ACTUALITATE 23 august 2019

Înfiinţarea centrelor de prelevare de organe trebuie susţinută de campanii de informare, afirmă managerul Spitalului Judeţean

de Agerpres | 950 vizualizări

Înfiinţarea centrelor de prelevare de organe în fiecare spital judeţean din ţară este o decizie bună, dar aceasta trebuie susţinută şi de o campanie de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei, pentru că mulţi oameni nu ştiu că îşi pot da acordul prealabil să devină donatori de organe în eventualitatea în care ar ajunge în moarte clinică, a declarat, joi, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, Andras Nagy Robert.

Acesta a precizat că instituţia pe care o conduce este acreditată de câţiva ani pentru prelevarea de organe, iar pe viitor se vor face şi alte investiţii pentru asigurarea condiţiilor de funcţionare a centrului de prelevare.

„Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe este acreditat pentru prelevare de organe din anul 2012 sau 2013, iar până în prezent s-au făcut 7-8 prelevări. E foarte bine să fie centre locale de prelevare, dar în spatele lor trebuie să fie şi o campanie de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei, pentru că majoritatea oamenilor nu sunt pregătiţi pentru acest lucru. Mulţi nu ştiu că pot bifa pe cardul de sănătate opţiunea de donator de organe. Deci, trebuie o informare largă legată de această problemă (...) În cele 7-8 situaţii pe care le-am avut, aparţinătorii au fost cei care şi-au dat acordul (...) În mod categoric este nevoie de conştientizare şi informare aprofundată (...). Cât priveşte investiţiile viitoare, la nivelul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe urmează o recompartimentare a clădirii principale, iar una dintre sălile de operaţii va avea şi această destinaţie, fiind pregătită pentru eventuale prelevări de organe”, a declarat, pentru AGERPRES, Andras Nagy Robert.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi, la Bistriţa, că fiecare spital judeţean din ţară va fi obligat, începând cu data de 15 septembrie, să aibă un centru de prelevare de organe.

„Împreună cu domnul director Radu Zamfir de la Agenţia Naţională de Transplant, am luat decizia de a implementa obligativitatea existenţei unui centru de prelevare la nivelul fiecărui spital judeţean, pentru că avem terapii intensive, avem dotări la marea majoritate a spitalelor, este cazul să începem să lucrăm. Programul naţional de transplant a fost restructurat, există posibilitatea de a stimula financiar pe cei care sunt implicaţi efectiv şi este cazul să ne gândim la pacienţii care aşteaptă aceste organe', a spus Pintea.

Întrebată dacă va fi derulată şi o campanie publică de susţinere a prelevării de organe, Sorina Pintea a spus că deja s-a început acest lucru şi crede că lucrurile se vor schimba odată cu existenţa unui centru de prelevare în fiecare judeţ.

„O campanie împreună cu asociaţiile de pacienţi şi cu media, noi spunem că, timid, am început, dar, în momentul în care vom da aceşti indicatori, obligativitate, atunci lucrurile cred că se vor schimba”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.