ACTUALITATE Acum 3 ore, 40 minute

Interviul de 10: Inspirație pentru viitorii absolvenți

de Ștefania Găvăneci | 204 vizualizări

În cadrul Săptămânii Altfel, ce a avut loc în perioada 4 - 8 noiembrie la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, foști absolvenți s-au întors să împărtășească experiențele lor academice și profesionale cu elevii actuali. Proiectul se numește „Interviul de 10” și este coordonat de Corina Gyorgy. 

Cei 5 invitați de anul acesta au fost Flavius Croitoriu (fotograf și pilot de raliu), Alexandra Bocîrnea (profesoară învățământ primar), Diana Oprea (arhitectă), Oana Bularca (profesoară de matematică) și George Prundar (jandarm). Ionica Despa, Miruna Mitrofan și Daria Buzea, eleve în clasa a XI-a au fost intervievatoarele în cadrul proiectului. 

Scopul „Interviului de 10” a fost de a oferi elevilor o perspectivă realistă asupra posibilităților de carieră prin exemple vii, adică foști elevi care au avut parcursuri de succes în diferite domenii. 

Interviul acesta este o activitate pe care o susținem în Săptămâna Altfel. Ideea inițială a pornit de la a invita foști absolvenți ai liceului nostru, pe care să ii abordăm într-un interviu din care să cunoaștem traseul lor academic și profesional. Să învățăm din încercările și provocările lor, să vedem ce i-a ajutat, ce i-a încurcat, cum și-au descoperit calea și care au fost elementele care i-au ajutat să își descopere vocația. Sunt elevi  care nu știu care e traseul pe care vor să-l urmeze sau poate unii chiar nu cunosc anumite meserii”, ne-a spus coordonatoarea proiectului, profesoara de biologie, Corina Gyorgy.

Ediția de anul acesta a adus în fața elevilor 5 invitați, care și-au prezentat experiențele cu emoții și în același timp recunoștință față de profesorii din liceu. 

Corina Gyorgy ne-a mai spus că: „Eu ca organizator și ca profesor al acestor foști elevi, am fost foarte emoționată să descopăr în amintirile mele copilul, elevul care le-am cunoscut acum ceva ani și să compar amintirea de atunci cu adultul din ziua de azi vertical, cu lecții de transmis, cu foarte multă experiență și cu siguranță de sine. Chiar dacă nu-mi caut vocația, a fost o experiență foarte emoționantă și foarte împlinitoare, aducătoare de satisfacție”.

Ce ne-au spus o parte din invitați 

Alexandra Bocîrnea - profesoară în învățământul primar

Pentru mine participarea la acest interviu a fost una plină de emoții, deoarece am avut oportunitatea de a mă întoarce la liceu în altă postură, cea de profesor, dar și pentru că am putut discuta despre meseria pe care o fac cu atât de mult drag. Din punctul meu de vedere, astfel de întâlniri sunt extrem de benefice deoarece le pot răspunde elevilor la multe întrebări legate de viitoarea profesie, pot soluționa anumite neclarități, iar în invitații prezenți elevii pot găsi inspirație și motivație în drumul spre alegerea profesiei.

Experiența a fost una emoționantă și pentru profesorii care au avut ocazia de a compara elevul de liceu cu persoana responsabilă care a devenit după finalizarea acestor ani de studii”;

Oana Bularca - profesoară de matematică 

Această experiență a fost cu adevărat emoționantă și plină de semnificație. A fost interesant să privesc în urmă la versiunea mea mai mică și să povestesc despre toate ambițiile, speranțele sau chiar despre nesiguranțele mele de atunci și de faptul ca nimic în viață nu este întâmplător, că orice problemă are o rezolvare și că trebuie  să muncești pentru visul tău!

Acest interviu a fost un prilej de a mă reconecta cu amintirile, de a mă bucura de tot parcursul meu de până acum și de asemenea, a fost o ocazie deosebită de a-mi arăta recunoștința față de toți profesorii care m-au inspirat și care, cu atâta pasiune ne învățau în fiecare zi.

Trebuie să recunosc ca m-am simțit responsabilă să le ofer celor prezenți ceva valoros, ceva care să-i inspire și de asemenea care, sper eu, să le fie util în povestea lor.

Obiectivul meu principal a fost acela de a-i încuraja pe elevi să-și urmeze propriul drum, să fie curajoși și să nu se teamă de eșecuri. Este ceva special atunci când știi că poți contribui, chiar și în cea mai mică măsură, în formarea unor generații”;

George Prundar - jandarm

„M-am bucurat deosebit de mult să-mi revăd fostii profesori și diriginta, niște oameni deosebiți și care au avut o contribuție semnificativă în dezvoltarea mea ca om, atât din punct de vedere moral cât și profesional.

De asemenea, consider că astfel de activități sunt foarte importante, benefice și au un impact pozitiv asupra actualilor elevi care văd în foștii absolvenți niște modele demne de urmat. Afirm acest lucru datorită faptului că în timpul interviului pe care l-am dat în fața elevilor, mulți dintre ei erau foarte interesați și activi punându-mi întrebări și fiind dornici să afle cât mai multe detalii despre profesia de jandarm, despre cum se desfășoară o zi din viața unui elev la școala militară sau care sunt condițiile de admitere la Școala Militară de Subofițeri, Jandarmi/ Academia de Poliție”. 

Cum a fost pentru elevi

Andreea B., clasa a XI-a

Pe mine activitatea “Interviul de 10” m-a ajutat foarte mult, deoarece am putut auzi experiențele altor persoane care au fost cândva în aceeași ipostază ca și mine și anume găsirea jobului potrivit. Aceste experiențe m-au făcut să realizez că dacă tu chiar îți dorești ceva cu adevărat, acest lucru va fi posibil”;

Ionica D., clasa a XI-a

Pentru mine ,,Interviul de 10 “ a fost o activitate care a venit cu mari provocări dar totodată cu satisfacții pe măsură! Pe lângă detaliile fiecărei meserii care ne-a fost prezentată pot spune ca am învățat câteva lucruri și despre mine și anume faptul că deși mi-e mai comod să rămân în zona de confort, evadarea din acest câmp mă poate ajuta să-mi înfrunt temerile și să mă dezvolt. Fiind în postura de intervievator am luat contact direct cu invitații, care ne-au relatat câteva din trăirile lor și detalii din domeniul în care activează. Ziua de luni pentru mine a fost cea mai grea, având cele mai mari emoții, dar zilele ce au urmat au fost pline de entuziasm și energie pozitivă și constructivă. Cea mai importantă lecție pe care am învățat o din aceste interviuri a fost faptul că implicarea, munca, ambiția și devotamentul sunt calitățile cu care putem reuși orice ne propunem

Ștefan M.,  clasa a XI-a

A fost una dintre cele mai folositoare activități din Săptămâna Altfel, deoarece ne-a ajutat să aflăm informații despre anumite locuri de muncă direct de la persoanele care activează în domenii. Îmi doresc ca pe viitor să fie aduși mai mulți invitați din mai multe domenii și poate așa toți elevii vor știi să răspundă la întrebarea - Ce vrei să te faci când o să crești mare?-”;  

*** 

În contextul în care mulți elevi nu știu ce cale profesională ar putea să urmeze, întâlnirea cu oameni care au reușit poate fi o sursă valoroasă de inspirație și motivație. 

Anul trecut, la „Interviul de 10” au fost prezenți foști elevi care acum activează în domenii precum jurnalism, nutriționism, psihologie, marketing, organizare tabere de copii dar și IT.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.