ACTUALITATE 3 aprilie 2019

Incendiu de pășune și litieră lichidat după 5 ore

de Iulia Drăghici - Taraș | 952 vizualizări

Focul amenința să se extindă spre pădure  

Peste 20 de pompieri militar și voluntari au intervenit în noaptea de marți spre miercuri la stingerea unui incendiu de păşune şi litieră, care se manifesta în zona localităţii Araci. Peste 5 ore au luptat aceștia pentru a lichida focul, ce amenința să se extindă spre pădure.

„Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna a fost anunţat, cu câteva minute înainte de miezul nopţii, despre faptul că un incendiu de păşune şi litieră s-a produs în zona localităţii Araci.

La localizarea şi stingerea incendiului au participat peste 20 de  pompieri militari şi voluntari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe, Pichetului de pompieri Bod  şi  Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcele, cu trei autospeciale şi o şenilată 8x8 utilizată pentru transportul apei în zonele greu accesibile.

Eforturile de lichidare a incendiului au dus la salvarea pădurii şi au durat peste cinci ore din cauza vântului puternic şi a focarelor izolate, salvatorii fiind nevoiţi să intervină cu pompele manuale de stingere.

În urma incendiului, a cărui cauză probabilă o reprezintă utilizarea focului deschis în spaţii deschise, au ars circa 10 ha de păşune şi 2 ha de litieră”, informează ISU Covasna.

De la începutul acestui an, subunităţile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Covasna au intervenit pentru gestionarea a peste 20 de incendii de vegetaţie uscată care au afectat peste 7 ha în localităţile Sfântu Gheorghe, Boroşneu Mare, Bixad, Chichiş, Ghidfalău, Malnaş, Moacşa, Ozun, Zagon, Araci, Crasna şi Lutoasa.

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în această perioadă se manifestă o creştere a arderilor necontrolate provocate de cetăţenii care şi-au făcut un obicei în a trece la curăţenia de primăvară a terenurilor, grădinilor şi livezilor prin arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a vegetaţiei uscate, fără a mai supraveghea flăcările.

Sursă foto: ISU Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.