Incendii de vegetație în mai multe localități covăsnene
Din păcate, incendiile de vegetație, atât de periculoase, dar și poluante, nu ocolesc nici județul Covasna. Zilele trecute, pompierii covăsneni au intervenit la stingerea a trei astfel de focuri, izbucnite în zone din Racoșul de Sus, Cernat și Mărcușa.
Incendiile de vegetație s-au produs din cauza utilizării focului în spații deschise, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna.
„Cele trei incendii au afectat o suprafață de peste 2,7 hectare, iar pentru stingerea lor au fost necesare patru autospeciale de stingere”, au mai informat autoritățile.
Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este, potrivit legislației din România, strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândiri unor boli sau dăunători specifici.
Dar și acolo unde se impun excepții, pentru care trebuie autorizații, există o serie de măsuri care trebuie luate.
„În scopul prevenirii apariției viitoare a unor evenimente negative de amploare, care pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor, ISU Covasna reaminteşte regulile de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate:
· Este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;
· Arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;
· Pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aprox. 5 m;
· Arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii etc;
· La terminarea activităţii, se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro”, a transmis ISU Covasna.
Luna trecută, Garda de Mediu Covasna a transmis, la fel ca în anul precedent, primăriilor din județ o circulară cu mai multe informații privitoare la acest subiect, „având în vedere amploarea incendiilor de vegetație ierboasă și fond forestier înregistrată în anii trecuți pe raza județului Covasna”.
Acolo este subliniat faptul că arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor și vegetației uscate este interzisă. Prevederea apare în OUG 195/2005. Amenda pentru nerespectarea legii este între 7.500 de lei și 15.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 50.000 și 100.000 de lei pentru firme. Ba mai mult, dacă arderile sunt în arii protejate, pedeapsa este cu închisoare de la trei luni la un an.
Tot scrisoarea către primării le aduce aminte autorităților locale și că au competențe în a constata și aplica sancțiuni pentru contravențiile și infracțiunile amintite.
Anul trecut, în primele șapte luni ale anului au fost înregistrate peste 110 incendii de vegetație în județul nostru.
Dar să nu pierdem din vedere nici dezastrele care au loc în Grecia, Portugalia, Canada și alte zone, din cauza acestui fenomen atât de periculos.
Sursa foto: ISU Covasna