ACTUALITATE 17 ianuarie 2011

Incendiu suspect pe strada Muncitorilor

de Covasna Media | 176 vizualizări
O mașină a familiei care contestă construcţia Centrului de Diagnostic și Tratament a fost mistuită de flăcări Un autoturism în valoare de 2.000 de euro a ars, sâmbătă noapte, pe strada Muncitorilor din Sfântu Gheorghe, cauzele producerii incendiului fiind încă neelucidate. Deși valoarea mașinii nu este una foarte ridicată, proprietarii acesteia - familia Mitrică, sunt speriaţi, oamenii fiind convinși că incendiul nu a fost întâmplător și bănuind că ar avea legătură cu un conflict pe care familia îl are cu vecinul aflat gard în gard, Centrul de

O mașină a familiei care contestă construcţia Centrului de Diagnostic și Tratament a fost mistuită de flăcări

Un autoturism în valoare de 2.000 de euro a ars, sâmbătă noapte, pe strada Muncitorilor din Sfântu Gheorghe, cauzele producerii incendiului fiind încă neelucidate. Deși valoarea mașinii nu este una foarte ridicată, proprietarii acesteia - familia Mitrică, sunt speriaţi, oamenii fiind convinși că incendiul nu a fost întâmplător și bănuind că ar avea legătură cu un conflict pe care familia îl are cu vecinul aflat gard în gard, Centrul de Diagnostic și Tratament (CDT). Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna a fost anunţat de izbucnirea incendiului sâmbătă noapte, în jurul orei 12, iar pompierii deplasați la fața locului au găsit mașina în flăcări. Din datele oferite de ISU, incendiul a distrus maşina pe jumătate, arzând toate părţile combustibile ale acesteia şi o parte din gardul din apropierea autovehiculului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, Veronica Maria Cocerhan, se pare că focul a fost produs cel mai probail intenţionat, deoarece nu s-au găsit alte cauze probabile ale incendiului. Biroul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Covasna efectuează în prezent cercetări cu privire la cauza exactă a incendiului, în vederea stabilirii identităţii faptaşului sau făptuitorilor.

Incendiu cu semne de întrebare

Mașina care a luat aparținea fiicei lui Mihai Mitrică, cel care de câțiva ani se află în procese cu CDT, în urma ridicării pe strada Muncitorilor a unei construcții care afectează direct casa familiei Mitrică. Proprietarii maşinii povestesc că flăcările au izbucnit în jurul orei 12,30 iar în câteva minute acestea au distrus nu doar mașina, ci au cuprins inclusiv gardul care desparte curtea casei de CDT și cablurile de înaltă tensiune. Familiei i se pare cu atât mai ciudată întreaga întâmplare cu cât CDT are angajat un paznic, acesta declarând că nu a văzut focul.

”Aici a fost o mână criminală, clar. Eu am făcut curățenie zilele acestea, nu fumez, nu avea de unde să existe un focar. De ce nu a izbucnit focul la ora 22 și de ce după miezul nopții, când toată lumea doarme...? Am intrat într-o stare de nici nu mă pot regăsi, am un șoc, căci putea sări transformatorul în aer, firele de electricitate puteau cădea pe cineva (...). Flacăra avea 12 metri și eu susțin în continuare că aici a fost un foc pus”, a declarat Mihai Mitrică.

Mihai Mitrică, care lucrează în domeniul construcțiilor, este de părere că dacă nu se reușea lichidarea rapidă a incendiului, focul de sâmbătă seară, în combinație cu cablurile și transformatorul, ar fi putut provoca un scurt-circuit care crea un crater 15 metri pe strada Muncitorilor.

Omul spune că, în urma acestei întâmplări, a ajuns să se teamă pentru casa și bunurile sale, mai ales că niciun vecin nu a sărit în ajutorul stingerii focului.

”Nu cred că eu dacă aș vedea că arde undeva nu m-aș duce să ajut, să scot omul din necaz... dar poate că așa or fi alții. Oricum ar fi, am ajuns să ne temem de ceea ce s-ar mai putea întâmpla”, a mai spus Mihai Mitrică.

În acest context, bărbatul a arătat că a avut un nou proces în cazul conflictului cu CDT chiar la finele săptămânii trecute, acum fiind chemat în judecată inclusiv Consiliul local Sfântu Gheorghe, care în urmă cu mai mulți ani a eliberat un Plan urbanistic zonal (PUZ), contestat și anulat în instanță ca fiind lovit de nulitate. Mihai Mitrică susține că se simte umilit de tot ceea ce se întâmplă în legătură cu construcția, care l-a făcut să regrete că și-a investit toată munca într-o casă a cărei valoare a scăzut chiar la jumătate în urma construirii CDT în imediata apropiere a acesteia.

Construcţie contestată în instanţă

Familia lui Mihai Mitrică, care locuiește în imediata apropiere a Centrului, casa și curtea fiind separate de acesta de un gard, nu-și mai găsește liniștea de la construcția CDT și deși clădirea imensă pare imposibil de făcut să dispară în eventualitatea în care s-ar stabili că a fost ridicată ilegal și pe rol există procese care își așteaptă sentinţa, păgubiţii sunt deciși să meargă până în pânzele albe întrucât consideră că le-au fost încălcate drepturile. În urmă cu trei ani, Mihai Mitrică a  sesizat Primăria Sfântu Gheorghe, Inspectoratul Teritorial în Construcții, Direcția de Sănătate Publică, prefectul județului Covasna - să stopeze construcția CDT, considerând că se încalcă disciplina în construcții și legislația în vigoare. Mihai Mitrică spune că a ajuns în instanță din cauza contrucției CDT, care se află la mai puțin un metru distanță de curtea și casa sa, având dimensiunile unui bloc de cinci etaje. Peste tot în instanță, familia Mitrică a arătat că respectiva construcție  creează un disconfort foarte greu de imaginat și suportat din cauza zecilor de ferestre situate către proprietatea sa, afluența de bolnavi, țipete de copii, lipsa intimității, a soarelui.

În plus, se pare că întregul scandal creat în urma începerii proceselor, inclusiv a existenței clădirii în sine acolo, a scăzut valoarea proprietății familiei Mitrică. Pentru că de la începerea proceselor și până în prezent contrucția CDT a fost deja finalizată, familia Mitrică este conștientă că, chiar de se va da un verdict de nelegalitate a ridicării clădirii, aceasta nu va mai dispărea, drept pentru care acum oamenii mai pot spera doar la o eventuală despăgubire a pierderilor - inclusiv a cheltuielilor de judecată.

Monica Vajna, Alin Bagoly

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
_botond, 17 ianuarie 2011
Acest hopamitica e un cretin de doi bani. Mi se pare absolut clar de ce nu s-a dus nimeni sa l ajute. Apropo ziarist destept: mai documenteaza-te inainte sa scrii un articol, s-au dute la redactia citeste integral
szekely, 17 ianuarie 2011
Rusine Dl.Mitrica, rusine sa va fie!!
Dr Terza Livia, 17 ianuarie 2011
Inainte de a publica un articol, sunteti obligati sa va asigurati de veridicitatea celor expuse in articolul respectiv. Deoarece ati afirmat "CDT are angajat un paznic, acesta declarând că nu a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.