ACTUALITATE 1 aprilie 2022

Incendii de vegetație, în fondul forestier Araci și pe dealurile din Ariușd

de Iulia Drăghici - Taraș | 906 vizualizări

La Araci, intervenția a durat mai bine de 5 ore, timp în care s-a anunțat și incendiul de la Ariușd 

Incendiile de vegetație continuă să fie o problemă și în județul Covasna. Pompierii s-au luptat miercuri peste cinci ore cu un foc produs la fondul forestier din localitatea Araci. Au ars aproximativ 15 hectare de vegetație uscată, lăstăriș și pădure (litieră). În timpul acestei intervenții a fost anunțat un alt incendiu, de această dată în zona  localității Ariușd. Trei ore a durat și aici stingerea incendiului, pentru că focarele de vegetație uscată s-au întins pe o suprafață de circa 20 de hectare. 

La aceste intervenții, pompierii covăsneni au primit și sprijinul celor din Brașov, informează ISU Covasna. 

Puțin după ora 15.30, un apel la 112 a anunțat un incendiu produs la fondul forestier din localitatea Araci. Pompierii din Sfântu Gheorghe, sprijiniți de un echipaj de la ISU Brașov și pădurari, au intervenit mai bine de 5 ore pentru stingerea focarelor ce au cuprins aproximativ 15 hectare de vegetație uscată, lăstăriș și pădure (litieră). 

Din cauza faptului că incendiul se manifesta într-o zonă împădurită de coastă, foarte greu accesibilă pentru autovehiculele obișnuite, pompierii au utilizat șenilata Argo 8x8 pentru a putea transporta personalul și materialele de primă intervenție necesare stingerii incendiului.

Pe timpul acestei intervenții, în jurul orei 19.30, apeluri la 112 venite din zona localității Bod, anunțau flăcări multiple și pe dealurile din zona localității Ariușd. La fața locului au fost direcționate alte echipaje din cadrul Detașamentului Sfântu Gheorghe și o autospecială de la Pichetul de pompieri Bod, care au stins toate focarele de vegetație uscată ce se întindeau pe o suprafață de circa 20 de hectare, după mai bine de 3 ore”, se arată într-o informare de presă transmisă joi de ISU Covasna. 

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna, de la începutul anului până în 29 martie, la nivelul județului au fost înregistrate 70 de intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație, la care au luat parte, împreună sau separat, pompierii militari și voluntari. 

Pentru că arderile generate de utilizarea focului deschis în spații deschise pot provoca distrugeri semnificative ale fondului forestier, pot afecta culturile, având doar efecte negative asupra mediului, pompierii vă recomandă să respectați prevederile generale referitoare la modul în care se execută arderea vegetației uscate şi a resturilor vegetale”, mai transmit pompierii.

Și prefectul județului Covasna, Ráduly István a atras atenția proprietarilor de terenuri agricole că incendiile de vegetație le-ar putea aduce suspendarea subvenției de la APIA.

Garda Națională de Mediu informa săptămâna trecută că în fiecare zi din 2022, câte 83 de persoane din România au dat foc unui câmp, pentru a scăpa de vegetație și că din această cauză, fenomenul arderilor ilegale de vegetație și de miriști are cea mai mare amploare din ultimii cinci ani. 

Sursa foto: ISU Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.