ACTUALITATE 17 mai 2011

Înșelată cu 4.300 de lei pentru un premiu fictiv

de Monica Vrânceanu | 336 vizualizări

Polițiștii din orașul Covasna au demarat o anchetă în care cerceteză o înșelăciune căreia i-a căzut victimă o femeie de 29 de ani din stațiune, aceasta fiind păcălită să vireze prin mandate electronice 4.300 de lei, pentru a intra în posesia unui așa-zis premiu câștigat la un concurs care s-a dovedit a fi inexistent.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Covasna, Andrea Buzsi, a declarat că ancheta polițiștilor a fost demarată după ce aceștia au fost sesizați de femeia de 29 de ani din Covasna, asupra faptului că, la finele săptămânii trecute, persoane necunoscute au indus-o în eroare prin folosirea de calităţi mincinoase, spunându-i că este câştigătoarea unui premiu în valoare de 20.000 euro acordat de către o societate de telefonie mobilă.

„Pentru a intra în posesia premiului, victimei i s-a cerut, iar aceasta a virat prin mandate electronice suma de 4.316 lei. Poliţiştii continuă cercetările pentru identificarea principalilor suspecţi şi documentarea activităţii infracţionale a acestora”, a precizat Andrea Buzsi.

Potrivit acesteia, deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost prezentate de-a lungul timpului în vederea prevenirii victimizării, cunoaşterii cauzelor, condiţiilor  şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, asemenea evenimente păguboase se mai produc şi în prezent, oamenii fiind foarte creduli atunci când vine vorba despre posibile câștiguri bănești. Spre deosebire de alte infracţiuni, în cazul înşelăciunilor, autorii acestora sunt foarte inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, care sunt neglijente atunci când vine vorba despre a verifica documentele prezentate de către cei care le păcălesc.

Pe de altă parte, cei care se ocupă cu astfel de înșelăciuni se bazează inclusiv pe neglijenţa unor cetăţeni sau funcţionari în păstrarea documentelor - ceea ce înlesneşte folosirea lor în scopuri frauduloase, pe interesul cetăţenilor de a-şi procura unele bunuri şi a-şi rezolva anumite interese şi pe alte căi decât cele legale și, desigur, pe dorinţa de îmbogățire rapidă și fără eforturi.

Polițiștii recomandă ca în cazul în care cineva este anunțat despre un anumit câștig sau premiu, în numele unei societăţi comerciale cu notorietate publică, să nu ezite în contactarea acesteia pentru a solicita informații oficiale. Schimburile valutare ar trebui efectuate doar la bănci şi case de schimb valutar, după consultarea atentă a cursurilor şi comisioanelor afişate, tranzacţiile imobiliare şi mobiliare încheiate după verificarea atentă a documentaţiei ce stă la baza acestora şi în prezenţa notarilor publici, iar  produsele ar trebui cumpărate doar de la agenţii economici care oferă certificate de garanţie pentru marfa vândută, evitându-se astfel achiziţionarea unor produse contrafăcute.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.