ACTUALITATE 2 noiembrie 2021

Inimi sănătoase pentru doi copii din județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 3035 vizualizări

Doi copii, unul din Sfântu Gheorghe și altul din Valea Crișului, sunt printre cei trei beneficiari ai Maratonului Inimilor de la Sibiu, o campanie de sprijinire a micuților cu malformații cardiace, prin intermediul căreia au avut parte de intervenții chirurgicale salvatoare. 

Cei trei copii (dintre care doi din județul Covasna), cu vârste între 1 și 6 ani, cu probleme cardiace, au fost operați în aceeași zi, în 16 octombrie, la Spitalul Polisano din Sibiu, iar costurile au fost suportate de Fundația cu același nume, într-un demers în care clinica Pro Vitam din Sfântu Gheorghe a fost partener. 

Echipa care s-a ocupat de operații a fost formată din dr. Ovidiu Lazăr, medic primar anestezist Medlife București cu vastă experiență în CCV pediatrică, dr. Mirabela Cașcaval, medic specialist cardiologie pediatrică Medlife București. Echipa chirurgicală din Brașov a fost formată din dr. Anca Mandache, medic specialist CCV pediatrică și dr. Sorin Baloș, medic primar CCV, șeful compartimentului CCV Spitalul Județean Brașov, alături de Budai Józsi, perfuzionist asistent medical. 

„Împreună cu echipa de asistenți și medici terapie intensivă Polisano Sibiu continuăm să reparăm inimile copilașilor cu malformații cardiace”, a transmis dr. Anca Mandache, medic specialist chirurgie cardiovasculară pediatrică. 

Pentru covăsneni este important de știut că medicul Anca Mandache oferă consultații de chirurgie cardiovasculară pediatrică și în cadrul Centrului Medical Pro Vitam din Sfântu Gheorghe. Astfel, copiii aflați în nevoie pot beneficia de experiența, expertiza și sprijinul acesteia și a întregii echipe.

Operațiile au fost încheiate cu succes, iar micuții sunt în recuperare. 

„Am reușit să operăm cu succes 3 copii într-o zi, la Spitalul Polisano din Sibiu. Evoluția postoperatorie este foarte bună, ne-am propus să-i externăm zilele următoare. Așa mă bucur când îi văd cât de precoce nu mai au nevoie de medicație „de terapie intensivă”. 

Acest lucru se datorează managementului anestezic bun în sală, inclusiv partea de circulație extracorporeală, dar și chirurgilor pentru rapiditatea cu care operează. Drept urmare nu mai stau timp îndelungat în by-pass cardiac. La unul din cazuri am reușit să ieșim de pe pompă în mai puțin de 30 de minute.

Și eu încerc să-i pregătesc cât mai bine preoperator în funcție de patologie, iar postperator ne preocupăm mult pe terapia durerii, care, dacă este bine tolerată ne ajută să mobilizăm copiii cât mai repede, să-i tapotăm, să-i alimentăm și cel mai important să-i țină mamele în brațe, să se simtă în siguranță.

Costurile operațiilor au fost suportate de Fundația Polisano, cele ce nu erau acoperite de Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări (mai puțin de jumătate din costuri, dar e bine și așa). Mulțumim tuturor sponsorilor pentru susținere!”, a declarat dr. Mirabela Cașcaval, medic specialist pediatrie, cardiolog pediatru cu experiență și atestate în ultrasonografie generală și ecocardiografie transtoracică. 

Directorul executiv al Fundației Polisano, Cătălina Costache, spune că micuții care primesc sprijin vin din familii defavorizate. 

Copiii cu malformații cardiace pe care îi ajutăm provin din familii defavorizate. Familiile nu și-ar putea permite să achite integral costul operațiilor, de aceea considerăm că ei merită șanse egale la viață, față de alți copii mai norocoși decât ei”, a declarat aceasta.  

Screening-ul este important deja din perioada de sugar 

Copilașii operați sunt evaluați de dr. Livia Terza, medic primar pediatru Pro Vitam, doctor în științe medicale, competențe în ecocardiografie și dr. Katalin Dallos Fejer, medic specialist pediatru, rezident radiologie și imagistică medicală, compentență în ecocardiografie. 

Ne dorim foarte mult să putem oferi șansa tuturor copiilor care au afecțiuni cardiace congenitale. Din păcate, sunt situații când copilașii ajung la medic în stadii decompensate. De aceea este foarte important screening-ul tuturor copiilor deja din perioada de sugar pentru a diagnostica și trata din timp aceste afecțiuni. De asemenea, este  foarte importantă colaborarea cu echipa medicală multidisciplinară în asigurarea șansei la o viață normală tuturor copiilor, chiar cu malformații congenitale”, a declarat dr. Livia Terza, medic primar pediatru Pro Vitam, doctor în științe medicale, competențe în ecocardiografie. 

De la începutul activităţii sale, adică din 2015, Fundația Polisano din Sibiu a ajutat între 30 și 40 de copii pe an să primească intervenţia cardiacă salvatoare, cu o rată de succes de 100%, conform site-ului oficial. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.