Bugetarea participativă nu îi prea interesează pe întorsureni
Singurul proiect înscris trebuie să strângă 50 de voturi pentru a primi cei 50.000 de lei
Autoritățile locale au lansat anul acesta, pentru al doilea an la rând, proiectul de bugetare participativă „Tu decizi pentru Întorsura”, prin care cetățenii orașului decid cum vor fi cheltuiți 50.000 de lei din bugetul local. Cu toate acestea, în acest an a fost înscris un singur proiect. Chiar și așa, el trebuie să strângă cel puțin 50 de voturi pentru a putea fi declarat câștigător.
Numele singurului proiect înscris este „Întorsura Bike Trip” și a fost depus de către Asociația Club Sportiv „Retelin”.
Prin implementarea proiectului se dorește „amenajarea mai multor trasee cicloturistice cu niveluri diferite de dificultate în Întorsura Buzăului”, care, în opinia inițiatorilor, vor „atrage un număr mai mare de persoane care vor face mișcare și vor petrece timp în aer liber cu familia sau cu prietenii. Organizarea unui eveniment anual, Competiția de triatlon «Piramida de la Întorsura Buzăului» (ciclism - tir cu arcul - alergare), va reuni sute de pasionați de mișcare și de ciclism, localnici și turiști, din toate categoriile de vârstă, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra întregii comunități”, se explică în proiectul depus.
Locațiile în care proiectul va fi implementat, dacă va strânge cel puțin 50 de voturi, sunt Camping-Dumbravă-Piramidă și traseul de pe malul râului Buzău, între Stația de epurare și Puntea albastră (Crivină).
Prea puțină implicare
Cetățenii pot vota, până pe 19 mai, singurul proiect înscris în concurs, online, la adresa: https://bit.ly/3B93vMx.
„Conform regulamentului, proiectul câștigător trebuie să întrunească un minim de 50 de voturi ale membrilor comunității. Partea neplăcută e că implicarea nu a fost cea la care ne-am așteptat și membrii comunității nu au depus mai multe proiecte”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, viceprimarul de la Întorsura Buzăului, Silviu Popica.
Întorsurenii și-au putut depune proiectele pentru a intra în competiție pentru a câștiga finanțarea de 50.000 de lei în perioada 7-17 aprilie.
În 20 mai vom afla și dacă singurul proiect înscris va primi finanțare, iar implementarea acestuia se va face până la finalul anului 2023, se arată în dispoziția de primar dată de Raul Urdă și contrasemnată de secretara generală a orașului, Maria-Magdalena Găitan, publicată pe Facebook săptămânile trecute.
Anul trecut, proiectul care a câștigat cele mai multe voturi din partea întorsurenilor pentru implementare (din patru idei înscrise în total) s-a numit „Mișcare și sport pentru Întorsura Buzăului” și a fost propus de directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din oraș, Maria Bularca.
Cu banii astfel câștigați în parcul de lângă Judecătoria orașului au fost montate aparate de sport (pentru picioare și brațe, cățărare, tracțiuni, echilibru, steppere).
Campanii similare sunt și la Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, dar și în alte locuri din țară.
Sursa foto: Primăria Întorsura Buzăului/Facebook