ACTUALITATE 7 februarie 2016

Învățământul militar îi așteaptă pe covăsnenii care știu ce vor de la viață

de Sever Ioan Miu | 1453 vizualizări

An de an, numeroși tineri covăsneni visează să îmbrace uniforma militară, iar unii și reușesc să intre la liceele militare, academiile militare și în învățământul postliceal militar. Cum MApN a anunțat începerea activității de recrutare pentru învățământul militar, ne-am adresat, pentru detalii, ofițerului de Informare și Relații Publice al Centrului Militar Județean (CMJ) Covasna, Lt. Col. Adrian Florea. L-am întrebat, mai întâi, care ar fi profilul unui tânăr care este admis în învățământul militar și dacă admiterea presupune o condiție fizică deosebită.

„În primul rând calitățile fizice nu trebuie să fie de speriat. Oferta educațională a Ministerului se adresează tinerilor cu o dezvoltare fizică și psihică normală. Calități fizice normale, sănătatea să fie ok, asta oricum reiese din vizita medicală pe care o fac odată cu întocmirea dosarului de candidat”, ne-a răspuns Lt. Col. Florea. O calitate de bază a unui tânăr care vrea să ajungă în învățământul militar este determinarea, după cum subliniază Florea: „Succesul în armată este în legătură cu dorința fiecăruia pe ceea ce vrea să facă în viață”.

„În principiu, orice tânăr care își alege drumul în viață, care este într-un moment din acesta crucial, începând de la liceu și terminând cu cei care vor da la academiile militare, trebuie să știe că în armată are parte de educație gratuită și de o pregătire profesională foarte bună. Are posibilități de afirmare prin construirea unei cariere care se face pe baza propriilor puteri. La finalizarea studiilor superioare sau postliceale militare, locul de muncă este asigurat”, a rezumat principalele avantajele Lt. Col Florea.

„Contează şi celelalte elemente, avantaje care sunt pe timpul școlarizării: echiparea gratuită, asistența medicală gratuită, transportul în și din vacanțe gratuit. În momentul plecării din vacanță li se dau elevilor și studenților foi de drum pentru transportul pe calea ferată. Învățământul militar oferă și posibilitatea de a participa la concursurile sportive, concursurile școlare cu ceilalți elevi de liceu sau în cazul academiilor cu celelalte academii militare sau cu celelalte universități și facultăți care sunt în zonă. Este o paletă foarte mare de oportunități pe care le oferă învățământul militar, dar și pregătirea pentru viață și celelalte elemente care merg mai departe”, a punctat Florea.

În ceea ce privește numărul de covăsneni admiși în învățământul militar, „creșterea a fost exponențială de la an la an. Nu spectaculoasă, dar s-a văzut că este un interes destul de mare pentru învățământul militar din partea absolvenților de gimnaziu sau de liceu. În fiecare an avem tineri care au fost declarați admiși, atât la licee militare cât și la academii. De exemplu, anul trecut au fost trei elevi care au fost declarați admiși la liceul militar. Un băiat la Breaza, unul la Alba Iulia și o fată la Câmpulung Moldovenesc”, a detaliat reprezentantul Centrului Militar Județean.

Peste 1.400 de locuri în învățământul militar

Pentru anul acesta, MApN a anunțat 360 de locuri (din care 60 pentru fete) pentru învăţământul liceal militar, disponibile la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza (Prahova), Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc (Suceava) și Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia.

În învățământul postliceal de formare a maiştrilor militari sunt disponibile 470 de locuri, din care 331 pentru băieți, 41 pentru fete și 35 de locuri comune băieţi şi fete. Această ramură a învățământului militar este alcătuită din 3 şcoli de maiştri militari şi subofiţeri, respectiv din Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” din Boboc (Buzău), respectiv din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanţa.

În învăţământul universitar militar de formare a ofiţerilor sunt 550 de locuri, dintre care 358 pentru băieţi, 65 pentru fete şi 127 de locuri comune băieţi şi fete. Locurile sunt disponibile la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Braşov, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanţa, Academia Tehnică Militară Bucureşti și la Institutul Medico-Militar din Bucureşti şi Târgu Mureş.

De asemenea, MApN mai oferă și 67 de locuri pentru formarea subofiţerilor în activitate – filiera indirectă, din care 18 pentru băieţi, 2 pentru fete și 47 de locuri comune băieţi şi fete. Astfel subofițerii sanitari, absolvenţi sau viitori absolvenţi ai învăţământului postliceal sanitar sunt așteptați la Secţia de Instruire şi Perfecţionare Medico-Militară / Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare Focşani. Tot în cadrul formării subofițerilor, absolvenţii sau viitorii absolvenţi ai învăţământului liceal muzical se pot înscrie la Centrul de Instruire pentru Muzici Militare din Bucureşti.

Termene de înscriere

Termenele limită de depunere a dosarelor de candidat sunt 5 aprilie, pentru învăţământul liceal militar, 29 aprilie pentru învăţământul universitar militar, 17 mai pentru învăţământul postliceal militar, respectiv 15 iunie pentru formarea subofiţerilor în activitate – filiera indirectă.

Detalii suplimentare se pot obține la sediul Centrului Militar Județean Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe, strada Kós Károly, nr. 3, la numărul de telefon 0267311209 interior 114 sau 0267351029, precum şi pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naţionale, la adresa www.mapn.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
fotbal, 8 februarie 2016
Miule, ai facut armata?
R, 8 februarie 2016
vorbe sforaitoare
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.