ACTUALITATE 6 noiembrie 2023

Începe programul de bugetare participativă la Târgu Secuiesc

de Diana Pantelimon | 720 vizualizări

Locuitorii municipiului Târgu Secuiesc pot depune proiecte cu idei care să fie implementate de autorități din bugetul public, în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie a.c. Este vorba despre un program de bugetare participativă, prin care cetățenii sunt cei care decid în mod direct unde să se investească o parte din fondurile locale.

Prin bugetare participativă, locuitorii au ocazia să-și exprime problemele cu care se confruntă şi să propună soluţii pentru acestea. Practic, ei participă la stabilirea priorităţilor în cheltuirea banilor comunităţii locale.

Sub sloganul „Este inițiativa ta!”, platforma bugetului de participare va fi deschisă începând cu 15 noiembrie. După depunerea proiectelor, acestea intră în analiză în perioada 16-22 decembrie, iar între 23 decembrie 2023 și 10 ianuarie 2024 cetățenii pot vota ideea cea mai bună. Proiectul cu cele mai multe voturi va fi implementat începând din 12 ianuarie 2024.

Există mai multe categorii de propuneri de proiecte de utilitate publică. Acestea trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; spații verzi și locuri de joacă; amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructură educațională și culturală; oraşul digital. Potrivit bp.kezdi.ro, criteriile pe care trebuie să le îndeplinească propunerile, pentru a fi supuse votului cetățenilor, sunt:

„- Să corespundă unui obiectiv de interes general.

- Să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei Municipiului Târgu Secuiesc şi care vizează un spaţiu public.

- Să nu intre în aria altor programe ale Primăriei Municipiului Târgu Secuiesc cum sunt finanţările destinate ONG-urilor, structurilor sportive etc.

- Să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare.

- Să nu aibă un caracter comercial sau publicitar.

- Să nu aibă un caracter politic sau etnic.

- Să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare.

- Să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi.

-  Să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect.”

Cetățenii sunt încurajați să se implice în procesul de luare a deciziilor privind investițiile de interes local, bugetarea participativă devenind un instrument util și important în administrația publică locală, mai arată sursa citată.

Proiectele, care trebuie să fie realizate de persoane cu vârste peste 18 ani, trebuie însoțite de buget și un plan atractiv, care să prezinte limpede unde și cum se dorește realizarea, care este obiectivul proiectului și ce efect pozitiv va avea asupra vieții orașului.

Este „o oportunitate pentru orice locuitor cu vârsta de peste 18 ani de a pune pe masa biroului propuneri în calitate de inițiator, în mod subiectiv, dar în interes public. Inițiatorul nu trebuie doar să propună, ci și să prezinte o propunere cu un buget și un plan vizual, precizând clar unde și cum dorește să o implementeze, ce va realiza propunerea și ce impact pozitiv va avea asupra vieții orașului”, se arăta pe site-ul primăriei, la începutul acestui an.

Pentru anul acesta, au fost două proiecte câștigătoare. Unul a fost realizat deja și a vizat transformarea spațiului verde de pe strada Dózsa György într-un spațiu comunitar-cultural pentru activități de agrement. Al doilea este în curs de finalizare, și anume crearea unui spațiu modern pentru tinerii din Lunga, Săsăuși și Tinoasa, care aparțin de Târgu Secuiesc, în vechea stație de pompieri de lângă centrul de cultură din Lunga.

Ca și anul trecut, primăria acordă un buget de 100.000 de lei. Se iau în considerare doar voturile date de locuitori, iar proiectele cele mai votate vor fi câștigătoare.

Prima ediție a programului de bugetare participativă a debutat în 7 septembrie 2020. Campania are ca scop principal implicarea locuitorilor în dezvoltarea orașului.

Mai multe detalii pot fi obținute pe site-ul bp.kezdi.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.