ACTUALITATE 18 iunie 2013

Instabilitatea economică a dus la înmulțirea depresiilor

de Monica Vrânceanu | 47 vizualizări

Începând cu anul 2010, în județul nostru a crescut numărul depresiilor – al pacienților cu tulburări de adaptare, acestea fiind puse mai ales pe seama instabilității economice, nesiguranței locurilor de muncă, degradarea situației materiale a majorității oamenilor.

Șeful Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sfântu Gheorghe, medicul primar în psihiatrie Bíró István, ne-a declarat că toate influențele crizei economice ce s-a resimțit acut din 2010 încoace, prin concedieri și o accentuare a instabilității, a dus la creșterea numărului celor care nu au mai reușit să facă față acestora. Bíró István a subliniat faptul că depresia este o boală, iar ajutorul medicilor este foarte important în astfel de cazuri. Potrivit lui Bíró, cei cu depresii acceptă aproape întotdeauna tratamentele cu antidepresive și colaborarea cu psihologii, ceea ce este foarte important în vindecarea lor.

Din păcate însă, unele depresii se adâncesc atât de tare încât duc la tentative de suicid – iar acestea există tot timpul, înmulțindu-se însă toamna târziu și primăvara, când natura revine la viață după înghețul din iarnă.

„Depresia este mai fecventă toamna, când natura se închide, se închide cumva și sufletul... iar primăvara, când natura renaște, inclusiv depresivii capătă o energie care îi poate determina să meargă mai departe, spre suicid. Tentative de suicid avem tot timpul, însă există sezonalitatea aceasta de toamnă-primăvară”, a explicat medicul Bíró.

Tentativele de suicid ajung întâia oară la Urgențe, sunt tratate fizic în funcție de gravitate iar protagoniștii sunt apoi trimiși la Secția de Psihiatrie, pentru a obține ajutor specializat. Cea mai frecventă metodă aleasă pentru suicid la noi în județ este prin intoxicare medicamentoasă (adică deja clasicul pumn cu pastile). Femeile folosesc cel mai mult această metodă, ele conducând detașat capitolul tentativelor. Pe de altă parte însă, bărbații sunt cei mai mulți care chiar comit sinuciderea, ducând acțiunea la final.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.