările de vomă sunt frecvent întâlnite în aceste situații. După 24-48 de ore, tabloul clinic poate evolua nefavorabil prin apariția stărilor de hipoglicemie (glicemie scăzută), tulburări de ritm cardiac, pancreatită, coagulare intravasculară diseminată, iar în cazurile grave evoluția este spre insuficiență hepatică, encefalopatie, comă și chiar moarte”, ne-a spus dr. Bianca Vașvari.
Doza maximă sigură de paracetamol variază în funcție de vârstă. Adolescenții peste 15 ani și adulții nu ar trebui să depășească 4 grame pe zi, echivalentul a cel mult 8 comprimate de 500 mg administrate în decurs de 24 de ore. Pentru copiii cu vârste între 12 și 15 ani, limita este de 3 grame pe zi (6 comprimate), iar pentru cei între 8 și 12 ani, doza maximă scade la 2 grame (4 comprimate pe zi). În cazul copiilor mai mici de 8 ani, atât doza, cât și forma farmaceutică a medicamentului trebuie ajustate în funcție de vârstă, conform recomandărilor medicale, mai spune medicul.
Supradoza poate duce la nevoia de transplant hepatic
O supradoză de paracetamol nu afectează doar temporar organismul, ci poate provoca daune grave și ireversibile, în special la nivelul ficatului. Fără tratament adecvat, aceste leziuni pot evolua rapid, punând în pericol viața pacientului.
„Supradoza de paracetamol netratată corespunzător determină leziuni ireversibile. Leziunile hepatice incipiente se pot manifesta prin greață și vărsături persistente, dureri abdominale precum și sensibilitate la palparea abdominală în regiunea hipocondrului drept - zona de proiecție a ficatului. Evoluția ulterioară a leziunilor hepatice se poate manifesta prin icter, coagulopatie – respectiv tulburări ale coagulării sângelui cauzate de imposibilitatea ficatului de a sintetiza factorii implicați în coagulare, precum și encefalopatie hepatică – ce se traduce clinic prin afectare neurologică cu evoluție posibilă până la comă. În cazurile severe de supradozare afectarea organelor este asemănătoare unei cascade, fiind de multe ori greu de stopat drept pentru care este imperios necesară spitalizarea și utilizarea tratamentului adecvat în vederea neutralizării rapide a efectelor. Este important de menționat faptul că situațiile grave de toxicitate care evoluează spre insuficiență hepatică severă pot necesita în cele din urmă transplant hepatic”, ne-a mai spus Dr. Bianca Vașvari.
Riscul de deces derivă din complicațiile pe care supradoza de paracetamol le are asupra organismului. Insuficiențele de organ pot determina situații cu final tragic. Astfel, utilizatorii trebuie să cunoască faptul că o singură supradoză de paracetamol poate avea efecte ireversibile care pot pune viața în pericol.
Deși este un medicament accesibil și folosit des pentru reducerea febrei și a durerilor, paracetamolul nu este lipsit de riscuri.
„Utilizat relativ frecvent, mai ales în sezoanele cu viroze respiratorii, datorită efectelor antipiretice și antialgice prompte, paracetamolul trebuie administrat cu precauție la fel ca orice alt medicament. Astfel de «provocări» apărute în mediul online nu trebuie urmate sub nicio formă deoarece medicamentele nu sunt jocuri, iar sănătatea nu trebuie sacrificată pentru vizualizări sau provocări extreme”, a încheiat medicul.
„Paracetamol Challenge” este o provocare recent apărută pe Tik Tok prin care tinerii înghit cantități mari de paracetamol, iar cel care ajunge să petreacă cele mai multe zile în spital câștigă.
Despre subiect, respectiv mecanismele psihologice care îi fac pe adolescenți vulnerabili în fața unor astfel de trenduri am vorbit mai pe larg AICI.