ACTUALITATE 21 ianuarie 2016

Întorsura Buzăului va avea o „Seră Didactică” în valoare de 30.000 de euro

de Iulia Drăghici - Taraș | 2055 vizualizări

Primăria Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din oraș, a câștigat o finanțare în valoare de 15.000 de euro destinată construcției unei Sere Didactice. Proiectul, care valorează în total 30.000 de euro, va fi susținut și de bugetul local, prin diferenţa de 15.000 de euro. Beneficiarii direcţi ai serei vor fi atât cei 126 de elevi ai liceului tehnologic de la domeniul agricol, cât şi circa 20 de adulţi care vor participa la un program de pregătire prin care vor putea să acumuleze noi cunoştinţe despre acest domeniu.

În luna decembrie, şeful Biroului de Programe Proiecte, Strategii şi Investiții de la Primăria din Întorsura Buzăului, Lavinia Boian, a înregistrat un proiect pe site-ul competiţiei „Ţara lui Andrei”, prin care se dorea obţinerea unei finanţări pentru realizarea unei sere, unde elevii din învăţământul tehnologic şi profesional de la domeniul agricol să îşi poată pune în practică toate cunoştinţele dobândite la nivel teoretic în timpul orelor de curs.

În perioada următoare, elevii întorsureni, o parte din angajaţii Primăriei, dar şi o parte din comunitate s-au mobilizat şi au votat ca proiectul să obţină finanţarea de 15.000 de euro. Rezultatul pozitiv, obţinut atât în urma voturilor, cât şi în urma jurizării proiectului, a fost anunţat pe 20 ianuarie.

„Suntem foarte fericiţi că am câştigat acest proiect. De asemenea, suntem încântaţi că prin intermediul acestui proiect am demonstrat că putem să fim uniţi. Ne-au sprijinit oameni din toate instituţiile de învăţământ din Întorsura, dar şi din comunitate, prin voturile pe care le-am primit în concurs. S-a demonstrat că, dacă vrem, putem fi o forţă”, ne-a spus Petruţa Modroiu, directoarea Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului.

„Comunitatea care trăiește aici, la polul frigului, nu este o comunitate înghețată, țintuită în chingile arhaice ale vremurilor trecute, este o comunitate care a răzbit, o comunitate de oameni muncitori, care știe să fructifice orice oportunitate, în spiritul unei dezvoltări personale și civice”, ne-a declarat şi Lavinia Boian. „Proiectul „Seră didactică” este un proiect îndrăzneț care-și propune să demonstreze tocmai acest aspect viu al orașului. Proiectul este dedicat în special elevilor, viitorilor absolvenți de profil tehnologic și profesional ai Liceului Nicolae Bălcescu, dar și adulților, cetățenilor care doresc să-şi perfecționeze cunoștințele în domeniul agriculturii sustenabile”, a mai completat aceasta.

Lavinia Boian ne-a mai spus că lucrările vor începe cât mai repede. „După ce semnăm contractul cu finanţatorii noştri, va urma achiziţia materialelor necesare, iar când timpul ne va permite se vor demara lucrările de amenajare şi construire a spaţiului”, a mai spus Lavinia Boian.

Sera Didactică va fi construită în incinta curţii Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, aproape de sala de sport „Valeriu Bularca” din Întorsura Buzăului. Aceasta va avea circa 1100 mp şi va fi construită din policarbonat. Responsabilul de proiect, Lavinia Boian, a precizat că în interiorul serei se va lucra doar cu răsaduri certificate. Legumele, care vor fi plantate, crescute şi întreţinute de elevi în parteneriat cu reprezentanţi ai Primăriei, vor beneficia de tehnologii moderne de producţie care vor genera condiţii optime din punct de vedere al climei, umidităţii şi calităţii solului.

Produsele recoltate din această seră vor fi valorificate pe piaţa locală. „Avem în discuţie contracte de distribuţie cu agenţi economici din zonă”, a mai precizat responsabilul de proiect.

Obiectivele proiectului

„Prin acest proiect dorim să realizăm asigurarea unei baze materiale adecvate pentru învățământul tehnologic și profesional, pe ramura agricultură, care să ofere tinerilor și nu numai oportunitatea unei pregătiri reale, specifice și de calitate, astfel încât la absolvire să poată asuma și dezvolta propriile afaceri în spiritul dezvoltării sustenabile și respectului pentru mediu și viață”, scrie în textul de proiect, publicat pe site-ul unde s-a desfăşurat concursul, www.taraluiandrei.ro.

Printre obiectivele pe care autorităţile şi instituţia de învăţământ tehnologic şi le propun se numără realizarea unui spațiu adecvat desăvârșirii pregătirii viitorilor absolvenți de profil tehnologic, crearea unei baze de transfer de tehnologie pentru adulții care doresc înființarea unei afaceri de profil, dar şi asumarea la nivel de comunitate a progresului și a tehnologiilor înalte din diverse domenii ca bază a dezvoltări ulterioare și creștere a competitivități economice.

Rezultatul care va fi obţinut pe termen lung în urma implementării Serei Didactice are în vedere „asumarea unui alt statut social a celor care practică agricultura prin transferul de la o zonă preponderent tradiționalistă la una a noilor tehnologii”.

Finanţare obţinută de la „Ţara lui Andrei”

„Ţara lui Andrei” este un program de responsabilitate socială coordonat de compania petrolieră OMV Petrom. Acesta există în ţara noastră de patru ani.

La concursul din acest an au aplicat peste 250 de proiecte din toată România. La categoria „educaţie pentru angajabilitate” la care a fost înscris, proiectul „Sera Didactică” s-a situat pe locul al treilea. Acesta este primul proiect câştigat de Întorsura Buzăului în cadrul competiţiei „Ţara lui Andrei”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.