ACTUALITATE 29 martie 2020

Incendii de vegetație, în trei localități din județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 7354 vizualizări
Imagini din Sfântu Gheorghe
Imagini din Sfântu Gheorghe

La ieșirea din Sfântu Gheorghe, focul a cuprins o magazie

Pompierii covăsneni intervin pentru lichidarea a trei incendii de vegetație, la ieșirea din Sfântu Gheorghe - în apropierea reprezentanțelor auto, Catalina și Zăbala.

„Pompierii covăsneni intervin la această oră la 3 incendii de vegetație uscată. Secția de pompieri Târgu Secuiesc acționează pentru localizarea și stingerea focarelor de vegetație uscată în localitățile  Catalina și Zăbala, iar Detașamentul Sfântu Gheorghe intervine cu două autospeciale, la ieșirea din municipiu spre Brașov, la un incendiu de vegetație uscată ce a cuprins și o magazie.

Incendiul de vegetație uscată din localitatea Zăbala se manifestă în zona vârful Palfei, iar la acțiunea de stingere participă si pompieri voluntari, personal de la ocoale silvice și cetățeni”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj. 

Incendiul de la Catalina a cuprins 100 mp, iar cel de Zăbala vizează aproximativ 7 ha, dar situația este sub control, spun pompierii.

Aceștia atrag din nou atenția asupra faptului că, „ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

„Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

- condiţii meteorologice fără vânt;

- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

- supravegherea permanentă a arderii;

- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”, spun pompierii de la ISU Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.