ACTUALITATE 24 ianuarie 2010

Întâlnire a fermierilor, la Târgu-Secuiesc

de Covasna Media | 483 vizualizări
Sfecla se arată o cultură de viitor, astfel că producătorii sunt interesaţi să mărească suprafeţele din acest an Cultivatorii de sfeclă şi de cartofi din judeţ s-au întâlnit vineri la Târgu-Secuiesc pentru a discuta despre rezultatele avute în anul agricol încheiat, planurile pe următoarea perioadă, dar totodată şi despre problemele cu care se confruntă în acest domeniu. Astfel, întâlnirea a avut pe de o parte scopul de prezentare a rezultatelor din anul agricol

Sfecla se arată o cultură de viitor, astfel că producătorii sunt interesaţi să mărească suprafeţele din acest an

Cultivatorii de sfeclă şi de cartofi din judeţ s-au întâlnit vineri la Târgu-Secuiesc pentru a discuta despre rezultatele avute în anul agricol încheiat, planurile pe următoarea perioadă, dar totodată şi despre problemele cu care se confruntă în acest domeniu.

Astfel, întâlnirea a avut pe de o parte scopul de prezentare a rezultatelor din anul agricol 2009 - care s­au dovedit foarte bune, iar în Covasna excelente, iar pe de alta clarificarea direcţiilor pe anul de cultură 2010, prezentarea ofertelor de îngrăşăminte, pesticide, seminţe necesare cultivatorilor de sfeclă.

„Fabrica de zahăr de la Bod s-a angajat să asigure îngrăşăminte, pesticide şi seminţe tuturor cultivatorilor. Toţi şi-au exprimat dorinţa de a mări suprafeţele de sfeclă în Covasna, iar Fabrica de la Bod vine în întâmpinarea lor prin sprijinirea cu aceste îngrăşăminte, seminţe şi pesticide, plus logistica necesară”, a spus patronul Fabricii de Zahăr din Bod, Dan Tartagă.

Sfecla - cultură de viitor

Acesta a precizat că Fabrica de la Bod a intrat în proces de tehnologizare şi a reuşit să majoreze capacitatea de tăiere şi producţie de zahăr. În ţară mai sunt patru fabrici de acest profil, iar conducerea celei din Bod face toate eforturile de a tehnologiza fabrica astfel încât să fie competitivă pe plan european.

Totodată, mai spune, Tartagă, fermierii fac şi ei eforturi constante pentru a-şi creşte randamentul şi a concura cu europenii.

În contextul întâlnirii de vineri, fermierii cultivatori de sfeclă s-au arătat interesaţi să crească suprafeţele şi să producă mai multă sfeclă. „Sunt în jur de 500 de fermieri mari care cultivă sfeclă şi cartofi în Covasna. Toţi au fost prezenţi, sunt în plină dezvoltare, toţi vor să mărească suprafeţele şi an de an se simte o creştere a calităţii fermelor şi producţiei. Sfecla este o cultură de viitor, este subvenţionată, are cea mai bună subvenţie din producţia agricolă din România şi este cel mai bine subvenţionată şi pe plan european şi acest fenomen îi tentează tot mai mult pe fermierii din Covasna şi Braşov, care vor să mărească suprafeţele şi să crească randamentul.

Fabrica din Bod face toate eforturile să sprijine fermierii şi avem o relaţie foarte bună, tradiţională, de peste o sută de ani cu ei. Anul acesta am împlinit 120 de ani”, a mai spus Dan Tartagă.

În 2009, judeţul Covasna a predat peste 120.000 de tone de sfeclă de pe 2.200 de hectare, iar anul acesta conform contractelor vor fi în jur de 3.000 de hectare cultivate, cu speranţa de a se depăşi cantitatea de 150 - 160.000 de tone.

În ceea ce priveşte problemele cultivatorilor, acestea se referă la acordarea la timp a subvenţiilor, motiv pentru care la întâlnirea de vineri au fost invitaţi şi specialişti din domeniul agricol sau politicieni, ca cei din partea Direcţiei Agricole, APIA, primarul din Tg. Secuiesc, Racz Karoly, cel din Braşov, George Scripcaru, un reprezentant al Primăriei Sf. Gheorghe şi alţii, care s-au angajat să facă demersuri pe lângă Ministerul Agriculturii pentru acordarea la timp a subvenţiei şi a unui sprijin coerent în dezvoltarea producătorilor de sfeclă în zona Covasna - Braşov.

Ana Sidon

Teme articol: sfecla fermieri
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.