Încotro merg banii și eforturile Primăriei Sfântu Gheorghe în 2019
Trotuare, parcări, alei și școli moderne – pe lista scurtă a priorităților
Primăria Sfântu Gheorghe și-a propus ca anul 2019 să fie unul al investițiilor în infrastructura rutieră și școlară a orașului. Potrivit primarului Antal Árpád, modernizările și reabilitările trotuarelor, parcărilor sau aleilor dintre blocuri și investițiile în clădirile celor mai mari școli din localitate sunt printre cele mai importante obiective din acest an ale municipalității.
După ce în ultimii ani, Primăria Sfântu Gheorghe s-a concentrat să atragă fonduri europene și guvernamentale pentru marile investiții, în 2019 a venit rândul „micilor” provocări care nu mai suferă amânare.
Autoritățile vor să „plătească” datoriile față de cetățeni
Autoritățile locale și-au propus ca pentru 2019 să pună la treabă firma proprie de construcții, SEPSI ÚT-ÉPÍTŐ S.R.L., devenită operațională la finele lui septembrie 2018, și să înceapă astfel, de cum o permite vremea, cu reabilitarea, construcția sau modernizarea trotuarelor din zona blocurilor, aleilor sau chiar a zonelor de parcare.
„În ultimii ani am încercat să pun accent pe câteva investiții mari, care ridică rangul orașului. În timp ce ne-am concentrat pe acestea, am rămas datori cu altele, cum ar fi investiții minore: trotuare de lângă blocuri, zone de parcare din fața blocurilor, alei și așa mai departe. Deci anul acesta, având și oportunitatea de a folosi propria noastră societate în aceste lucrări, dorim să ne ștergem o parte din aceste datorii către cetățeni și să facem cât mai multe mici alei, trotuare, parcări și așa mai departe. Evident, vor continua și investițiile mai mari, vor începe lucrări la străzi noi și așa mai departe”, a declarat joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád.
Majoritatea școlilor, la nivel de secol XXI până în 2022
Tot pe lista scurtă a priorităților, dar și a „datoriilor”, se află investițiile la două dintre cele mai importante instituții de învățământ din Sfântu Gheorghe și implicit județul Covasna: Colegiile Naționale „Mihai Viteazul” și „Székely Mikó”.
„Anul trecut am reușit să obținem fonduri, câte 8 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii școlare de la Colegiul „Mihai Viteazul” și „Székely Mikó”. La „Mikes Kelemen” lucrările au început deja. Anul acesta vor începe și la aceste instituții. Mai avem și câteva contracte din fonduri europene la școli. Deci ceea ce am spus la începutul mandatului, că vom începe modernizarea infrastructurii școlare, începe să se materializeze și cred că până la sfârșitul anului 2022 majoritatea instituțiilor de învățământ din orașul nostru vor fi la nivelul secolului XXI”, a spus Antal Árpád în aceeași conferință de presă.
Planurile primăriei privind școlile amintite sunt, potrivit edilului, pe termen lung, astfel că se prevăd investiții de până la peste 45 de milioane de lei.
„În cazul celor două licee vorbim de investiții mult mai mari, vorbim de 10 milioane de euro necesari pentru „Mihai Viteazul” și „Székely Mikó”, din care aceste 16 milioane de lei de la PNDL reprezintă o treime din sumă, restul urmând să fie alocat în următorii trei ani de către municipalitate, din fonduri proprii. (...) La „Mihai Viteazul” de exemplu, mai avem un program european câștigat pe o parte din clădiri. Sunt mai multe clădiri. Unele sunt într-un program, altele în altul. Dar suntem acoperiți destul de bine cu fonduri”, a mai punctat edilul.
Colegiul Național „Mihai Viteazul”, care își desfășoară activitatea într-o clădire de patrimoniu, a fost anul trecut subiectul unei petiții, semnate de peste 1.500 de locuitori ai reședinței de județ, prin care se dorea grăbirea finanțării investițiilor de reabilitare a clădiri unității școlare, care se degradează pe zi ce trece. Veștile investițiilor din 2019 sunt îmbucurătoare, spun reprezentanții CNMV.
„Sperăm ca ceea ce s-a promis la ședința cu părinții să se îndeplinească. Atunci s-au vehiculat investiții de 8 milioane de lei. Până la urmă, dacă Primăria este proprietarul acestor clădiri, este normal să facă aceste demersuri, pentru că noi nu putem, nefiind proprietari”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directoarea Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Luminița Costea.
Centura orașului, finalizată tot până în 2022
În planurile pe termen scurt și mediu ale primăriei se mai găsește și accelerarea lucrărilor la stadionul de lângă Arena Sepsi. O lucrare cu adevărat importantă este șoseaua ocolitoare a municipiului, unde s-au început demersurile birocratice de anul trecut.
„Nu vreau să discut foarte mult despre acest aspect, dar vreau să amintesc de șoseaua de centură a orașului, unde în acest moment avem un câștig de aproximativ 2 luni în graficul pe care l-am pregătit, mă rog, cei de la Compania Națională (n.red. de Administrare a Infrastructurii Rutiere). Anul acesta se vor finaliza toate documentațiile tehnice de proiectare și ar trebui să fie expropriate terenurile și ar trebui începută procedura licitației pentru contractarea constructorului. Dacă totul merge ok, până la sfârșitul anului 2022, așa cum ne-am propus, centura ocolitoare a orașului va fi construită, dacă licitațiile merg așa cum trebuie să meargă”, a mai spus primarul Antal Árpád.
Procedurile pentru această mare lucrare din Sfântu Gheorghe au fost demarate în mai 2018. Estimările preliminare arată că centura ocolitoare va avea o lungime de aproximativ 8 km, la standard de drum național (cu câte o bandă pe sens) și construcția unui număr estimativ de 6 poduri/pasaje, însă lungimea traseului și numărul de lucrări se va stabili după vizita pe teren și identificarea finală a traseului.
Capătul de sud al centurii ar urma să fie în intersecția DN12 km 2+800 cu DC33, iar capătul de nord lângă fabrica Semoflex, adică aceasta ar urma să pornească din DN 12, dinspre Braşov, şi să reintre pe acest drum, în partea de nord, spre Miercurea Ciuc, după ce va ocoli localităţile Chilieni, Coşeni şi Sfântu Gheorghe.
Anul trecut, prioritatea numărul 1 a Primăriei Sfântu Gheorghe a fost, ca și în anii anteriori, atragerea de fonduri europene și guvernamentale. În ceea ce privește prioritățile municipalității pentru noul an, acestea par să corespundă cu cerințele cetățenilor, care vor drumuri, școli și instituții de sănătate. Rămâne totuși nerezolvată o altă mare problemă și anume aceea a locurilor de parcare, negăsită însă pe lista scurtă de priorități. Probabil că aceasta nu își va găsi curând rezolvarea, după cum a punctat în repetate rânduri și Antal Árpád, din moment ce orașul rămâne la fel și numărul de mașini continuă să crească.