Între tradiție și afacere: Ziua Morților va umple cimitirele, Halloweenul cluburile
Cei mai câștigați ies comercianții, fie că vând flori, costume sau doar distracție
În această zonă a ţării, ziua de 1 noiembrie se identifică cu Ziua Morților, cea în care creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele și amintirile celor trecuți în neființă. Credincioșii merg la biserică și la cimitir, curăță morminte și le înfrumusețează cu flori, în amintirea celor care cândva i-au însoțit pe drumul vieții. Pentru alții, această dată înseamnă însă ceva mult mai lumesc și mai vesel – adică Sărbătoarea de Halloween, cea care aduce veșnimte și măști ciudate – vrăjitoare, fantome, dovleci, focuri, dulciuri, petreceri și farse. Halloweenul mai este cunoscut ca All Hallow Even, adică ajunul Zilei Tuturor Sfinţilor. Cu toate acestea, sărbătoarea cu nume ce are rezonanțe creștine nu prea are legătură cu cele sfinte, ba unii afirmă că rădăcinile Halloweenului sunt mult mai vechi, dinainte de apariția creștinismului. Și așa ajungem la vechii celți din Britania și Irlanda, care folosind un calendar lunar au împărţit anul în două anotimpuri – lunile întunecate de iarnă şi lunile luminoase de vară. În prima seară cu lună plină de la data de 1 noiembrie, celţii organizau sărbătoarea Samhain – „sfârşitul verii”, cu costume și tradiții care au rezistat în timp.
Cu toate că azi nu mai vorbim de credințe păgâne, Halloweenul pare că deși e popular, va ajunge să împartă oamenii în două tabere – unii care îl celebrează și umplu astfel buzunarele comercianților, iar alții – creștinii, care nu prea agreează toată nebunia asta. Pe de altă parte, Sărbătoarea Tuturor Sfinților și Ziua Morților – sărbătorite pe 1 și 2 noiembrie, sunt și ele generatoare de câștiguri deloc de neglijat, mai ales pentru magazinele de flori și lumânări. Biserica consideră Halloweenul o sărbătoare cu influențe păgâne, deoarece implică multă energie negativă – vrăjitoare, măști, tenebre, astfel că nu o aprobă și nici nu o încurajează. Preoții spun că un creștin nu va sărbători niciodată Halloweenul, din simplul motiv că acesta nu rezonează cu tematica zilelor de 1 și 2 noiembrie. În spiritul libertății credinței însă, Biserica nici nu poate interzice manifestările de Halloween, putând doar să spere că oamenii vor decide singuri ce trebuie să facă.
Ziua Morților pentru toţi creştinii
Nu doar credincioșii reformați își amintesc de morți în aceste zile, ci și ortodocșii. La aceștia din urmă, morții se amintesc de mai multe ori pe parcursul unui an, iar una dintre ocazii aproape coincide cu Ziua Morților de la reformați.
Reprezentantul Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, preotul Sebastian Pârvu, ne-a spus că ortodocșii își vor aminti morții sâmbătă, pe 2 noiembrie.
„Biserica Ortodoxă permite amintirea morților oricând, în afară de zilele de duminică. E prevăzută amintirea morților în particular și cea colectivă, aceasta din urmă fiind bine delimitată de patru ori pe an. Sâmbătă, pe 2 noiembrie, se pomenesc morții cu ocazia Moșilor de Toamnă – se merge la biserică, se ține Sfânta Liturghie, un parastas și apoi se merge la cimitir, pentru a îngriji mormintele și a le reîmprospăta florile, lumânările. Nici pomenirea morților pe 1 noiembrie, în mod particular, pentru fiecare, nu este interzisă – cumva obiceiul s-a preluat în această zonă, nu e nicio problemă dacă ortodocșii merg pe 1 noiembrie la morminte, cu flori și lumânări – pot chema chiar și un preot, dacă doresc. Până la urmă, morții sunt pomeniți mai des imediat după dispariție, iar apoi cumva viața și cele zilnice ne fac să-i pomenim tot mai rar, așa că e bine să ne amintim de ei cât de des avem ocazia”, a spus Sebastian Pârvu.
Potrivit acestuia, Calendarul Creștin Ortodox are patru sărbători închinate pomenirii morților – Moșii de Toamnă (prima sâmbătă din noiembrie), Moșii de Iarnă (în februarie), Moșii de Primăvară (sâmbăta lui Lazăr) și Moșii de Vară (în luna iunie, după Înălțarea Domnului).
Flori și lumânări peste tot
Sfântu Gheorghe este invadat în aceste zile de comercianții de flori pe care îi vedem de obicei și de 1 și 8 Martie. Ei spun că sunt câteva ocazii într-un an când fac bani frumoși din flori, iar una din ele este Ziua Morților. Prețurile sunt la nivelul celor de anul trecut, adică pornesc de la 2-3 lei, iar limita superioară este dată de dorința clientului. În general se cumpără crizantemele, dar sunt și persoane mai pretențioase, care doresc să ducă flori mai scumpe la mormintele celor dragi, trandafiri, de exemplu. „Avem flori la 1 leu firul, coronițe la 5, 10, 15 lei sau jerbe la 25-35 de lei, așadar sunt prețuri pentru toate buzunarele. Unii cumpără și de câteva sute de lei, în special cei care au mai multe locuri unde trebuie să ajungă, dar în medie un client dă în jur de 35-40 de lei pe flori. Într-o zi avem câteva sute de clienți, mai ales pe 31 octombrie și 1 noiembrie, așadar nu pot spune că nu facem bani frumoși” – a declarat o vânzătoare. Tot ea vinde și lumânări, prețul acestora pornește de la 1 leu, candelele mai mari costă 5-10 lei, sau chiar 20.
Halloweenul, prilej de câștig
Barurile și cluburile din Sfântu Gheorghe s-au aliniat tendințelor moderne, care impun adevărate manifestări tematice în preajma Halloweenului. Iar dacă ies și bani, cu atât mai bine – credința și recomandările Bisericii sunt lăsate undeva în umbră, în vreme ce scopul pare să scuze mijloacele. Iar tinerii, avizi după distracție și inedit, chiar dacă nu se implică încă prea tare în spiritul sărbătorii, obișnuiesc să ia cu asalt locurile care organizează astfel de evenimente.
„Am pregătit un program pentru noaptea de Halloween, iar cei care vor veni costumați vor avea parte de surprize. Vom alege și cele mai frumoase și originale costumații și măști, iar celor care se vor plia pe cerințele evenimentului le vom oferi punch-uri din partea casei, premii. Localul va fi decorat pe măsură, se anunță o seară de distracție”, ne-a spus Andrei, proprietarul unei cafenele din Sfântu Gheorghe.
Potrivit acestuia, chiar dacă Halloweenul se organizează și la noi de câțiva ani, mai este destul până să prindă serios la public. Tinerii noștri, deși curioși, nu par foarte deschiși ideii de a se costuma.
În Clubul Backstage, de exemplu, petrecerea de Halloween va fi vineri, iar organizatorii spun că se așteaptă ca participanții să fie costumați. Cei care fac acest lucru, vor avea și un avantaj, nu vor plăti biletul de intrare. Va fi petrecere de Halloween și la Energy, în noua locație, sâmbătă, așadar buna dispoziție a acestei sărbători împrumutate de la americani va continua. „Am organizat petrecere de Halloween și anul trecut, cred că oamenii au început să se alinieze trendului internațional” – ne-a spus managerul celor două localuri.
Restricții de circulație
„În data de 1 noiembrie, pentru ca activităţile ce vor fi organizate cu ocazia celebrării Zilei Morţilor să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, atenţionăm participanţii la trafic să ţină cont de următoarele restricţii instituite în municipiul Sfântu Gheorghe. Pentru această dată circulaţia autovehiculelor pe strada Cetăţii se va desfăşura în sens unic, din direcţia străzii Borviz către Cimitirul Comun, cu ieşire în strada Voican. Parcarea autovehiculelor se va efectua pe partea stângă a străzii Cetăţii, pe un singur rând, lăsând liber accesul şi ieşirea din curte a riveranilor. De asemenea, autoturismele pot fi parcate şi în parcarea Cimitirului aparţinând Bisericii Fortificate, dar şi în incinta Poligonului Militar situat în faţa Cimitirului Comun. Totodată rugăm participanţii la trafic să respecte indicaţiile agenţilor de poliţie pentru a evita producerea unor evenimente neplăcute” – se arată într-un comunicat emis de IPJ Covasna.
De Ziua Morților angajații mai multor instituții au zi liberă. Astfel Consiliul Județean Covasna, Primăria Sfântu Gheorghe, precum și Biblioteca Județeană „Bod Péter” vor fi închise.