ACTUALITATE 20 iulie 2010

Invadaţi de ape (FOTO)

de Ana Sidon | 577 vizualizări
În urma viiturii au rămas mormane întregi de lemne, mobilă sau aparatură stricată, toate adunate de oameni într-o viaţă Ploaia torențială care s-a abătut duminică după-masa în comuna Belin a lăsat în urmă prăpăd. Aproape 300 de gospodării afectate, o femeie luată de viitură care și-a pierdut viața, zeci de fântâni și beciuri inundate, două poduri grav deteriorate și oameni disperați să scoată cât mai repede apa din gospodăriile acum înglodate în nămol și abia vizibile între dărâmături. Așa arăta ieri dimineața Belinul. Nici nu au trecut bine două săptămâni de la ultima viitură puternică din Belin, că apa pârâurilor Belinul Mare și Belinul Mic – de altfel două șiroaie firave de apă înainte de ploaie – s-a revărsat din nou cu și mai multă putere asupra localității, atingând în unele zone doi metri. Grav afectate au fost atât gospodăriile din Belin, cât mai ales cele din Belin Vale, multe dintre ele distruse de viitură. Apa a făcut și victime: o femeie în vârstă de 51 de ani, Benko Ilona, învățătoare la Belin Vale, și-a pierdut viața în timp ce încerca să-și salveze animalele.

În urma viiturii au rămas mormane întregi de lemne, mobilă sau aparatură stricată, toate adunate de oameni într-o viaţă

Ploaia torențială care s-a abătut duminică după-masa în comuna Belin a lăsat în urmă prăpăd. Aproape 300 de gospodării afectate, o femeie luată de viitură care și-a pierdut viața, zeci de fântâni și beciuri inundate, două poduri grav deteriorate și oameni disperați să scoată cât mai repede apa din gospodăriile acum înglodate în nămol și abia vizibile între dărâmături. Așa arăta ieri dimineața Belinul.

Nici nu au trecut bine două săptămâni de la ultima viitură puternică din Belin, că apa pârâurilor Belinul Mare și Belinul Mic – de altfel două șiroaie firave de apă înainte de ploaie – s-a revărsat din nou cu și mai multă putere asupra localității, atingând în unele zone doi metri. Grav afectate au fost atât gospodăriile din Belin, cât mai ales cele din Belin Vale, multe dintre ele distruse de viitură.

Apa a făcut și victime: o femeie în vârstă de 51 de ani, Benko Ilona, învățătoare la Belin Vale, și-a pierdut viața în timp ce încerca să-și salveze animalele.

Femeia vroia să salveze găinile

Apropiații lui Benko Ilona spun că femeia se dusese în curte să dea drumul la animale și să strângă păsările, dar nu a mai apucat pentru că a fost luată de ape.

Era o învățătoare apreciată de comunitatea în care preda și deși a fost transportată de urgență la spital, fiind în stare critică și cu șoc hipotermic, ea nu a mai putut fi salvată. Medicii au încercat să o readucă la viață timp de cinci ore.

„Din câte știu, s-a dus în curte să strângă păsările și să dea drumul la animale, când a venit apa mare. S-a urcat pe o remorcă plină cu nămol de la inundația de data trecută, dar aceasta a fost dusă de viitură și răsturnată, iar ea a căzut. Vecinii care au stat dincolo de mal au văzut-o că se ținea de niște sălcii, dar a venit un val și a acoperit-o”, povestește colega și prietena ei, Dorina Bădescu.

Femeia crede că dacă autoritățile ar fi intervenit pentru a ridica la loc zidul gospodăriei căzut la inundațiile de la începutul lunii, această tragedie nu ar fi avut loc acum.

Pe de altă parte, autoritățile locale spun că la cât de puternică a fost apa, niciun zid nu ar fi putut să-i țină piept.

Viitură fără precedent

Pagubele lăsate în urmă de apă sunt majore și oamenii sunt cu atât mai amărâți cu cât abia acum două săptămâni au mai trecut printr-o viitură asemănătoare, deși nu la fel de mare.

Într-o gospodărie aflată nu departe de pârâu apa a intrat pe geam și a ieșit pe cealaltă parte a camerei, săpând sub tencuială. Familia lui Zsoyomy Hajnalka abia terminase de plătit ratele de trei ani pentru aparatura din casă și acum nu mai are nimic.

„A durat cam o jumătate de oră furtuna și după zece minute a venit apa, a fost cam un metru jumătate aici la noi în curte și tot a distrus. Acum o săptămână am vândut un vițel și am renovat casa, cât am putut, o parte, și am avut noroc, că dacă nu era reparat, acum ne ducea și casa cu totul”, spune femeia.

Vecinul ei, Olah Zoltan, se plânge că nu mai are nici măcar o farfurie din care să mănânce și tot ce i-a mai rămas sunt hainele de pe el și niște nădragi agățați de gard să se usuce.

„O farfurie n-am în ce să mănânc, și pat și tot am pus afară, nu mai am nimic. Niciodată nu a fost așa apă mare ca asta”, a spus el.

Supărați și sărăciți de furia apelor, oamenii nu se pot resemna cu afirmația prefectului cum că va trebui să ne obișnuim cu asemenea fenomene și va trebui să învățăm să trăim cu ele. Prezent duminică la fața locului, prefectul a spus că de acum încolo orice pârâiaș se poate transforma într-o adevărată forță a naturii, și că va trebui să ne obișnuim cu asemenea fenomene.

Oamenii nu sunt însă împăcați cu această idee și consideră că autoritățile ar trebui să ia măsuri și să fie mai active pentru ca astfel de tragedii să nu mai aibă loc pe viitor.

Solicitări de fonduri

Potrivit prim adjunctului IJSU Covasna, col. Vasile Sădean, va fi nevoie cam de o săptămână pentru remedierea situației, având în vedere că pânza freatică este foarte ridicată. De duminică încoace, pompierii acționează însă fără oprire pentru curățarea fântânilor și beciurilor, iar oamenii au primit apă potabilă.

De asemenea, în cursul zilei de ieri autoritățile au înaintat un proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea din fondul de urgență a sumei de cca 1 283 000 de lei pentru refacerea podului din Belin Vale, care s-a rupt și permite traversarea lui doar pe jos, 800.000 lei pentru consolidarea şi supraînălțarea podului din Belin, şi refacerea infrastructurii DJ 103E, precum şi 500.000 lei pentru reabilitarea şi consolidarea drumului comunal DC37.

În contextul noilor inundații, conducerea Prefecturii a mai decis ca ajutoarele strînse în punctele de colectare să nu mai fie transportate în Moldova, ci să fie donate sinistraților din județ. Personalul Prefecturii a fost impresionat de o bătrânică, care s-a prezentat la punctul de colectare din Sfântu-Gheorghe cu un kilogram de zahăr, şi o jumătate de litru de ulei.

Grădiniţa în pericol

Potrivit bilanțului IJSU, au fost inundate 265 de gospodării (apa a intrat în 95 de case), circa 300 ha de teren arabil și zeci de fântâni. De asemenea, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă deoarece doi stâlpi au fost prăbuşiți de ape și a fost afectată rețeaua de apă întrucât conducta subterană a fost dezgropată în mai multe locuri de viitură.

Din cauza apelor s-a surpat și malul pârâului şi s-a albia s-a lărgit astfel încât aceasta trece la câțivi metri de clădirea grădiniței, existând pericolul ca, la o eventuală următoare viitură, clădirea să cadă în apă.

Un efectiv de 20 de militari, sprijiniți de serviciile voluntare din Belin, Aita Mare şi Baraolt acționează şi la această oră pe raza comunei Belin cu trei autospeciale şi trei motopompe pentru evacuarea apei din gospodării.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Mihai Viteazul, Marius Tolvaj, acest process înaintează deosebit de greu, întrucât pământul este foarte îmbibat cu apă și în multe beciuri apa iese înapoi din nou, după ce abia a fost evacuată.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.