ACTUALITATE 4 octombrie 2010

Începe sezonul ciorilor

de Ana Sidon | 1800 vizualizări
Parcul Central din Sfântu-Gheorghe va fi „decorat” de acum înainte nu doar cu flori și nuferi, ci și cu excremente de cioară. Plecate în primăvară pe alte tărâmuri, ciorile care populează în fiecare an centrul municipiului s-au întors și se adăpostesc în copacii rămași netăiați de municipalitate. Potrivit președintelui Asociației de Protecție a Păsărilor Rara Avis, Kelemen Laszlo, Parcul este deja aproape plin de ciori

Parcul Central din Sfântu-Gheorghe va fi „decorat” de acum înainte nu doar cu flori și nuferi, ci și cu excremente de cioară. Plecate în primăvară pe alte tărâmuri, ciorile care populează în fiecare an centrul municipiului s-au întors și se adăpostesc în copacii rămași netăiați de municipalitate.

Potrivit președintelui Asociației de Protecție a Păsărilor Rara Avis, Kelemen Laszlo, Parcul este deja aproape plin de ciori și se va ajunge cam la 10.000 de înaripate gălăgioase.

Asociația a depus la Primărie în acest an un proiect de alungare a ciorilor în valoare de 14.000 de euro, realizat de specialiști maghiari. El consta în montarea pe clădirile din jurul Parcului, precum și în copaci, a 12 difuzoare care să emită sunete de spaimă ale ciorilor sau răpitoare. Acesta ar fi avut scopul să le inducă în eroare făcându-le să creadă că le paște vreun pericol.

Pentru a-și face efectul din aceatsă toamnă, difuzoarele ar fi trebuit montate până în luna august.

„Nu am primit răspuns de la Primărie, cu siguranță sunt alte priorități având în vedere criza”, a spus Kelemen Laszlo.

Ciorile migratoare staţionează la noi în Parc cam din luna octombrie-noiembrie până în martie-aprilie, dar unele stau mai mult. Numărul lor s-a înmulţit foarte mult în ultimii ani şi zburătoarele negre apar acum mai repede şi stau mai mult.

Atracţia ciorilor către Parcul Central se explică prin faptul că este o zonă destul de caldă şi în plus aici au copaci înalţi. Pe vremea când pe marginea drumurilor naţionale sau judeţene se mai găseau copaci înalţi, ciorile sălăşluiau acolo, dar odată cu tăierea copacilor, au socializat în Parc.

S-a pierdut un vultur, se oferă recompensă

În altă ordine de idei, președintele Rara Avis a anunțat că un locuitor din Brașov și-a pierdut vulturul, pasărea fiind văzută ultima dată miercuri, în strada Vânătorilor din Sfântu-Gheorghe.

Omul făcea o demonstrație cu vulturul, un vultur sur, dar acesta a zburat și nu s-a mai întors. Pericolul este ca el să fie omorât, întrucât este prietenos și se apropie de zonele unde locuiesc oameni. Proprietarul este dispus să ofere recompensă pentru cei care pot să-l ajute să dea de urmele păsării.

Ziua de observare a păsărilor

La sfârșitul săptămânii, Rara Avis a organizat la Olteni și o ieșire în cadrul Zilei Europene de Observare a Păsărilor. Copiii de la școlile din Olteni, Bodoc și Zălan au putut asista la demonstrații cu șoim, au observat peste zece specii de păsări și au învățat despre cuiburile de pițigoi, unul fiind montat chiar sâmbătă în parcul didactic din spatele școlii de la Olteni.

Aici, Asociația de protecție a păsărilor a montat mai multe cuiburi și un observator de păsări, dorind ca în timp acest loc să ofere cât mai multe informații despre păsări.

Programul s-a încheiat cu un spectacol de aerobic oferit de Ida Aerobic.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.