ACTUALITATE 23 august 2017

Industria apelor minerale covăsnene, în declin continuu

de Iulia Drăghici - Taraș | 2082 vizualizări

Problematica va fi abordată la sfârșitul săptămânii într-o conferință științifică internațională, organizată în premieră la Sfântu Gheorghe

Peste 70 de specialiști din România, Ungaria și Slovacia vin, în perioada 25–27 august la Sfântu Gheorghe, pentru a lua parte la conferința internațională „Apele minerale din bazinul carpatic”. Evenimentul ajunge anul acesta la ediția a XIII-a, dar organizarea acestuia în reședința județului Covasna este o premieră. Gazdele vor să afle de la specialiști, printre altele, și ce soluții pot implementa astfel încât mai stopeze din declinul pe care îl urmează aici constant, de circa două decenii, industria apelor minerale.

Până în urmă cu 20 de ani, în județul Covasna se producea circa 15% din cantitatea totală de apă minerală îmbuteliată la nivel național. Astăzi, nici 1% din cantitate nu este acoperită de apele minerale covăsnene, deși județul deține resurse, aici fiind identificate peste 600 de izvoare.

Declinul industriei apelor minerale, spun directorul Asociației Aquasic, Nagy József, și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, s-a produs atât în urma privatizărilor începute în anii 1990, cât și a deciziilor neinspirate luate de giganții apelor minerale, care nu țin cont de specificul fiecărei zone. Deși spun că nu au pârghii juridice pentru a interveni în oprirea acestui declin, autoritățile au venit cu alte soluții în ajutorul acestei industrii, care în județul Covasna ar avea resurse berechet să se dezvolte.

Platforma specialiștilor în ape minerale din țară și străinătate

Una dintre aceste soluții este organizarea, în premieră, a conferinței internaționale, inițiate în urmă cu 13 ediții la Miercurea Ciuc, denumită „Apele minerale din bazinul carpatic”. Organizatorii mai spun că prezența la Sfântu Gheorghe a specialiștilor în domeniul apelor minerale este cea mai numeroasă din ultimii 10 ani.

„Conferința este organizată pentru prima dată în județul Covasna. Până acum, din doi în doi ani, se organiza la Miercurea Ciuc, dar și în Ungaria și Slovacia. În alți ani, participanții la conferință au fost în excursie și prin județul Covasna, dar nu am avut ocazia să organizăm aici evenimentul, cu atâția participanți și cu atâtea persoane care să prezinte niște lucrări științifice în domeniu. Cu atât mai mult cu cât industria apelor minerale din județul Covasna este în declin, consider că ar trebui să atragem atenția și prin astfel de evenimente celor care vor să investească și să exploateze această bogăție a naturii din județul Covasna”, a declarat, marți, 22 august, directorul Asociației Aquasic, Nagy József, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Consiliul Județean Covasna.

Scopul conferinței, care va avea loc în weekend la extensia din Sfântu Gheorghe a Universității Sapientia, este oferirea unui forum profesional celor implicați în cercetarea, exploatarea, valorificarea, protecția și promovarea apelor minerale.

Temele care vor fi prezentate în acest an sunt legate de apele minerale din județele Covasna și Harghita, utilizarea apelor minerale în medicină, cu exemplul cel mai relevant din județ al Spitalului de Cardiologie din Covasna, mofetele din Băile Balvanyos și Turia, valorificarea energiei geotermice, valorificarea apelor termale, studierea unor ape minerale îmbuteliate sau utilizarea apelor cu conținut de sulf în balneoturism.

Cei aproximativ 70 de specialiști vor lua parte și la o excursie tematică științifică în zona Băilor Balvanyos, Băilor Apor, Peșterii Pucioasa de la Turia, Lacului Sfânta Ana și la alte obiective din județ.

Conferința s-a organizat până acum de șapte ori în România, respectiv de șase ori la Miercurea Ciuc și o dată la Băile Herculane. De asemenea, conferința pe tema apelor minerale a mai avut loc și în străinătate, de patru ori în Ungaria și o dată în Slovacia.

Cu toate că anul acesta niciun cercetător de naționalitate română nu va face prezentări în cadrul conferinței de la Sfântu Gheorghe, câțiva reprezentanți ai unor instituțiilor din domeniu de la nivel național (reprezentanți ai Universității de Farmacie „Carol Davila” și ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale) și-au anunțat prezența la conferință. Evenimentul este trilingv, iar traducerile se vor face simultan, în special în maghiară și engleză, au precizat organizatorii evenimentului, marți, în cadrul unei conferinței de presă.

„E o platformă care aduce la un loc specialiști din bazinul carpatic, dar și din alte țări. Sperăm că prin aceste întâlniri și discuții să avansăm și să găsim deschidere și experiență. Suntem departe de utilizarea energiei geotermice, în vreme ce Ungaria are deja mai multe astfel de centre funcționale. Poate un schimb de experiență, acum și în viitor, va ajuta și România să se dezvolte pentru că are potențial în această direcție. (...) Anul acesta avem cea mai numeroasă prezență din ultimii zece ani. Sunt înregistrate și așteptate să vină cam 70 de persoane. Sperăm că, dacă se întâlnesc specialiștii cu reprezentanți ai firmelor de îmbuteliere, se va aborda în cadrul evenimentului și latura economică”, a declarat, în cadrul conferinței de presă dr. Máthé István, conferențiar universitar la Sapientia.

Conferința vrea să producă urmări concrete în Covasna, „imperiul tuturor apelor minerale”

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a precizat în cadrul conferinței de presă că își dorește ca evenimentul internațional să producă urmări concrete în județul Covasna, supranumit de el „imperiul tuturor apelor minerale”.

„Cred că suntem imperiul tuturor apelor minerale, pentru că o treime din izvoarele de ape minerale din România se află în județul Covasna. În trei județe, Covasna, Harghita și Mureș, sunt peste 2.000 de izvoare de ape minerale. Numai în județul nostru sunt peste 600 de asemenea izvoare; în special în zona Voinești există peste 120 de izvoare, chiar și particulare, în gospodăriile oamenilor. Și în zona Turia, Balvanyos, Sfânta Ana avem foarte multe, dar și pe Valea Oltului, în județul nostru. Aceasta este nu doar o mândrie a ținutului nostru, dar totodată și un potențial încă neutilizat în totalitate. De asta ne bucură că pentru prima oară ajunge și la noi în județ această conferință internațională. Cred că o să avem și urmări pozitive și concrete”, a transmis acesta.

În ideea de a deschide discuțiile într-un cadru mai larg și cu mult mai multe consecințe directe, organizatorii conferinței spun că, în anii următori, au în vedere organizarea unei reuniuni a patronatelor din domeniul apelor minerale.

„Vrem ca, la ediția următoare, să putem organiza și o reunire a patronatelor apelor minerale din mai multe țări. Astfel, ne-am dori să aducem în discuție mai ales temele legate de utilizarea apelor minerale. Acesta este un scop al nostru”, a precizat Máthé István.

Conferința de la Sfântu Gheorghe este organizată de Universitatea Sapientia, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aquasic, Consiliul Județean Covasna, Universitatea din Miskolc - Institutul de Management al Mediului, Fundația pentru Apele Subterane din Ungaria și Universitatea Tehnică din Košice, Slovacia, prin Institutul de Geologie.

Drumul Apelor Minerale: locațiile de la Vâlcele și Belin, cel mai des folosite de turiști

Deși susțin că nu au pârghii juridice pentru a interveni în industria apelor minerale, o altă modalitate prin care reprezentanții autorităților locale și județene covăsnene caută să stopeze sau cel puțin să minimizeze declinul acestei industrii cu potențial este programul „Drumul Apelor Minerale”, început în urmă cu câțiva ani, printr-un program Phare. Potrivit lui Tamás Sándor, dintre toate centrele de tratament deschise în județ, cele din Vâlcele și Belin sunt cele mai populare.

„Locațiile deschise și aflate în administrarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Aquasic funcționează. Avem intenția să dezvoltăm această structură. De pildă, sunt băi tradiționale, ca aceea de la Mărtănuș, în proprietatea Consiliului Local. Noi am inițiat la Primăria Brețcu un acord de parteneriat ca să reconstruim și acel complex din Mărtănuș. Am pus la punct locația și am mobilat-o. Centrele de la Hătuica, Olteni, Malnaș Băi, Belin și Vâlcele au intrat în circuitul economic. De altfel, cel mai intens folosite sunt cele de la Vâlcele și de la Belin. Majoritatea turiștilor sunt din Brașov. Cea mai bună mofetă este la Hătuica, unde, de asemenea, funcționează și mofeta, și centrul de tratament”, a explicat președintele Consiliului Județean Covasna.

Acesta a mai spus, în cadrul conferinței de presă, că o altă direcție prin care autoritățile își propun să găsească paliere de dezvoltare ale județului în ceea ce înseamnă problematica economică a apelor minerale este cea legislativă.

„Am depus la Parlament inițiative legislative prin care să rămână cât mai multe beneficii la Consiliile Locale. Este o problemă generală de avizare, care este mult prea lentă, în ceea ce înseamnă exploatarea apelor minerale. Din păcate, nu putem remedia acele probleme care au fost create la începutul anilor ’90, la privatizare”, a subliniat Tamás Sándor, amintind și de lupta pierdută de autorități, în urmă cu aproape doi ani, privind fabrica de îmbuteliere de la Bodoc: „Împreună, comuna Bodoc și Consiliul Județean, am vrut să cumpărăm fabrica de îmbuteliere de la Bodoc, însă și legislația și banii firmei concurente au fost mai puternice decât noi. Deși a fost cumpărată acum un an și jumătate, nici până acum nu a fost pusă în funcțiune. Dacă puteam să o luăm noi, până acum cu siguranță reușeam să reintroducem îmbutelierea apei minerale de la Bodoc în circuit”, a spus președintele CJ Covasna.

Chiar dacă, deocamdată, soluțiile autorităților par mai degrabă palide și lipsite de vlagă, remarcăm totuși intenția acestora de a atrage atenția asupra industriei apelor minerale, tot mai puțin prezentă în viața județului. Iar faptul că toți acei oameni, pregătiți și cu idei, vin la Sfântu Gheorghe să își împărtășească experiențele și cunoștințele în domeniu nu poate să fie deloc un lucru rău. Ideal ar fi,  însă, ca lucrurile să nu rămână, așa cum se întâmplă de obicei în astfel de cazuri, doar la nivel de discuții și intenții.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.