Întorsura Buzăului: locuri de veci pentru toată lumea
Primăria vrea să achiziționeze un teren pe care să pună bazele unui cimitir orășenesc nou
Primăria Întorsura Buzăului a planificat în bugetul pentru anul curent o sumă de 200.000 de lei pentru a rezolva o problemă mai veche a viilor și a... morților. Cu alte cuvinte, este în plan un demers pentru achiziționarea unui teren de aproximativ 5.000 de metri pătrați pe care să fie amenajat un nou cimitir, care, de această dată, să poată fi utilizat, după propriile reguli, de fiecare cult existent în oraș.
Vizat este, mai concret, un teren de 5.000 de metri pătrați situat în spatele cimitirului Ortodox (din zona Capelei), care ar urma să fie cumpărat de primărie și apoi împărțit cultelor, proporțional cu numărul credincioșilor.
„200.000 de lei am programat noi pentru a cumpăra un teren. Am avut o primă discuție deja cu reprezentanții bisericilor din localitate. Am fost într-o biserică de altă religie împreună cu domnul vice și mi-au mulțumit, spunându-mi că e prima dată când un primar vine în biserica lor. I-am întrebat care sunt dorințele și problemele lor în legătură cu administrația locală. Mi-au spus că principala problemă e că nu au cimitir orășenesc, unde să înmormânteze oamenii lor, cetățenii noștri. Atunci am identificat deja un teren în spatele actualului cimitir din zona DN10, de la Capelă. În primă fază se dorește o extindere a cimitirului de la Capelă și ne gândim, avem în vedere, să împărțim către fiecare cult în parte, în funcție de enoriașii pe care îi are fiecare, câte o suprafață de teren. Fiecare va trebui să își administreze apoi acea suprafață. Va trebui să își facă o capelă, gard, acces. Noi cumpărăm terenul, îl dăm către ei și ei fac investițiile ulterioare și să îl administreze fiecare”, ne-a declarat, după aprobarea bugetului, primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă.
Întâlnire istorică
Între timp, a avut loc o întâlnire și cu reprezentanții cultelor din oraș: Biserica Ortodoxă, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și Biserica Baptistă. Au lipsit Martorii lui Iehova. Oricum, a fost o reuniune istorică, s-ar putea spune, pentru că reprezentanții celor trei confesiuni au stat pentru prima dată de vorbă la aceeași masă, încercând să găsească soluția potrivită pentru toată lumea.
„Am căzut de acord asupra unor principii după care trebuie organizat cimitirul. Ne-am uitat în lege și am căzut de acord că va trebui să facem pe sectoare, pentru fiecare cult”, ne-a spus luni Raul Urdă.
Două variante pentru administrare
În momentul de față există două variante în care va putea fi utilizat terenul și implicit cimitirul orășenesc.
Prima este cea în care ar urma ca acesta să fie administrat de primărie, printr-un SRL al autorității locale, ca la Sfântu Gheorghe, unde cimitirul este administrat de Tega. A doua soluție ar fi ca terenul cumpărat de primărie, din bugetul local, să fie dat în concesiune pe 50 de ani, cu folosință gratuită, fiecărei parohii, proporțional cu numărul credincioșilor. Administrarea, respectiv construirea gardului, aleilor, amplasarea de coșuri de gunoi, întreținerea, ar urma, în această variantă, să cadă în sarcina individuală a cultelor.
Decizia finală va fi luată în Consiliul Local, dar și după ce se va stabili și dacă firma primăriei de salubritate, din care fac parte și celelalte UAT-uri din zonă, are capacitatea și posibilitatea să preia în gestiune cimitirul orășenesc.
Oricum, se pare că pe lângă cultele amintite, un spațiu va fi păstrat ca un fel de rezervă, pentru înmormântarea oamenilor care nu aparțin niciunui cult sau pentru cazul în care în oraș va veni și o altă biserică.
Cimitirul întorsurean a fost subiect de discuție și la Avocatul Poporului
Preotul paroh al Bisericii Ortodoxe din Întorsura Buzăului, părintele Ciprian Popica, spune că discuțiile de a avea un nou cimitir în oraș au pornit de pe vremea fostei conduceri a orașului și totodată că demersul este necesar pentru că rezolvă cel puțin două probleme.
Pe de o parte, era nevoie de spațiu și pentru cimitirul ortodox, cultul majoritar în oraș, iar parohia nu deține în prezent banii pentru extindere, pentru că toate fondurile merg spre finalizarea Catedralei. În al doilea rând, vor avea și persoanele care aparțin altor confesiuni locuri unde să fie înmormântate conform rânduielii fiecărei biserici. „Am vrut să găsim o formulă de care să fie mulțumiți cu toții, să fie pentru comunitatea din întreaga zonă”, a spus preotul Ciprian Popica.
În urmă cu câțiva ani a fost și un conflict din această cauză, care a ajuns până la Avocatul Poporului. Biserica Ortodoxă din Întorsura Buzăului a fost reclamată pe motiv că o credincioasă din cultul adventist nu a putut fi înmormântată în cimitirul din oraș, care este exclusiv al ortodocșilor.
„În Biserica noastră, cimitirul nu este un loc pentru a înmormânta cadavre, ci este un loc sacru”, a mai spus preotul Ciprian Popica, punctând, totodată, că spațiul este gestionat în baza unor reguli riguroase.
Un termen estimat: finalul anului
Autoritățile locale și-au propus ca până la finalul anului să încheie procedura de achiziție a terenului, pentru că familia care îl are în proprietate ar fi fost de acord să vândă o porțiune, dar și să pună la punct detaliile privind modul în care va fi administrat cimitirul. Astfel, pentru prima dată în istorie, toate cultele ar urma să își găsească loc și liniște în zona Buzaielor.
Între timp, Consiliul Local a mai acordat fonduri bisericilor din zonă, printre care în zona Floroaia Mare au fost direcționați 30.000 de lei, pentru construirea unei capele, la Brădet, 15.000 de lei, pentru pictură, iar Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a primit 5.000 de lei, pentru reparații la scări.
Sursă foto: Google Maps și Observatorul de Covasna