ACTUALITATE 5 septembrie 2024

Între neglijență și pericol: Riscuri la trecerea la nivel cu calea ferată în Întorsura Buzăului

de Ștefania Găvăneci | 1933 vizualizări

La una din trecerile la nivel cu calea ferată din Întorsura Buzăului, mai exact pe strada Aviatorului, vegetația densă îngreunează vizibilitatea șoferilor. În plus, trecerea nu dispune de barieră, iar șoferii se bazează pe frecvența rară a trenurilor pentru a traversa.

Pentru a îmbunătăți siguranța, este necesară curățarea vegetației care blochează vizibilitatea. Locuitorii așteaptă soluții eficiente pentru a preveni eventualele accidente.

E groaznică situația cu trecerea la calea ferată. Nu mai știu de câte ori era să mă lovească trenul. Nu e îngrijită nici linia în sensul că nu sunt tăiați arbuștii, plantele și iarba. Îl vezi când vine (n.r. trenul), când mai are 200 de metri până la tine, plus că ne rupem mașinile la trecere.

Cred că în septembrie anul trecut, a fost făcută o curățare a căii ferate, dacă nu mă înșel, de CFR, după care fiecare om a mai curățat pe acolo, pe proprietățile private, până la limită.

Știm în principal orele la care vine trenul și suntem mai atenți în intervalele respective, dar în rest, oprim de fiecare dată, ne asigurăm. Am pățit de foarte multe ori să trecem și apoi să treacă trenul pe spatele nostru.

Problema se semnalează de câte cineva în fiecare an, și către CFR, și către primărie, a spus pentru Observatorul de Covasna și covasnamedia, un locuitor, care trece zilnic prin locul cu probleme, însă a dorit să rămână anonim.

Este important de menționat că, deși trenul care circulă pe această rută este operat de Regio Călători, calea ferată aparține de Căile Ferate Române (CFR). Am contactat CFR pentru a afla dacă această problemă este în competența lor.  

O să trimitem o echipă să defrișeze zona pentru asigurarea vizibilității, a răspuns Ioan Pintea, Director la Sucursala Regională de Căi Ferate Brașov.

Am trimis către CFR o solicitare de informații pe această temă în urma căreia am fost asigurată că urmează să primesc răspunsuri concrete în perioada următoare. 

Pentru a înțelege și mai bine situația, am luat legătura și cu un reprezentant al primăriei orașului.

În majoritatea cazurilor suprafețele ce trebuiesc curățate se afla aproape integral pe zona de proprietate a CFR.

Legal, primãria nu poate efectua lucrări pe terenuri ce nu îi aparțin, în plus orice lucrare  în zona de siguranță a căii ferate trebuie autorizată  de către CFR”, a spus pentru Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro, Iulian Ene, administratorul public al orașului Întorsura Buzăului. 

În același timp, acesta spune că există o soluție pe care o poate aplica: „Îl pot contacta pe șeful secției să trimită o echipă care să curețe vegetația sau măcar să îmi dea un acord (fie el și verbal) să putem curăță noi zona”.

 Problema vizibilității reduse la trecerea de nivel cu calea ferată de pe strada Aviatorului rămâne o preocupare majoră pentru locuitorii din zonă. Siguranța șoferilor depinde în mare măsură de curățarea vegetației, dar și de posibile măsuri suplimentare, cum ar fi instalarea unei bariere.

Circulația trenurilor pe ruta Întorsura Buzăului - Brașov a fost suspendată timp de aproape patru ani, după ce Podul de la Budila, singura cale de transport feroviar spre Întorsura Buzăului, a fost distrus de o viitură pe Râul Tărlung în vara lui 2018. După ce lucrările de reparare au fost finalizate trenurile au început să circule din nou în 2022.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.