ACTUALITATE 24 iulie 2012

Întrebarea verii la Sfântu Gheorghe: De unde vine mirosul urât din oraş?

de Székely Emőke | 262 vizualizări
Răspunsul depinde de direcţia din care bate vântul: ori de la groapa de gunoi, ori de la canalizare, ori de la ferma de pui. De câteva zile a reapărut în Sfântu Gheorghe şi împrejurimi acel miros urât care a mai bântuit prin zonă, și de care se pare că nu vom scăpa prea curând

Răspunsul depinde de direcţia din care bate vântul: ori de la groapa de gunoi, ori de la canalizare, ori de la ferma de pui.

De câteva zile a reapărut în Sfântu Gheorghe şi împrejurimi acel miros urât care a mai bântuit prin zonă, și de care se pare că nu vom scăpa prea curând. Mai mulți cititori ne-au şi semnalat acest lucru greu de neobservat. Întrebarea este de unde vine? Răspunsurile oamenilor sunt diferite – de la groapa de gunoi la ferma de pui din apropiere sau stația de epurare fiecare are varianta lui.

Primarul face apel la răbdare

Întrebat de problemă, primarul Antal Ápád spune că sunt mai multe variante de unde poate veni mirosul neplăcut. „Depinde de unde bate vântul, ori vine de la groapa de gunoi, ori de la canalizare, ori de la ferma de pui” – afirmă edilul, adăugând că problema nu este nouă în oraș, dar rezolvarea necesită timp și răbdare. De altfel, tocmai ieri la Primăria Sfântu Gheorghe a avut loc semnarea unui contract de execuție a unor lucrări în ceea ce privește reabilitarea sistemului de canalizare a mai multor străzi din oraș. Proiectul cuprinde și construirea unei stații de pompare a apei uzate și a conductei de refulare.

Canalizarea nu va mai fi de vină

Directorul Gosp Com, Fejér Alexandru, spune că sistemul actual de apă și canalizare este vechi de peste două decenii, fiind construit în anii ’80. „Pe atunci s-a făcut o mare greșeală prin legarea conductelor de canalizare cu cele ale apei de ploaie. De aici vine mirosul urât reclamat de mulți. Odată cu schimbarea sistemului, acest inconvenient va dispărea” – spune directorul Gosp Com.

Ferma de pui miroase legal

Mai multe persoane din Sfântu Gheorghe arată cu degetul către ferma de pui de la ieșirea din oraș spre Ilieni. Unii spun că niște muncitori au adus de la ferma respectivă îngrășământ natural pentru a-l împrăștia pe terenurile agricole. Luați la rost de către localnici și trecători, aceștia au spus că nu au comis nicio ilegalitate pentru că au luat îngrășământul și l-au transportat conform legii. De altfel, cei de la Garda de Mediu au verificat ferma de pui, unde toate lucrurile erau la locul lor nefiind depistate abateri.

Groapa de gunoi rămâne deocamdată

Directorul Gărzii de Mediu Covasna, Kovács István, a declarat că au controlat inclusiv groapa de gunoi din oraș, dar nici acolo nu au fost abateri, iar responsabilul pentru mirosul neplăcut ar fi vântul care bate „necorespunzător”. Groapa de gunoi de la Sfântu Gheorghe va mai rămâne o vreme așa cum e acum, pentru că nu poate fi închisă până când nu se va construi stația de sortare și prelucrare a gunoiului de la Leț. Directorul TEGA, Tóth-Birtan Csaba, speră că în toamna acestui an se va încheia contratul pentru construirea acestei stații. Dacă totul decurge planului iar banii vor veni la timp, această stație se poate construi în decurs de un an, după care groapa de gunoi a orașului va putea fi închisă. Până atunci localnicii nu pot decât să spere ca vântul să nu aducă mirosul în oraș.

Turiștii au venit într-un moment prost

Tamás și Attila sunt doi tineri care au venit din Ungaria pentru a vedea județul Covasna. Au poposit pentru câteva zile la Sfântu Gheorghe, iar seara au ieșit la o terasă. Au stat cât au stat, după care au plecat, spunând că miroase atât de urât încât nu le pică bine nici pizza comandată, nici berea. „Situația este ciudată pentru că orașul mi se pare unul drăguț și curat. Păcat de acest miros irezistibil, care ne face să ne încuiem în camera de la pensiune” – spune Attila.

Oameni revoltați

Mirosul urât se simte în tot orașul. La Gară, în centru sau în cartierul Simeria, localnicii nu au scăpare. Cel mai bun loc pentru a mai discuta problema este Parcul Central. Luni seara tineri și mai puțin tineri au dezbătut problema, fiecare cu propria părere, dar cu toții au căzut de acord asupra faptului că ceva tot ar trebui făcut pentru că mirosul este foarte neplăcut.

„A mai fost așa acum câțiva ani, apoi nu s-a mai simțit. Eu am crezut că s-a rezolvat problema, dar se pare că m-am înșelat. Nu știu de unde vine, dar cred că de la ferma de pui, care e prea aproape de oraș. Eu nu spun că nu este nevoie de așa ceva, dar nici chiar așa să fim nevoiți să trăim în acest miros” – ne-a declarat Maria Gheorghiță, o mamă care se afla în parc cu fiica ei.

Orbán Magdolna este o pensionară care iese cât de des poate în parc. „Seara mai ieșim în parc la răcoare, mai ales după o zi toridă, să ne bucurăm de răcoare, dar acum nu se poate sta aici, pute îngrozitor. Și acasă m-am gândit să deschid geamul să mai intre un pic de răcoare, dar a intrat mirosul, așa că n-am prea făcut nimic. Cred că vine de la groapa de gunoi, care ar trebui închisă” – este de părere femeia.

Până la urmă n-am reușit să găsim pe nimeni care să se facă vinovat de situația creată. Și pentru că vântul nu poate fi tras la răspundere, nu putem decât să sperăm că ne scutește de acest miros urât și va bate în alte direcții decât cea a orașului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.