ACTUALITATE 1 iulie 2021

Inundații 2021: 5,4 milioane de lei, doar pentru reparațiile a opt diguri afectate

de Iulia Drăghici - Taraș | 1438 vizualizări

Un bilanț prezentat recent de Prefectura Covasna arată că doar reparațiile la opt structuri hidrotehnice afectate de inundațiile recente se estimează la 5,4 milioane de lei. Valoarea totală a pagubelor înregistrate după inundațiile din 18 – 20 iunie urmează să fie stabilită. 

Potrivit prefecturii, inundațiile au provocat pagube în 12 localități. Apele au inundat 19 gospodării, 790 de hectare de teren arabil, 1.000 de hectare de pășuni, au avariat un pod, șapte podețe, 1,4 kilometri de drumuri județene (între Bicfalău și Ozun, 103B), 6,4 kilometri de drumuri comunale, 7 kilometri de străzi și 8 construcții hidrotehnice – diguri de protecție. 

Probleme au fost la Catalina, la Ozun și Vâlcele. Au prezentat niște fisuri la baza digului de protecție, unde s-a infiltrat apa din actualul Râu Negru către terenuri învecinate. Chiar spunea domnul director Ilaș, că a identificat niște surse de finanțare și în viitorul imediat o să se apuce să mai întărească aceste diguri de protecție, mai mult – vor fi schimbate sau modernizate acele capete unde am avut probleme, de la Reci, Ozun și Băcel. (...) Numai reparația celor opt structuri hidrotehnice va costa 5,4 milioane de lei. În rest nu știm. Valoarea pagubelor este în curs de evaluare”, a declarat marți, într-o conferință de presă, prefectul Ráduly István. 

Problemele au apărut din cauza precipitațiilor puternice. 

La Zagon de exemplu, între 2005 și 2020, în luna iunie au căzut în medie 91 de litri de precipitații, acum 58 de litri în două zile, în Covasna media lunară multianuală este de 135 de litri, acum au căzut în două zile 64 de litri, în Lemnia procentul a fost de 114 litri la 47 de litri. Dacă luăm în considerare cele zece zile dintre 13 și 23 iunie, atunci Cătălina preia „conducerea”: cu 126 de litri de ploaie în această perioadă, în timp ce media lunară multianuală este de 98 de litri. Desigur, nu doar cantitatea contează, ci și timpul în care cade o anumită cantitate de apă. Astfel în Herculian între 13 și 23 iunie au fost înregistrați 37 de litri (ceea ce s-ar încadra în media lunară de 107 litri), dar pe 20 a lunii, într-o jumătate de oră a căzut o cantitate suficient de mare, pentru a deteriora biserica monument istoric”, a explicat prefectul.

În conferința de presă de marți, Ráduly István a mulțumit încă o dată echipelor de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și de la Sistemul de Gospodărire a Apelor pentru că au lucrat - la propriu - zi și noapte pentru a atenua efectele negative ale inundațiilor Râului Negru și ale pâraielor Tărlung, Covasna și Baraolt.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.