ACTUALITATE 25 iulie 2022

Incendiu la Lunca Ozunului; o femeie a suferit arsuri când a încercat să utilizeze aragazul

de Iulia Drăghici - Taraș | 1065 vizualizări

O femeie din Lunca Ozunului a ajuns duminică la spital cu arsuri la nivelul toracelui și membrelor superioare din cauza unui incendiu izbucnit în bucătăria de vară în care se afla.

Potrivit pompierilor de la ISU Covasna, alerta privind izbucnirea focului a fost dată în jurul orei 06:14.

Două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD au pornit de urgență spre locul indicat, împreună cu un echipaj de pompieri voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Ozun.

 Au ars aproximativ 40 mp din acoperișul unei bucătării de vară și circa 15 mp din cel al casei de locuit, precum și bunuri din interiorul bucătăriei.

Din nefericire, proprietara locuinței a suferit arsuri la nivelul toracelui și membrelor superioare în momentul în care a încercat să utilizeze aragazul, iar butelia pe care o deținea prezenta scăpări de gaze. Echipajul SMURD i-a acordat primul ajutor medical și a fost transportată la spital de către o ambulanță SAJ pentru îngrijiri medicale”, arată un comunicat de presă trimis de ISU Covasna.

Pompierii transmit în acest context și o serie de recomandări importante.

„În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, pompierii militari reamintesc covăsnenilor principalele reguli și măsuri menite a le proteja viața și bunurile în cazul utilizării buteliilor de gaze lichefiate:

  • Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate;
  • Înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise;
  • În cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, procedați de urgenţă la închiderea robinetului buteliei şi al aparatului de utilizare şi la deschiderea uşilor şi ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma şi nu se vor aduce/utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii;
  • La aprinderea focului la aragaz sau sobă alimentate cu gaze naturale, după deschiderea robinetului buteliei, utilizați principiul “gaz pe flacără” (întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz). Recomandăm utilizarea aprinzătorului electric;
  • Umpleți buteliile doar cu combustibilul pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens;
  • Se interzice efectuarea verificării etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului cu flacără. Verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun”.

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna au gestionat 97 de evenimente în decursul weekend-ului care tocmai s-a încheiat.

Sursa foto: ISU Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.