ACTUALITATE 14 iulie 2016

Interpreţii din zona Buzaielor cuceresc publicul braşovean

de Iulia Drăghici - Taraș | 526 vizualizări

Tinerii interpreți de muzică populară din Țara Buzaielor, Mălina Boricean și Florin Filip, au cucerit juriul și publicul Festivalului concurs de tradiții populare „Vatra Satului”, organizat în comuna brașoveană Teliu, limitrofă județului Covasna, în perioada 9–10 iulie.

În vreme ce Florin a obținut trofeul festivalului „Vatra Satului”, respectiv cea mai importantă distincţie a concursului, Mălina a cucerit două locuri I, atât la secţiunea de interpretare vocală dedicată claselor V–VIII, cât şi la secţiunea „Pricesne”.

„Pentru mine acest premiu înseamnă încurajare, optimism și motivație de a merge mai departe pe drumul cântecului popular. Îmi doresc să le arăt oamenilor adevărata valoare a cântecului popular, în această lume în care primează comercialul şi kitsch-ul. Când urc pe scenă simt că mă jertfesc pentru străbunii noștri, care ne-au lăsat o moștenire inegalabilă chiar şi faţă de alte popoare”, a spus Florin Filip, tânărul solist vocal din localitatea Vama Buzăului.

Mălina Boricean, fata în vârstă de 12 ani din Întorsura Buzăului, recunoscută pe plan local şi nu numai pentru calităţile vocale de excepţie, a reuşit să obţină la acest festival nu unul, ci două premii importante. „Îmi pare nespus de bine că am putut să particip şi să mai adaug două premii lângă celelalte obţinute până acum. Emoţiile au fost foarte mari, mai ales atunci când am participat la secţiunea de Pricesne, care s-a desfăşurat în Biserică. Frumoasele cuvinte ale părintelui Costin Butnar m-au emoţionat şi ţin să-i mulţumesc, atât dumnealui, cât şi juriului şi celorlalţi preoţi pentru apreciere”, a spus Mălina, care a mai adăugat: „Am fost ultima concurentă la ambele secţiuni, dar aşteptarea a meritat. Aceste premii îmi dau forţa să particip la cât mai multe concursuri, să port cu mândrie costumul popular şi să duc mai departe cântecul şi zestrea bunicilor şi străbunicilor noştri”.

Potrivit lui Florin Filip, juriul festivalului a fost compus din mari personalități din domeniul coregrafiei, etnografiei și folclorului. „Din juriu a făcut parte şi marele coregraf și culegător de folclor Ioan Pumnea, care este catalogat de Patrimoniul UNESCO – Tezaur Uman Viu”.

Festivalul concurs de tradiţii populare „Vatra Satului” a ajuns anul acesta la ediţia a II-a. Concursul este organizat pe două categorii (până în 14 ani şi peste 14 ani) şi pe mai multe secţiuni (ansambluri folclorice, interpretare vocală, interpretare instrumentală, meşteşuguri populare şi pricesne).

Evenimentul a adus în curtea Căminului Cultural din localitatea Teliu peste 70 de participanţi, fie că vorbim despre ansambluri folclorice sau interpreţi, din judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, dar și din alte zone ale țării.

Festivalul „Vatra Satului” este organizat de preotul Costin Butnar, Stan Marian şi Alexandru Gecse. Activitatea îşi propune sprijinirea şi promovarea celor mai talentaţi şi autentici tineri interpreţi vocali şi instrumentali, precum şi a tinerilor meşteşugari, oferirea unui mediu de întâlnire pentru diverse ansambluri folclorice, dar şi valorificarea creaţiilor folclorice autentice, de certă valoare artistică.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.